Suma este egală cu minimul vizat de reţeaua de socializare prin oferta publică iniţială planificată pentru luna mai.
A doua mare vânzare de obligaţiuni este rezultatul profiturilor uriaşe pe care directorii care au condus compania în perioada de început şi mulţi din cei 3.000 de angajaţi le vor înregistra odată cu listarea Facebook la bursă.
Pachetele de acţiuni restricţionate şi opţiunile de a cumpăra titluri au o valoare combinată de peste 23 de miliarde de dolari, potrivit documentelor depuse de Facebook la autoritatea pentru piaţa de capital din SUA.
Suma depăşeşte întreaga valoare de piaţă a Yahoo şi reprezintă unul dintre cele mai mari profituri neaşteptate după ce boom-ul IT la sfârşitul anilor ’90 a atras invidia la nivel global asupra angajaţilor din Silicon Valley care aveau opţiuni de a cumpăra acţiuni la companiile din domeniu.
Profiturile uriaşe ale angajaţilor Facebook nu includ câştigurile de 5,4 miliarde de dolari pe care cofondatorul companiei, Mark Zuckerberg, le-ar putea înregistra în acest an, parte a pachetului personal de acţiuni, ce ar valora circa 24 miliarde de dolari.
Cifrele sunt calculate pe baza cotaţiei de 45 de dolari, la care sunt tranzacţionate pe piaţa privată, însă amploarea reală a profiturilor conducerii şi angajaţilor, deci şi taxele pe care va trebui să le plătească Facebook, vor depinde de ce se întâmplă după listare.
Aproape jumătate din acţiunile acordate de Facebook drept beneficii angajaţilor încă din 2005 vor putea fi vândute la şase luni după listare, iar vânzarea va atrage imediat plata taxelor.
Potrivit documentelor depuse la Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare, Facebook va plăti taxele, reţinând echivalentul a 45% din valoarea acţiunilor restricţionate pentru plata către autorităţi.
Compania intenţionează să vândă acţiuni pentru a acoperi plata taxelor.
Zuckerberg va avea de plătit separat 1,5-2 miliarde de dolari pentru profiturile din drepturile de achiziţie de acţiuni pe care le are în acest an.
Politicienii din California au început deja să facă planuri pentru taxele încasate în urma listării Facebook, reprezentanţii Partidului Democrat afirmând că banii ar trebui folosiţi pentru a menţine deschise şcoli ameninţate cu închiderea din cauza crizei finanţelor publice din statul american.