Gigantul american a indicat Autorităţii australiene a concurenţei că „ştirile nu reprezintă decât o foarte mică fracţiune” din conţinuturile postate de abonaţii Facebook. „Dacă nu ar exista niciun conţinut informaţional disponibil pe Facebook în Australia, credem că impactul asupra rezultatelor şi al cifrei de afaceri în Australia nu ar fi important„, a indicat grupul, ameninţând astfel implicit cu o boicotare a grupurilor de presă locale. „Ţinând cont de valoarea socială şi de beneficii pentru mass-media, am prefera să putem continua să permitem prezenţa presei pe platforma noastră„, a adăugat el.
Australia a anunţat în aprilie că intenţionează să constrângă Google, Facebook şi alţi giganţi digitali să împartă câştigurile publicitare provenite din conţinuturi de actualitate reluate pe site-urile lor. Guvernul urmează să prezinte în curând o iniţiativă în acest sens. Această iniţiativă este susţinută puternic de cele mari grupuri de presă din Australia, Nine Enternainment şi News Corp.
Ele atribuie cea mai mare parte a responsabilităţii crizei prin care trece presa acumulării veniturilor publicitare de către Google, Facebook şi alte companii similare.
Citeşte şi Un angajat Facebook a fost concediat după ce l-a criticat pe Mark Zuckerberg
Pierderea veniturilor din publicitate a provocat falimente şi proiecte sociale în industria presei australiene. Situaţia s-a agravat şi mai mult în urma dificultăţilor economice provocate de epidemia de coronavirus.
Comisia australiană a concurenţei şi a consumului (ACCC) a apreciat recent că Google şi Facebook – împreună – realizează aproximativ 6 miliarde de dolari australieni (3,6 miliarde de euro) anual din venituri publicitare în Australia.
Grupuri de presă de prim-plan au cerut celor doi giganţi ai Internetului să aloce cel puţin 10% din această sumă media locale.
Google a răspuns deja negativ presei australiene, susţinând că cea mai mare parte a acestor venituri nu provine de la site-urile de informare. Directoarea generală a Google în Australia, Mel Silva, a afirmat că grupul californian obţine abia 10 milioane de dolari australieni (6 milioane de euro) din venituri publicitare legate de conţinutul informaţional, adică o fracţiune din ceea ce a avansat Autoritatea australiană a concurenţei.
Google şi Facebook susţin, dimpotrivă, că ele permit presei australiene să câştige sute de milioane de dolari direcţionând spre site-urile lor internet numeroşi internauţi.