UPDATE: Facebook a picat în multe zone de pe glob. În anumite zone, precum SUA, Mexic, Peru şi în mare parte din Europa, au fost afişate mesaje de eroare utilizatorilor care au încercat să acceseze platformele, scrie The Mirror.
„Oops, ceva nu funcţionează corect. Căutăm să remediem cât de curând”.
Mulţi dintre utilizatorii social media au opttat pentru Twitter
Facebook are, lunar, peste 2 miliarde de utilizatori activi în întreaga lume. Instagram este parte a companiei lui Mark Zuckerberg, înfiinţată în 2004. Şi această platformă are mai mult de 2 miliarde de utilizatori activi în întreaga lume.
Facebook a picat, în urmă cu puțin timp, în România. Sute de mii de utilizatori nu și-au putut accesa conturile, paginile fiind cele mai afectate .
Facebook, cea mai folosită rețea de socializare, a căzut miercuri seara, după ora 18:00. Utilizatorii Facebook din România nu și-au putut folosi conturile pentru a efectua postări și distribuiri.
De altfel, problema este la nivel mondial, pentru că utilizatori din mai multe state și de pe aproape toate continentele au semnalat probleme. Până acum, Facebook nu a făcut nicio precizare oficială.
Astfel, potrivit site-ului downdetector.com, sute de utilizatori din mai multe zone ale lumii s-au plâns de faptul că nu-și pot accesa conturile pe Facebook.
Mark Zuckerberg a scris, într-o postare de peste 3.200 de cuvinte, despre felul în care Facebook se va schimba pe viitor, o schimbare care, contrar ceea ce s-a constatat până acum, va pune mare preţ pe intimitatea utilizatorilor.
Focusul Facebook va trece în viitor de la postările publice care stau acum la baza reţelei sale sociale, la comunicarea securizată şi efemeră ce va putea fi folosită în special în cadrul celor trei aplicaţii de chat pe care le deţine.
Zuckerberg a subliniat faptul că una din cheile viitorului Facebook va fi criptarea pe care o folosi pentru a asigura intimitatea utilizatorilor săi. Şeful companiei promite că se va ţine de cuvânt chiar cu riscul de a fi interzisă în ţări care nu văd cu ochi buni criptarea comunicării cetăţenilor lor.
“Vedem deja astăzi cum mesajele private, poveştile efemere şi grupurile mici sunt de departe formele de comunicare cu cea mai mare creştere” scrie Zuckerberg.
Acesta continuă spunând că reţelele sociale publice vor continua să existe, însă cea mai bună oportunitate pentru Facebook este în zona formelor simple şi securizate de comunicare.
Pe această idee, toate aplicaţiile de chat ale companiei vor prelua exemplu WhatsApp, care criptează mesajele, şi vor avea la bază aceeaşi platformă pentru a putea comunica între ele.
Ceea ce pare o schimbare de strategie la 180 de grade pentru Facebook are în spate motivaţii financiare clare.
Dacă reţelele sociale publice, precum Facebook, presupun urmărirea îndeaproape a utilizatorilor şi studierea comportamentului acestora în vederea targetării eficiente cu reclame, şi formele private de comunicare pot aduce venituri pentru companie.
Comerţul electronic şi sistemele de plăţi sunt două dintre tipurile de servicii prin care Facebook îşi va putea monetiza viitoarele serviciile de comunicare restrânsă şi criptată.
Şeful Facebook nu a oferit o estimare în timp pentru punerea în practică a acestei strategii, însă a spus că schimbarea se va face pe parcursul următorilor ani.