Fondată în 1869, fabrica de Bere Luther Griviţa a produs cea mai bună bere din lume, medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Aceasta a fost furnizorul de bere al Casei Regale, iar producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia de bere din România.
În anul 1948, fabrica de Bere Griviţa a fost naţionalizată, iar în anul 2005 , a fost închisă definitiv.
”Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist îmbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare” a spus Maria Mocanu, fostă angajată a fabricii, potrivit Observator.
Acum, din păcate, din fabrică au mai rămas doar zidurile, însă un investitor străin vrea să transforme clădirea într-un complex de lux.
Cele trei clătiri monument istoric care au supraviețuit (mălţăria, orzăria şi corpul administrativ) vor fi restaurate. Aici vor fi 31 de spaţii de locuit, un restaurant, o cafenea, spaţii culturale şi un muzeu.
”Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale” a explicat managerul de proiect.
Acesta a mai spus că în fosta clădire administrativă vor fi făcute birouri şi un restaurant. Clădirea orzăriei va fi transformată într-un muzeu, unde va fi refăcută şi o instalaţie de bere.
”Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete”, a transmis managerul.
Deja lângă fabrică, se construiește un bloc de 12 etaje. Prețul unui apartament pronește de la 160.000 de euro fără TVA. Sunt apartamente care depășesc ușor chiar și 300.000 de euro.
Până acum, investitorul străin care readuce la viață fabrica de bere a plătit 22 de milioane de euro doar pentru a începe lucrările de consolidare la una dintre clădiri și pentru ridicarea noului bloc – pentru care aşteaptă de 2 ani prelungirea autorizaţiei de construcţie de la Primăria Capitalei.
”Clădirea nouă nu face decât să finanţeze monumentele. Fără clădirea nouă, monumentele nu recuperează investiţia decât după mulţi ani” mai precizează managerul de proiect.
Poriectul va fi gata în cel mult 3 ani de la momentul autorizării, anunță investitorul.