Ameninţarea Facebook vine după o hotărâre din iulie a Curții Europene de Justiție, care a constat că gigantul patronat de Mark Zuckerberg nu a putut aduce garanții suficiente care să înlăture bănuielile de spionaj din partea agențiilor guvernamentale americane. O asemenea interdicție ar bloca activitatea Facebook, a arătat reprezentantul Facebook din Irlanda, într-o întâmpinare depusă în instanță.
„În cazul în care compania ar fi supusă unei suspendări complete a transferului datelor utilizatorilor către SUA, nu este clar cum în aceste condiții ar putea continua să funcționeze Facebook și Instagram în UE” a arătat Yvonne Cunnane, citată de mai multe publicaţii europene, între care The Telegraph.
Practic, „oprirea” Facebook va fi rezultatul unei comenzi preliminare a Comisiei pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda, care avertizează că stocarea datelor din Uniunea Europeană pe serverele SUA nu este conformă cu Regulamentul General de Protecția Datelor (GDPR). Dacă decizia va fi menținută, ar forța Facebook să-și ia rămas bun de la Europa.
Comisia pentru protecția datelor din Irlanda supraveghează acțiunile Facebook în Europa, iar luna trecută compania americană a primit un ordin preliminar de a opri transferul de date al utilizatorilor europeni către SUA. DPC irlandez ar putea, de asemenea, să amendeze Facebook cu 3 miliarde de dolari în cazul în care compania de socializare nu respectă ordinul preliminar al autorității de reglementare a UE.
„Înscrisurile depuse la înalta curte irlandeză au arătat simpla realitate că Facebook și multe alte companii, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date între UE și SUA pentru serviciile oferite utilizatorilor. Lipsa transferurilor de date internaționale sigure și legale ar afecta economia și ar împiedica creșterea afacerilor din UE, la fel cum încercăm cu toții să ne revenim din pandemia de Covid-19” a declarat reprezentantul Facebook.
Compania are pe piaţa americană nu mai puţin de 400 milioane de utilizatori pe piaţa europeană.