Fabuloasa viață a lui Augustin Oancea, patronul TINMAR Energy! Proprietăți în Emirate, iaht de 20 de milioane de euro la Marbella și Rolls Royce-uri la București! Cel mai deștept băiat din energie a făcut sute de milioane de euro doar din contractele cu statul! Românii plăteau facturi la curent de TREI ori mai mari din cauza manevrelor multi-milionarului Oancea!

Augustin Oancea, cel mai deștept băiat din energie care tace și face, a intrat în vizorul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru jocurile sale murdare din piață, în urma cărora românii plăteau la curent facturi de trei ori mai mari. Firma TINMAR Energy, cel mai mare trader românesc de energie, la care milionarul secret al României deține 96,94% din acțiuni, a fost amendată de ANRE cu suma colosală de 363.982.051,85 lei (aprox.73 de milioane de euro) pentru manipularea pieței prin tranzacții dubioase efectuate la 16 secunde, spălare de bani și posibile înțelegeri cu nababii din energie.
Alina Costache
11 feb. 2024, 16:31
Fabuloasa viață a lui Augustin Oancea, patronul TINMAR Energy! Proprietăți în Emirate, iaht de 20 de milioane de euro la Marbella și Rolls Royce-uri la București! Cel mai deștept băiat din energie a făcut sute de milioane de euro doar din contractele cu statul! Românii plăteau facturi la curent de TREI  ori mai mari din cauza manevrelor multi-milionarului Oancea!
Fabuloasa viață a lui Augustin Oancea, patronul TINMAR Energy!

Fabuloasa viață a lui Augustin Oancea, patronul TINMAR Energy! Pe data de 19.01.2024, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a patru operatori economici din domeniul energiei electrice pentru nerespectarea normelor privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.

Citește și Furnizorul de energie care a anunțat că va crește prețul de 10 ori după expirarea plafonării. Ce spun experții

Fabuloasa viață a lui Augustin Oancea, patronul TINMAR Energy!

Este vorba de companiile EFT Furnizare, Freepoint Commodities Europe, Nova Power & Gaz și TINMAR Energy care au primit amenzi în cuantum total de 537.503.319,49 lei (peste 100 de milioane de euro). Dintre toate firmele sancționate de ANRE, TINMAR Energy a primit 70% din amenzile cumulate, respectiv 363.982.051,85 lei (aprox.73 de milioane de euro).

„Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49 lei”, au transmis reprezentanții ANRE.

Sancțiunile record au fost aplicate în urma unor ample acțiuni de investigație desfășurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

Potrivit reprezentanților ANRE, compania TINMAR Energy S.A. a fost investigată ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale (OPCOM).

În urma acestei anchete, ANRE a constatat că firma controlată de Augustin Oancea s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, după ce a încheiat două tranzacții cu EFT Furnizare. Specialiștii ANRE spun că cele două tranzacții efectuate între TINMAR Energy și EFT Furnizare sunt de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ, scrie Gândul.ro.

Averea colosală a lui Augustin Oancea! Viață de șeic pe banii de facturi de energie ai romanilor

Sancțiunea aplicată de ANRE este o nimica toată pentru Augustin Oancea a cărui avere se învârte în jurul a un miliard de euro. Discret în ceea ce privește aparițiile publice, Oancea este un adevărat nabab al energiei din România pe care o controlează nestingherit de ani de zile.

Prin TINMAR Energy, cel mai mare trader românesc de energie, estimat la 3,5 miliarde de lei multi-milionarul mioritic a făcut sute de milioane de euro doar din contractele cu statul român.

Însă, șeicul energiei din România nu s-a mulțumit cu puțin, iar pentru a-și menține statutul, a efectuat, de-a lungul timpului, diverse manevre storcând și ultimul leu de la românii de rând care au fost nevoiți să plătească facturi de trei ori mai mari.

Cu acești bani, Augustin Oancea și-a cumpărat mai multe proprietăți la Marbella, Spania, dar și în Emiratele Arabe Unite, un iaht în valoare de 20 de milioane de euro, un Range Rover 2022, un Mercedes EQS și un Porsche Taycan Turbo, toate însumând peste 500.000 de euro, precum și un Rolls-Royce decapotabil și un Rolls-Royce Cullinan (4×4), care costă împreună un milion de euro.

Nu de puține ori, nababul energiei românești a fost surprins etalându-și bolizii de lux pe sub nasul românilor pe care i-a împovărat cu facturi record și care au fost nevoiți să renunțe la pâinea cea de toate zilele pentru a-i umple buzunarele largi.

