FACIAS: Aproximativ 21% dintre pensiile recalculate de CNPP au fost greşite

FACIAS consideră că fiecare pensionar are dreptul la o pensie corect calculată, care să reflecte cu exactitate munca și contribuțiile lor de-a lungul anilor.
Filip Stan
24 sept. 2024, 13:11
FACIAS: Aproximativ 21% dintre pensiile recalculate de CNPP au fost greşite

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) clarificări privind recalcularea pensiilor, în contextul noilor prevederi ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Datele oficiale furnizate de CNPP arată că 21% dintre cererile de revizuire au fost soluționate în favoarea pensionarilor, confirmând existența unor greșeli grave în procesul de recalculare.

Într-un răspuns oficial primit de FACIAS de la CNPP, se menționează că până la data de 27 august 2024 au fost emise 4.600.734 de decizii de recalculare a pensiilor, conform prevederilor Legii nr. 360/2023. Totodată, CNPP recunoaște că nu deține informații exacte despre câți pensionari au primit efectiv deciziile de recalculare, deoarece distribuția documentelor a început abia pe 19 august 2024, prin intermediul Poștei Române.

Ajutoare de încălzire 2024-2025. Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru încălzire în cazul persoanelor ale căror pensii au fost majorate după recalculare

În plus, 49.000 de pensionari au solicitat clarificări privind deciziile primite, iar 13.600 de cereri de revizuire au fost depuse de pensionarii care au contestat corectitudinea acestor decizii la casele județene de pensii. Din acestea, 2.853 de cereri au fost admise, ceea ce înseamnă că aproximativ 21% dintre pensiile revizuite au fost greșite inițial.

FACIAS atrage atenția asupra acestor erori care afectează direct viața și stabilitatea financiară a pensionarilor, mai ales a celor mai vulnerabili. Statul are datoria de a asigura un proces de recalculare corect și transparent, iar pensionarii nu ar trebui să fie puși în situația de a contesta deciziile greșite ale CNPP.

FACIAS  a pus la dispoziție un ghid complet, care îi ajută să solicite recalcularea pensiilor. Legea nr. 360/2023 prevede posibilitatea recalculării pensiilor pentru pensionari, conform Art. 94, iată ce pași trebuie să urmezi:

Conform Art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Situațiile în care poți solicita recalcularea pensiei:

  1. ATUNCI CÂND NU AU FOST LUATE ÎN CONSIDERARE SITUAȚII CU PRIVRE LA CUANTUMUL VENITURILOR LUNARE, STAGII DE COTIZARE, PERIOADE ASIMILATE, PERIOADELE DE ACTIVITATE DESFĂȘURATE ÎN GRUPE SUPERIOARE, CONDIȚII DEOSEBITE ȘI SPECIALE DE MUNCĂ, SPORURILE CU CARACTER PERMANENT, PRECUM ȘI ORICE ALTE DOCUMENTE RELEVANTE PENTRU RECALCULAREA PENSIEI.

a. Veniturile totale lunare realizate în perioada: ______________.

In situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare veniturile lunare realizate într-o anumită perioadă de timp.

b. Stagiile de cotizare realizate în perioada: ______________.

În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare stagiile de cotizare într-o anumită perioadă de timp, sau stagiul de cotizare a fost efectuat după data înscrierii la pensie.

c. Perioadele asimilate realizate în perioada: ______________.

În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare perioadelor asimilate stagiilor de cotizare într-o anumită perioadă de timp.

d. Perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.

În situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu a fost luată în considerare munca prestată în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.

e. Sporurile cu caracter permanent acordate în perioada: ______________.

În  situația în care, la calcul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare sporurile cu caracter permanent, acordate în anumite perioade de timp.

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Anunţ de ultimă oră făcut de Marcel Boloş

f. Orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei______________.

În situația în care dețineți orice fel de document care nu a fost luat în considerare la calcul din decizia de recalculare.

  1. CORECTAREA EVENTUALELOR ERORI DE CALCUL:

În cazul în care există erori în calculul sau recalcularea anterioară a pensiei, se va solicita verificarea și corectarea acestora, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Pregătește documentele necesare

Pentru a solicita recalcularea pensiei, va trebui să pregătești următoarele documente:

Cerere-recalculare-pensie (1)
  • Cerere-tip pentru recalcularea pensiei (ANEXA nr. 16 la norme) – Cerere recalculare pensie
  • Actul de identitate – O copie a cărții de identitate este necesară pentru verificarea identității solicitantului.
  • Documente suplimentare – În funcție de situația specifică, pot fi necesare alte documente, cum ar fi adeverințe de venit, documente care să ateste contribuțiile la sistemul public de pensii sau alte acte relevante care susțin solicitarea ta.

Completează cererea-tip

Completează cererea-tip cu atenție, asigurându-te că incluzi toate informațiile necesare. Acest formular va include date personale, informații despre pensia actuală și motivul pentru care soliciți recalcularea, conform prevederilor Art. 94 din Legea nr. 360/2023.

Depune cererea la Casa de Pensii Județeană care a emis decizia de recalculare

Cererea completată și documentele necesare pot fi depuse prin următoarele modalități:

  • La sediul casei de pensii care a emis decizia de recalculare – Te poți prezenta personal la casa de pensii de care aparții pentru a depune cererea și documentele.
  • Prin poștă – Cererea poate fi trimisă prin poștă, însoțită de documentele necesare, la adresa casei de pensii care a emis decizia de recalculare
  • Prin e-mail –cererea poate fi transmisă prin e-mail, însă acest lucru necesită o semnătură electronică calificată.

Soluționarea cererii

După depunerea cererii, aceasta se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie. Termenul de 45 de zile poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii.

Depune contestație (dacă este cazul)

Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.

Acest ghid îți oferă o privire de ansamblu asupra pașilor necesari pentru a solicita recalcularea pensiei conform Art. 94 din Legea nr. 360/2023. Asigură-te că urmezi cu atenție fiecare pas și că depui toate documentele necesare pentru a facilita procesul de recalculare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH