RAAL, fabrică specializată în producția de sisteme complete de răcire și schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu și oțel inoxidabil, s-a confruntat recent cu dificultăți financiare, care au condus la decizia de a disponibiliza 300 de angajați din totalul de 1.855 de salariați ai fabricilor sale din Bistrița și Prundu Bârgăului.
Potrivit informațiilor furnizate de Maria Roman, consilier în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud, concedierile se vor desfășura în trei etape, ca urmare a scăderii comenzilor.
Cu o tradiție de peste 40 de ani în domeniul producției de schimbătoare de căldură, RAAL a fost privatizată în 1995. În anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 383 milioane de lei și un profit net de 262.562 de lei, având un număr total de 2.020 de angajați la momentul respectiv.
RAAL exportă peste 99% din producția sa, având colaborări cu clienți internaționali de renume precum John Deere, Class și Samsung.
În acelaşi timp, dezvoltatorul german de tehnologii de frânare TMD Friction, care deține brandul de plăcuțe de frână Textar, având deja o fabrică la Caransebeș și un centru de servicii la Timișoara, se pregătește să își mute parte din unitatea din Leverkusen (Germania) spre România, ca răspuns la „condițiile de piață în evoluție”.
Relocarea a fost deja programată pentru a doua jumătate a anului 2025 și este prezentată ca având ca scop creșterea competitivității, menținând în același timp soluții de frânare de înaltă calitate, relevă datele analizate de Profit.ro.
Compania își reafirmă angajamentul de a menține o prezență puternică la sediul său principal, din Leverkusen.
Compania se prezintă drept expertul numărul unu mondial în materie de frânare, producând peste un milion de produse de frânare în fiecare zi și acoperind aproape întregul parc auto mondial, cu unul dintre cele mai vaste portofolii de rețete de fricțiune.
Citeşte şi: Peste 80.000 de firme au fost radiate la nivel naţional în 2024