FACEBOOK. În viziunea celor de la reţeaua socială, în 2026 toată populaţia planetei va avea acces la Internet, transmite Business Insider.
Deja Facebook încearcă să ofere posibilitatea de a intra pe Net celor care locuiesc în ţările mai puţin dezvoltate, prin proiectul Internet.org, care ar urma să fie exploatat la maximum în următorii ani.
În plus, Mark Zuckerberg, şeful companiei, se gândeşte că vom ajunge să purtăm ochelari de realitate virtuală care să semene mai mult cu nişte ochelari de vedere (sau de soare).
Ultimul plan măreţ al Facebook este legat de inteligenţa artificială, astfel că roboţii ar urma să vorbească la fel ca oamenii.
Să facem un exerciţiu de imaginaţie, prin perspectiva filosofiei Facebook de a aduce oamenii mai aproape unii de alţii.
Dacă toate scenariile companiei vor deveni realitate, atunci acest lucru înseamnă că vom avea ochelari care ne vor permite să intrăm în legătură cu oricine de pe Pământ ca şi când ar fi în aceeaşi cameră cu noi, graţie realităţii virtuale.
Potenţialul tehnologiei e enorm. Facebook se „învârte” în jurul ideii de a împărţi cu alţii, astfel că această „teleportare” aduce un nou soi de interacţiune.
Mergând mai departe cu această idee, dacă porţi ochelarii de realitate virtuală s-ar putea ca să nu mai fie nevoie ca interlocutorul să fie om. Cum ar fi ca să conversezi cu un avatar atunci când comanzi ceva de la McDonald’s? Aşa ceva e posibil graţie boţilor dezvoltaţi pentru aplicaţia Messenger.
Momentan, aceştia sunt capabili să comande flori de pe telefon şi să facă diverse sarcini minore, însă potenţialul de expansiune e uriaş. De exemplu, am putea comunica cu obiectele inteligente de prin casă (Internet of Things – aşa cum li se spune, la modul general), care ne vor înţelege din ce în ce mai bine şi ne-ar putea răspunde cu o voce apropiată cu a noastră.
„Dacă vom ajunge să trăim într-o lume semi-virtuală, atunci Facebook va deveni cheia interacţiunii interumane, deci va avea o influenţă importantă şi în sfera financiară”, arată Business Insider.
Problema este că gigantul IT condus de Mark Zuckerberg va ajunge să ne controleze vieţile înfiorător de mult, de la ce vedem şi ce auzim până la ce cumpărăm.