Dezvoltatorul german de tehnologii de frânare TMD Friction, care deține brandul de plăcuțe de frână Textar, având deja o fabrică la Caransebeș și un centru de servicii la Timișoara, se pregătește să își mute parte din unitatea din Leverkusen (Germania) spre România, ca răspuns la „condițiile de piață în evoluție”.
Relocarea a fost deja programată pentru a doua jumătate a anului 2025 și este prezentată ca având ca scop creșterea competitivității, menținând în același timp soluții de frânare de înaltă calitate, relevă datele analizate de Profit.ro.
În același timp, compania își reafirmă angajamentul de a menține o prezență puternică la sediul său principal, din Leverkusen.
Compania se prezintă drept expertul numărul unu mondial în materie de frânare, producând peste un milion de produse de frânare în fiecare zi și acoperind aproape întregul parc auto mondial, cu unul dintre cele mai vaste portofolii de rețete de fricțiune.
Compania are în Caransebeș, din 2007, o fabrică unde produce plăcuțe de frână pentru mari producători auto, precum BMW, Mercedes, Toyota, Porsche.
În 2023, pe plan local, compania a avut afaceri de 358,5 milioane lei cu o pierdere de 12,7 milioane lei (la un provizion de 3,6 milioane lei), cu 666 angajați.
TMD Friction are în portofoliu branduri ca Textar, Mintex, Don, Pagid, Cobreq și Bendix. Cu peste 4.200 de angajați în întreaga lume, TMD Friction operează în Europa, Orientul Mijlociu, SUA, Brazilia, Mexic, China și Japonia.
În 2023, TMD Friction a fost preluată de Aequita, un grup industrial privat cu sediul în München.
Unilever mută o parte din producția de înghețată din Bulgaria în România. Investiție de 4 mil. euro în fabrica de la Suceava
|
Gigantul anglo-olandez Unilever, unul dintre cei mai mari jucători din industria FMCG, a decis să mute o parte din producția de înghețată a fabricii de la Veliko Târnavo (Bulgaria) în România, la unitatea din Suceava, ca parte a strategiei de eficientizare a operațiunilor, au declarat pentru Progresiv reprezentanții companiei.
”În urma unei evaluări strategice a operațiunilor sale, Unilever a decis să relocheze producția de înghețată de la fabrica din Bulgaria de la Veliko Târnovo, către alte unități de producție din cadrul grupului. Acest proces se va desfășura pe parcursul mai multor luni, iar decizia vine ca urmare a planului companiei de a eficientiza procesele de producție și de a asigura dezvoltarea sustenabilă a operațiunilor diviziei de înghețată pe termen lung. Volumele realizate în Bulgaria vor fi redistribuite în cadrul acestei rețele, din care face parte și fabrica din Suceava”, au spus oficialii Unilever.
Unilever a preluat în anul 2018 businessul de înghețată Betty Ice de la omul de afaceri sucevean Vasile Armenean într-o tranzacție de aproximativ 80 de milioane de euro. La acel moment, Unilever nu avea producție de înghețată în România, doar import și distribuție.
Volumele de producție din România au crescut constant în ultimii cinci ani, iar această tendință va continua și în următorii ani, au mai spus oficialii Unilever. Astfel, până la finalul lui 2025, Unilever va finaliza o investiție de 4 milioane de euro în dezvoltarea fabricii de înghețată Betty Ice de la Suceava, ce se adaugă celor 12 milioane de euro investite deja de companie în unitatea de producție din nordul țării, în ultimii patru ani. Betty Ice se află, în prezent, în topul producătorilor de înghețată din România, după intrarea în portofoliul Unilever fabrica dublându-și suprafața și volumul de producție.
În prezent, în fabrica de la Suceava se produc peste 120 de tipuri și sortimente de înghețată, în diverse sortimente și formate. Capacitatea de producție a fabricii de la Suceava depășește 17 milioane de litri de înghețată, anual, iar în sezonul cald, peste 1.500 de paleți ies săptămânal din depozitul fabricii, ceea ce este echivalentul a aproximativ 10 tiruri încărcate cu înghețată. În vârful de sezon, numărul angajaților din fabrică poate atinge 250.
”Fabrica Betty Ice de la Suceava produce deja numeroase sortimente de înghețată în diferite formate, de la înghețata pe băț, sandwich sau cornet, până la sortimentele comercializate în caserole mari sau sub formă de tort. În privința realocării cantităților sau a sortimentelor produse în Bulgaria, procesul de planificare este în curs și depinde de o serie de factori, cum ar fi capacitățile și capabilitățile de producție ale fabricilor de înghețată din cadrul grupului”, au mai explicat reprezentanții companiei.
În prezent, peste 50% din volumele produse la Suceava merg către Marea Britanie și țări din Uniunea Europeană. Unilever este unul dintre principalii furnizori de produse de Personal Care, Home Care, Beauty & Wellbeing, Nutrition și Ice Cream, cu vânzări în peste 190 de țări și produse utilizate zilnic de 3,4 miliarde de oameni. În regiunea Sud-Centrală, Grupul Unilever operează pe piețele alimentare, de îngrijire personală și de îngrijire a casei prin intermediul Unilever South Central Europe și Unilever Romania. Unilever South Central Europe, cu sediul în București, coordonează operațiunile de marketing și vânzări din România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Moldova.