Fumatul
O actriţă celebră a mărturisit că după ce s-a lăsat de fumat oamenii au început să o întrebe dacă şi-a făcut un tratament de reîntinerire a pielii.
Acest viciu poate determina boli cronice sau o serie de consecinţe asupra aparatului respirator. La nivel global, consumul de tutun ajunge să omoare 6.000.000 de oameni, din care 6000 nu fumează, dar sunt expuşi pasiv fumatului. În momentul de faţă, consumul de tutun este cea de-a doua cauză de mortalitate (după HTA), acesta fiind în momentul de faţă responsabil de moartea unui adult din 10.
La nivelul aparatului respirator fumatul determină: bronşită acută, cronică, emfizem, BPOC, cancer bronhopulmonar şi pleural. De asemenea, la nivelul aparatului cardiovascular: accelerarea aterosclerozei, cardiopatia şi accidente vasculare ischemice cerebrale/periferice, hipertensiune arterială. La nivelul aparatului digestiv, fumatul produce degradarea dinţilor, stomatite şi gingivite, cancere de limbă şi buze, frecvenţă mai mare a cancerului gastric şi a ulcerelor peptice. Efecte nedorite sunt şi cele cosmetice (îmbătrânirea pielii, halena), anemie, oboseală musculară sau depresie.
Alte efecte nocive ale fumatului sunt: scăderea potenţei sexuale şi a libidoului, naşteri premature şi greutate mică la naştere a noilor născuţi din mame fumătoare, risc malformativ, mortalitate perinatală crescută.
Alcoolul
Cu siguranţă, la petreceri nu ne-am simţi bine dacă nu am consuma alcool. Dacă însă alcoolul a devenit un consum necesar în viaţa noastră, avem o reală problemă. Psihologii susţin că persoanele care au devenit dependente de alcool au o dorinţă puternică de moarte la nivel inconştient. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata de decese provocate de alcool în rândul femeilor şi pe locul 4, la bărbaţi, după Estonia, Letonia si Lituania.
Alimentaţie nesănătoasă
Toţi mâncăm, din când în când, alimente procesate, bogate în grăsimi şi înţesate de E-uri şi conservanţi. Potrivit unor date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) una dintre principalele cauze de mortalitate din lume este dieta nesănătoasă.
În fiecare an, la nivel global, se înregistrează 14.000.000 de decese determinate de o alimentaţie dezechilibrată şi incorectă.
Drogurile
Tentaţia de a experimenta şi a testa o substanţă interzisă este mare în rândul tinerilor. Din nefericire, un alt factor care determină mortalitatea în rândul celor din tânăra generaţie este determinat de droguri. Se pare că riscul global, ca această dependenţă să se instaleze, vine atât din structura individului, din stadiul său de dezvoltare (personalitate, atitudini, activităţi) şi mediul social/cultural, forţe interpersonale (şcoală, colegi, familie).
Mai mult pe one.ro