Fabrica din București, de care s-a ales praful în urmă cu mai mulți ani, va avea o nouă față în viitorul apropiat. Era una dintre cele mai mari, plină de muncitori și producea pe bandă rulantă. Se va transforma în galerie comercială și va găzdui două supermarketuri, Lidl și Kaufland.
Fabrica, aflată în Sectorul 3, va fi complex comercial. Aflată pe strada Ilioara, aceasta urmează să fie de mare interes pentur bucureșteni. Lidl și Kaufland au primit deja autorizație de la primărie.
Galeria comercială se va întinde pe o suprafață de 31.600 de metri pătrați, unde la un moment dat funcționa fabrica Energomintaj. Lociuitorii din zonă și nu numai vor avea la dispoziție și infrastructura necesară pentru un acces facil.
Citește și: Primul anunţ comerical după învestirea lui Trump. Gigantul american care îşi extinde afacerile în România. Vor fi făcute investiții masive în 2025
Proiectul este deținut de familia Călin și Alin Dobra, care a depus toate actele necesare către autoritățile locale. Galeria comercială va avea 380 de locuri de parcare, cinci dintre acestea fiind destinate persoanelor cu disabilități.
Kaufland a achiziționat o suprafață de 21.600 de metri pătrați, în timp ce Lidl deține 9.600 de metri pătrați, potrivit profit.ro.
Spațiile comerciale propriu-zise vor avea o suprafață de 6.000, respectiv 2.500 de metri pătrați.
Energomontaj, fabrica care va fi înlocuită cu o galerie comercială și cu două mari supermarketuri, a fost înființată în anul 1962. În 2020, uzina a fost demolată. A fost un simbol al industriei din perioada comunistă, dar terenul a rămas neutilizat timp de mai mulți ani.
Ulterior, familia Dobra, prin intermediul companiei Entire Real Estate Solutions, a cumpărat terenul. Achiziția a fost făcută în 2021 de la statul român, pentru suma de 10 milioane de euro.
Citește și: Criza se adâncește în România. Noi concedieri la început de 2025
Fabrica avea scopul de a monta centralele electrice care se construiau în urmă cu ani buni la noi în țară. Uzina se întinde pe un teren de șase hectare. Locația este mărginită pe o latură de rezervoarele de păcură de la CET București Sud, cea mai mare centrală termoelecrtică în cogenerare din țară.