La o zi distanţă după articolul din New York Times, Facebook a postat un răspuns oficial pe blogul companiei în care se apără, furnizând inclusiv o serie de capturi de ecran din urmă cu câţiva ani.
Executivul Facebook responsabil de parteneriatele realizate de companie, Ime Archibong, a publicat un scurt post, însoţit de imagini, în care apără strategia Facebook de a da acces la mesajele utilizatorilor săi.
Archibong spune că Facebook nu a acordat niciodată acces la mesajele private ale utilizatorilor săi fără acordul acestora, ceea ar înseamna că toţi utilizatori ar fi citit şi ar fi înţeles drepturile de acces pe care le acordă – ceea ce este puţin probabil.
De asemenea, scrie Archibong pe blogul companiei, accesul la mesajele utilizatorilor a fost acordat doar în cazul în care utilizatorii au folosit funcţia „Login with Facebook”.
„Login with Facebook” este o facilitate, încă activă, prin care utilizatorii se pot înregistra ma rapid pe un site, fără a mai trece printr-un întreg proces de completare a datelor persoanele – datele sunt preluate direct din Facebook.
Archibong dă ca exemplu Spotify, cu tot cu capturi de ecran, spunând că serviciul de streaming suedez oferea o facilitate prin care utilizatorii puteau comunica direct prin intermediul Facebook Messages şi că pentru asta erau necesare drepturi de citire şi scriere.
În plus, scrie Archibong, acest gen de servicii au fost doar experimentale şi nu mai funcţionează de aproape trei ani. Cei de la The New York Times scriau în urmă cu o zi că parte a acestor servicii au fost disponibile până în vara acestui an.
Ce nu spune oficialul Facebook este câţi utilizatori au fost implicaţi în aceste funcţii experimentale şi, dacă tot oferă capturi de ecran, unde scria clar că dacă foloseşti „Login with Facebook” pe Dropbox, spre exemplu, Dropbox va avea acces la mesajele private.