În urmă cu ceva timp, Augustin Oancea a fost surprins în timp ce făcea legea pe șoselele din Capitală cu unul dintre bolizii săi. Când ești Oancea și controlezi unul dintre sectoarele cheie din țară îți permiți să turezi la maximul Rolls Royce-ul în valoare de 300.000 de euro și să tai linia dubla continuă de două ori.

SURSA FOTO: spynews.ro

Însă, aceasta nu este singura aroganță pe care boss-ul energiei românești a făcut-o. În urmă cu doi ani, în plin sezon estival, acesta rupt gura târgului cu o mega petrecere de sute de mii de euro pe care a organizat-o, unde alt undeva decât în Mamaia, paradisul de la Marea Neagră unde șmecherii vor să își etaleze puterea economică.

 

Petrecerea faraonică a lui Oancea a durat trei zile și trei nopți și a fost organizată la restaurantul Glamour, deținut de soția sa. În plus, pentru a le arăta prietenilor și invitaților cine este șeful, milionarul a închiriat o parte din plajă doar pentru el, unde au curs râuri de șampanie scumpă, mâncăruri fine pe alese, cum nu mai la banchetele imperiale mai vezi, iar seara focurile luminau cerul mai ceva ca de Anul Nou.

 

De la bairamul șeicului Oancea nu au lipsit nici ținutele cu ștaif și accesoriile de sute de mii de euro. Doar ceasul de aur Audemars Piguet, pe care sărbătoritul l-a purtat într-una din seri valorează peste 100.000 de euro.

SURSA FOTO: cancan.ro

Însă, când firma ta raportează în primele luni ale anului 150 de milioane de lei și încheie tranzacții în mai puțin de 16 secunde cu un alt partener din sector pentru a-i jecmăni pe români, îți permiți să faci aroganțe și să arunci cu banii în stânga și în dreapta.

Cum funcționa manevra ilegală prin care TINMAR Energy a reușit să producă profituri ireale pentru patronul său

Investigația ANRE, finalizată prin Decizia Președintelui instituției a scos la iveală faptul că TINMAR Energy și EFT Furnizare au realizat două tranzacții suspecte cu aceiași cantitate de energie.

Prima a fost efectuată în 29 ianuarie 2021, iar a doua 25 februarie 2021. Ce le-a atras atenția anchetatorilor a fost timpul de realizare a tranzacţiilor pe platforma PC-OTC a Opcom, la scurt timp de la iniţierea acestora, sub jumătate de oră, respectiv de ordinul secundelor.

Se pare că pe data 29 ianuarie 2021, TINMAR ENERGY a cumpărat cantitatea de energie electrică de 3.715 MWh de la EFT FURNIZARE, tranzacția s-a realizat într-un timp scurt, de sub jumătate de oră, respectiv 26 de minute şi 44 de secunde, scriu jurnaliștii de la Gândul care au intrat în posesia documentelor ANRE.

Aceiași cantitate de energie este vândută de TINMAR ENERGY pe 25 februarie 2021 înapoi la EFT FURNIZARE și se pare că tranzacția s-a realizat extrem de repede, aproape simultan.

Surse din piață au afirmat pentru cei de la Gândul că revânzarea cantităţi de 3.715 MWh a fost efectuată în doar 16 secunde de la listarea ordinelor în platformă.

Foarte important de precizat este faptul că echipei de investigație a ANRE i-a atras atenția că între tranzacțiile de vânzare şi cele de cumpărare a existat mereu o diferență de preț, deşi cantitatea de energie totală tranzacționată a fost aceeași.

Interesant este faptul că TINMAR ENERGY și-a asumat în această tranzacție dubioasă calitatea de perdant. Concret, pe 29 ianuarie, când TINMAR ENERGY a cumpărat de la EFT FURNIZARE cantitatea de energie electrică de 3.715 MWh, la prețul de 235,00 lei/MWh, valoarea tranzacției a fost de 873.025 lei;

După 18 zile de la prima tranzacție, pe 25 februarie, atunci când TINMAR ENERGY vinde înapoi operatorului EFT FURNIZARE aceeași cantitate de energie electrică, prețul este de 228,50 lei/MWh, iar valoarea tranzacției a fost de 848.877,50 lei.

Astfel, EFT FURNIZARE a câștigat 24.147,50 lei, iar TINMAR ENERGY a pierdut aceeași sumă.

Specialiștii din cadrul ANRE consideră această modalitate de tranzacționare ca fiind una nejustificată economic și ridică multe semne de întrebare asupra comportamentului și intențiilor de tranzacționare ale participanţilor implicaţi, cu atât mai mult în cazul TINMAR ENERGY, care a avut pierderi financiare asumate.

Oancea și TINMAR au doar contracte de sute de milioane de euro cu statul și instituții publice!

Fără doar și poate Augustin Oancea este cel mai deștept băiat din energie. De-a lungul timpului TINMAR Energy s-a legat în aval de mai multe societăți de stat la care a ajuns prin oferte unice la licitațiile anunțate pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), devenind un abonat permanent la contractele cu statul.

Chiar și în timpul pandemiei, când majoritatea oamenilor de afaceri din România își puneau lacătul pe ușile firmelor lor, afacerile lui Oancea înfloreau mai ceva ca cireșii japonezi primăvara.

În anii pandemiei, TINMAR Energy a făcut sute de milioane de euro prin vânzarea de curent și uneori gaze naturale companiilor și instituțiilor de stat precum: Serviciul de Telecomunicații Speciale, BNR, CFR SA, Ministerul Afacerilor Interne, Romatsa, Direcția Generală Regională a Finanțelor București, Municipiul Sibiu, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, Universitatea Maritimă Constanța, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Unitatea Militară 02133, Spitalul de Pneumoftiziologie Galați, Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești, Apavil, Spitalul Municipal Câmpina, Municipiul Curtea de Argeș, SC Drumuri Municipale Timișoara,  Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, Direcția Generală de Protecție Internă, Poliția Locală Galați.

ANAF a fost prima instituție care a depistat ilegalitățile de la TINMAR Energy, dar raportul lor a fost îngropat!

În 2022, TINMAR Energy a intrat în vizorul ANAF, după ce profitul companiei înregistrat în anul precedent a atins suma de aproximativ142,8 milioane de lei, asta în timp ce foarte mulți jucători mari din energie au închis anul cu pierderi uriașe.

Un raport realizat de ANAF în septembrie 2022, după verificările Direcției Regionale Antifraudă București, arată că profitul cu care a TINMAR Energy a încheiat exercițiul financiar 2021 s-a ridicat la 137,44 milioane de lei.

În urma verificărilor efectuate la Tinmar Energy, dar și la societatea Lord Energy, cu care Oancea are o relație contractuală veche, fiind vizate tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 2022, autoritățile au constatat următoarele:

  • există indicii rezonabile privind apartenența societății Lord Energy SRL la același grup de societăți afiliate/controlate cu/de societatea Tinmar Energy SA;
  • livrările de energie electrică de către Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL au început în luna aprilie 2022, data de intrare în vigoare a Ordonanței nr. 27/18.03.2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei;
  • practicarea de către Tinmar Energy SA a unor prețuri de vânzare diminuate față de prețul de pe OPCOM-PZU (Piața pentru Ziua Următoare) în relația cu clientul Lord Energy SRL a condus la un transfer de profit de la Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL și la creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice de pe PZU, respectiv la diminuarea profitului societății Tinmar Energy SRL;
    creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice în cazul societății Tinmar Energy SA a avut ca efect și calcularea unei subvenții mai mari de primit de la bugetul de stat”, se arată în nota de control a ANAF.

Din păcate, raportul prin care ANAF a scos la iveală practicile murdare prin care Augustin Oancea a reușit performanța să înregistreze un profit de 400.000 de euro pe zi în plină criză de energie, zace plin de praf în continuare într-un sertar, fără să genereze consecințe din partea instituțiilor abilitate să sancționeze astfel de manevre.

Atunci când presa a publicat raportul ANAF din care reies jocurile murdare din energie ale lui acționarului majoritar al TINMAR, acesta a exportat profiturile către o firmă paravan și tot el a cerut subvenții de la stat, dezmințind că reprezentanții Fiscului ar fi identificat astfel de tranzacții.

Însă cum minciuna are picioare scurte, raportul ANAF a apărut în spațiul public, dar chiar și așa Augustin Oancea nu a fost sancționat, până acum, când are de plătit statului suma de aprox. 73 de milioane de euro.

Citește și Factura la curent, explicată de ministrul energiei, Sebastian Burduja: „Românii nu trebuie să tremure nici de frig, nici de frica facturilor”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'