Fabrica de zahăr Bod va avea o altă utilitate, au anunțat proprietarii. Din cauza prețurilor în scădere,cei doi procesatori de zahăr din România negociază cu fermierii pentru suprafețele pe care vor cultiva anul acesta sfecla de zahăr.
Fabrica de Zahăr Bod, care ar fi trebuit să reînceapă producția de zahăr din sfeclă, nu își va deschide porțile din cauza lipsei de suprafețe contractate. Proprietara fabricii a declarat că, din cauza dificultăților întâmpinate în obținerea unor contracte, fabrica va fi destinată altor activități.
”Nu o să mai deschidem la Bod, pentru că noi nu avem suprafețe (contractate cu fermierii pentru sfeclă n.red.) pentru Luduș. O să îi dăm altă destinație”, a explicat pentru Economica antreprenoarea Mihaela Neagu.
Începând de săptămâna viitoare, Agrana și Fabrica de Zahăr Luduș vor semna majoritatea contractelor cu fermierii pentru acest sezon. Agrana a semnat deja pentru aproximativ 2.000 de hectare în Brașov și Mureș, dintr-un total planificat de 11.000 de hectare, iar estimările sugerează că nu vor reuși să ajungă la cifra dorită de 11.000 de hectare, ci la 8.000.
De asemenea, Fabrica de Zahăr Luduș a semnat deja contracte pentru 300 de hectare, iar pentru alte 1.500 de hectare există pre-confirmări. Mihaela Neagu, proprietara fabricii, vizează un total de 6.000 de hectare pentru anul acesta.
În ciuda acestor obiective, suprafețele contractate vor fi cu aproximativ 4-5.000 de hectare mai mici decât în 2024. Fermierii se confruntă cu o scădere semnificativă a prețului zahărului, ceea ce a dus la discuții tensionate privind prețurile și condițiile de livrare. De asemenea, anul trecut, fermierii români au contractat 22.800 de hectare cu cei doi procesatori, dar 2024 este considerat un an dificil, marcat de secetă și randamente mici.
În ceea ce privește prețul sfeclăi de zahăr, acesta a scăzut cu 36% față de anul trecut, ajungând la 26 de euro pe tonă. Fermierii pot alege între un preț fix sau un preț variabil, în funcție de prețul de vânzare al zahărului. De exemplu, în februarie 2025, prețul zahărului fiind de 550 de euro pe tonă, fermierii ar primi 31,45 de euro pe tonă de sfeclă cu un conținut de 16% zahăr.
Aceste scăderi de preț și incertitudinile privind suprafețele cultivate cu sfeclă vor avea un impact semnificativ asupra industriei zahărului din România în acest an.