UPDATE Problemele gigantului digital Facebook sugerează o eroare din interiorul companiei. Problema site-ului Facebook sugerează că este vorba despre o eroare DNS (Sistem de nume de domeniu – trad.). DNS permite adreselor web să ducă utilizatorii la destinațiile lor. O pană similară la compania de servicii cloud Akamai Technologies a indisponibilizat mai multe site-uri în iulie, transmite Reuters.
Experți în securitate ce urmăresc situația spun că pana ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurație, ce ar putea fi rezultatul unei greșeli interne, deși sabotajul din interior ar fi teoretic posibil. Un atac cibernetic din afară este considerat mai puțin probabil.
Facebook a trecut prin probleme similare la nivel global cu aplicațiile sale în acest an în lunile martie și iulie, dar atunci remedierea s-a făcut mult mai rapid.
UPDATE: Facebook a transmis, de asemenea, un mesaj că sunt conștienți că unii utilizatori au probleme în accesarea produselor și aplicației. ”Muncim ca lucrurile să revină la normal cât de repede posibil și ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată” a transmis Facebook, de asemenea, pe Twitter.
Platformele Facebook, Instagram și WhatsApp nu funcționează la ora actuală pe niciun dispozitiv. Mai mulți utilizatori au raportat probleme tehnice, la nivel mondial.
Pagina Down Detector, un instrument popular de măsurare a site-urilor, arată că utilizatorii întâmpină probleme pe toate platformele, inclusiv pe Facebook Messenger. Erorile au fost raportate luni, după ora 18.
Potrivit Downdetector care urmăreşte defecţiunile, aproape 10.000 de utilizatori nu mai au acces la Instagram. Nici versiunile web, nici aplicaţiile mobile nu sunt disponibile.
„Acest site nu poate fi accesat. Pagina web de la https://www.facebook.com/ poate fi temporar nefuncțională sau a fost mutată definitiv la o nouă adresă web”, este mesajul afișat la încercarea de a intra pe Facebook.
„Acest site nu poate fi accesat. web.whatsapp.com a închis conexiunea în mod neașteptat”, apare și la conectarea pe whatapp web.
Lavanguardia.com scrie că ”Whatsapp, Instagram și Facebook suferă o cădere a serviciilor la nivel mondial”, precizând că ”pentru moment, compania nu a înștiințat asupra motivelor incidentului”.
”Utilizatorii Whatsapp, Instagram și Facebook au văzut cum cele trei aplicații au probleme de funcționare la nivel mondial. Pentru moment, compania nu a notificat niciun incident prin intermediul Twitter, unde utilizatorii au atenționat asupra problemelor detectate” notează sursa citată.
Glume pe Twitter după ce au căzut reţelele:
Numai în martie 2021, cele trei aplicaţii au căzut în întreaga lume timp de o oră, provocând probleme pentru milioane de utilizatori. Un caz similar se întâmplase în 2019, când, în iulie, timp de aproximativ 17 ore, problemele au afectat toate platformele.
Facebook Messenger criptează apelurile video şi de voce. Ce spune despre Instagram
Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.
La aplicaţia WhatsApp, când utilizatorii trimit mesaje, apare mesajul „se conectează” şi pictograma ceasului, dar conţinutul nu este trimis la destinatar.
Un fost manager Facebook acuză compania că încurajează ura
Denunţătorul din spatele mai multor dezvăluiri recente a apărut la televiziune şi a adus o serie întreagă de acuze grave, dar nu noi, companiei conduse de Mark Zuckerberg.
Duminică seară, în cadrul emisiunii 60 minutes de la CBC News, a apărut denunţătorul, până acum secret, care a furnizat presei americane, în ultimele săptămâni, un mare număr de documente. Printre altele, din aceste documente a ieşit la iveală studiul care arăta că Instagram este nociv pentru adolescenţi.
Denunţătorul este Frances Haugen, fost manager de produs, membru al unui grup de Integritate Civică. Haugen spune că Facebook încurajează voit ura, pentru că aceasta contribuie la creşterea veniturilor companiei. Controversa generează mai multă implicare din partea utilizatorilor, ceea ce duce la mai multe afişări pentru reclamele vândute în cadrul reţelei sociale.
În cadrul Facebook a existat un conflict intern, spune Haugen, între cei care susţineau schimbările bune pentru public şi cei care urmăreau doar ce este bun pentru Facebook, cu câştig de cauză pentru cei din urmă.
Haugen este convinsă că la baza tuturor problemelor stă modul în care funcţionează algoritmul ce prioritizează conţinutul în cadrul platformei sociale. Acesta ar fi gândit să crească engagement-ul cu orice preţ.
Frances Haugen, care este chemată şi în faţa unei comisii senatoriale săptămâna aceasta, crede că singura soluţie este reglementarea prin lege a platformelor sociale.
https://twitter.com/Fahad4014/status/1445055370615984138?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1445055370615984138%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dcnews.ro%2Ffacebook-si-whatsapp-au-picat-4-octombrie-2021_840214.html