Faci sau nu anticorpi dacă nu ai reacţii adverse după vaccinul anti-covid. Medicul Virgil Musta spune că persoanele tinere fac mai multe reacții și mai intense decât persoanele în vârstă, deoarece au imunitatea mai puternică.
„Am urmărit o statistică mondială care arată că persoanele tinere fac mai multe reacții și mai intense decât persoanele în vârstă. Ceea ce este oarecum firesc, așa cum am spus mai devreme, pentru că imunitatea persoanelor tinere este mai activă, mai puternică, decât a celor mai în vârstă.
Pe de altă parte, același studiu arată că și în grupul placebo persoanele tinere se plâng mai mult de reacții adverse. Deci, posibil, ele somatizează mai mult aceste reacții decât persoanele în vârstă.
Eu cred că, de fapt, multe dintre aceste reacții sunt date de intensificarea interferonului. Sunt reacții similare cu sindromul pseudo-gripal sau atunci când se administra interferon în tratamentul hepatitei C. De fapt, sunt reacții ale organismului la procesele imunologice care sunt stimulate de către vaccinare.
Fiecare organism reacționează în modul lui particular.
Eu cunosc persoane care nu au avut nici cea mai mică reacție după vaccinare și au făcut titru de anticorpi foarte bun. Este pur și simplu o reacție particulară a organismului, care nu trebuie să ne sperie, pentru că în decurs de 1-2-3 zile ea se autolimitează și nu dă sechele”, a explicat medicul de la Timişoara, potrivit spotmedia.ro.
Medicul Virgil Musta a explicat de ce numărul cazurilor de coronavirus creşte în continuare în Timişoara, chiar şi după carantinarea oraşului.
„Efectele carantinării încep să apară la 2-3 săptămâni după luarea primelor măsuri. Toată lumea se aștepta ca ele să apară în zilele următoare după introducere, dar, de fapt, această creștere reflectă situația de dinainte de a se institui carantina.
Pe de altă parte, din cauza contagiozității foarte mari a virusului, există transmisibilitate intensă în comunitate și e foarte greu de stăvilit această transmitere. Decizia de carantinare este o decizie de politică și de sănătate publică.
Asta implică, pe lângă factorul medical (care a solicitat carantinarea!), și alți factori, economici, de exemplu. Analiza este mai complexă, pentru că de aceea vorbim despre decizii de politică publică: sunt factori economici, sociali, emoționali ș.a.m.d. Toți aceștia trebuie luați în considerare ca să se ia o decizie.
Din punct de vedere medical, eu vă pot spune că presiunea pe spitale este foarte, foarte mare. Acest număr foarte mare de cazuri se asociază și cu un număr de cazuri severe, care necesită internare. Și vedem deja că facem față cu greu locurilor pentru internare”, a explicat Virgil Musta
„Nu există rețete miraculoase în ceea ce privește menținerea sub control a pandemiei. Trebuie respectate cele trei reguli – purtarea corectă a măștii, distanțarea socială și spălatul pe mâini – și, îl plus, vaccinare rapidă și a unui număr foarte mare de oameni.
Din cauza faptului că vaccinarea nu își arată eficiența foarte repede (trebuie să vaccinezi peste 50% din populație ca să se vadă o scădere eficientă a pandemiei), măsurile de distanțare socială, purtarea corectă a măștii și spălatul pe mâini sunt esențiale în momentul de față.
Iar carantinarea, de fapt, asta este: un tip de distanțare socială, în sensul că se împiedică contactul persoanelor în diferite activități, zone, încercând astfel să întrerupem acest plan de transmitere a virusului.
Acest lucru se poate realiza prin responsabilizarea populației, a noastră (pentru că, de fapt, noi suntem cei care trebuie să luăm singuri astfel de măsuri) sau prin niște reguli care să ne oblige să respectăm distanțarea și să încercăm să scădem, astfel, numărul de cazuri”, a mai explicat Virgil Musta.