FACEBOOK A PICAT miercuri dimineaţa, news feedul nefiind actualizat cu postări noi. Facebook vrea să democratizeze conţinutul, lăsând utilizatorii să decidă câtă violenţă şi nuditate doresc să vadă. Utilizatori din întreaga lume au raportat problema.
FACEBOOK are probleme. Cea mai mare reţea socială din lume, Facebook, pare a avea o eroare gravă, mai mulţi utilizatori din întreaga lume raportând faptul că nu mai pot posta pe pagina reţelei.
În timp ce majoritatea userilor s-au plâns că nu mai pot publica sau distribui informaţii şi fotografii, alţii nu s-au putut conecta deloc, scrie downdetector.com.
Problemele au fost raportate, pe diverse site-uri, de mii de oameni, dar deocamdată oficialii Facebook nu au oferit o reacţie vis-a-vis de problemele pe care le întâmpină.
Într-o scrisoare-manifest de peste 5.000 de cuvinte, şeful Facebook, Mark Zuckerberg, a făcut publice principiile şi o parte din planurile de viitor ale companiei pe care o conduce. Dintre acestea, atrag atenţia referirile făcute la una dintre cele mai sensibile probleme ale reţelei sociale: filtrarea conţinutului ofensator.
În prezent, Facebook foloseşte un set de reguli universal valabile pe baza cărora este filtrat conţinutul – reguli care stabilesc ce nu trebuie să ajungă în newsfeed-ul oamenilor. Este ca şi cum întreaga comunitate de utilizatori ar avea aceleaşi principii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul considerat ofensator, precum violenţa şi nuditatea.
În scrisoarea sa, Mark Zuckerberg spune că Facebook va oferi fiecărui utilizator în parte posibilitatea de a alege ceea ce vrea să vadă şi ceea ce nu ar trebui să ajungă în newsfeed-ul personal. Fiecare om va putea să decidă câtă violenţa şi nuditate este dispus să accepte pe Facebook.
Pe baza setărilor individuale, va fi creat un filtru universal considerat general valabil. Acest filtru va fi aplicat celor care nu îşi vor configura filtrul de conţinut. Practic, cine nu va seta propriul nivel de acceptare al conţinutului ofensator, va fi supus, ca şi până acum, unui filtru general.
Recunoaşterea şi clasificarea conţinutului ca ofensator va fi unul din domeniile pe care Facebook se va concentra pe viitor. În acest sens, AI-ul companiei va juca un rol important. Deja acesta este responsabil de 30% din conţinutul identificat ca fiind ofensator.
Rămâne de văzut mai exact cum va pune Facebook în practică acest plan şi cât de minuţioase vor fi filtrele de conţinut – în ce măsură se va ţine cont religia, vârsta şi alte caracteristici ale profilului utilizatorilor săi.
Compania americană a început să testeze încă din noiembrie anul trecut o serie de opţiuni care vizează slujbele şi care vor putea fi folosite de ambele părţi angrenate în procesul de angajare. Începând de astăzi, aceste opţiuni sunt lansate în mod oficial.
În principiu, vorbim de două opţiuni. Pe de o parte, va exista un nou tip de postare care le va permite paginilor de Facebook să publice un format de posturi creat special pentru job-uri. Companiile vor folosi acest nou tip de posturi pentru a-şi face cunoscute job-urile disponibile.
Pe de altă parte, companiile care listează un număr mai mare de job-uri vor beneficia de un tab special în cadrul propriei pagini de Facebook unde vor se vor regăsi toate slujbele disponibile.
Postările de job-uri, pe lângă descrierea de rigoare, vor avea şi un buton ce va putea fi folosit pentru a aplica. În cadrul procesului de aplicare pentru un job, care va folosi aplicaţia Messenger pentru a face legătura dintre cele două părţi, Facebook va completa automat datele personale ale utilizatorului, simplificând astfel procesul dar creând şi preocupări legate de intimitate.
Această abordare ar putea crea reticenţe în a folosi Facebook ca un site de job-uri în rândul utilizatorilor. Mulţi dintre aceştia nu doresc ca postările proprii de pe reţelele sociale să fie cunoscute angajatorilor.
Cei de la Facebook anunţă că, pe viitor, vor filtra job-urile afişate utilizatorilor pentru ca acestea să fie cât mai relevante. Se vor lua în considerare criterii precum nivelul de educaţie şi experienţa pentru ca job-urile pe care un utilizator le vede să fie cât mai apropiate de competenţele acestuia.
Noile opţiuni sunt lansate astăzi în Statele Unite şi Canada. Eventual, acestea vor fi disponibile la nivel global, dar Facebook nu a făcut deocamdată niciun anunţ în acest sens.