Faci cumpărături pe net? Cum îţi înregistrezi cardul în 3D secure

Băncile din România au început să adopte protocolul 3D secure pentru carduri, care face tranzacţiile online mai sigure. RTV.NET vă explică cum să vă activaţi acest serviciu fără de care nu puteţi face mai mult de trei plăţi online.
Romania TV
20 dec. 2012, 14:31
Faci cumpărături pe net? Cum îţi înregistrezi cardul în 3D secure

3D secure este numele unui protocol XML, parte a unui sistem antifraudă dezvoltat de Visa şi MasterCard care se adresează tranzacţiilor online.

Practic, deţinătorul cardului, pe baza datelor personale şi a celor de pe card, îşi înrolează cardul în sistem şi obţine un user şi o parolă, pe care doar el şi banca ar putea să le ştie.

Cum se înregistrează cardul în 3D secure

Verified by Visa şi MasterCard SecureCode sunt numele celor două servicii ale protocolului 3D secure date de cei mai mari procesatori de carduri din lume şi cele două sigle trebuie să apară pe orice magazin online care este înregistrat în acest serviciu.

Înregistrarea în acest sistem se face de pe site-ul băncii emitente a cardului sau de pe site-ul Romcard, care administează 3D secure în România.

De ce informaţii aveţi nevoie

Numărul cardului, care se găseşte pe faţa cardului şi are 16 cifre
Data expirării cardului, se găseşte tot pe faţa cardului.
Codul numeric personal, se găseşte în cartea de identitate sau în paşaport
Parola iniţială, care se formează în felul următor, şi la care aţi putea întâmpina dificultăţi:

  • Primele 2 litere din numele înscris pe card, cu majuscule
  • ultimele 6 cifre din CNP
  • ultimele 6 cifre din numarul contului de card. Contul cardului este afişat numai pe chitanţele emise la un bancomat – dacă scoateţi bani sau vă verificaţi soldul, cereţi tipărirea unei chitanţe. Atenţie, acest cont nu este afişat pe extrasele bancare sau pe alte hârtii de la bancă (nu este acelaşi lucru cu contul IBAN, de exemplu). Astfel, pentru a afla numărul contului de card, trebuie să ştiţi PIN-ul cardului, acesta fiind o altă măsură de creştere a securităţii.

Exemplu de formare a parolei iniţiale:
Nume: POPESCU GHEORGHE
CNP: 1800115313212
Număr cont card: 12345678901020304
Parola iniţială se formează astfel în cazul de mai sus: PO313212020304

Următorul pas constă în tastarea unui nume de utilizator şi a unei parole alfanumerice, care va fi folosită la orice tranzacţie cu un comerciant ce afişează sigla Verified by Visa sau MasterCard SecureCode, precum şi o întrebare care să vă aducă aminte de parolă şi un mesaj de întâmpinare. Parola ar trebui să fie una formată din litere şi cifre pe care o puteţi reţine, dar care să nu fie uşor de ghicit de către altcineva.

De asemenea, magazinul virtual nu înregistrează datele contului de tranzacţie, acestea fiind cunoscute doar de deţinătorul de card şi de către bancă. Astfel, un atac asupra bazei de date a unui magazin online ar trebui să nu vă afecteze.

În cazul sistemului clasic, deţinătorul de card poate fi mai uşor victima unei fraude, din moment ce toate datele de care are nevoie un rău-făcător sunt înscripţionate pe card, fără să fie nevoie de nicio parolă. Practic, oricine vi-a văzut vreodată cardul a căpătat acces la date esenţiale (numărul cardului, data expirării, codul CVV). Însă, prin introducerea obligativităţii unei parole în 3D secure se adaugă un nou element de securitate.

De reţinut că după trei tranzacţii, banca emitentă a cardului care are serviciul Secure 3D vă va obliga să vă activaţi acest serviciu, fără de care nu veţi mai putea efectua plăţi online. Cardul nu va fi însă blocat pentru retragerile de la ATM sau pentru plăţile la comercianţi prin POS.

Sfaturi generale:

  • Verificaţi la fiecare tranzacţie online ca pagina deschisă în browser să fie encriptată SSL – adresa site-ului trebuie să înceapă cu https:// şi nu cu http://.
  • Dacă magazinul de la care cumpăraţi nu este înrolat 3D secure, verificaţi dacă este de încredere
  • Folosiţi tastatura virtuală (On-Screen Keyboard în Windows) pentru introducerea datelor confidenţiale pe site-uri. Deşi acestea sunt, în general, sigure dacă sunt securizate SSL, calculatorul dumneavoastră ar putea fi infectat şi un program de tip keylogger – care monitorizează tastatura calculatorului.
  • Înrolarea în sistemul 3D secure se va face doar pe site-urile care au afişată adresa www.secure2gw.ro sau www.activare3dsecure.ro. Asiguraţi-vă că nu cădeţi victimă unei operaţiuni de phishing.
  • Dacă aţi blocat cardul încercând să vă autentificaţi 3D sau nu reuşiţi să îl înregistraţi, sunaţi la Romcard (+4021 4020029). Pe site-ul Romcard se găseşte şi lista băncilor care au acest sistem, precum şi a comercianţilor din România înrolaţi în 3D secure

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!