Facilităţi fiscale pentru cercetare-dezvoltare: Companiile ar putea beneficia de un „tax holiday” timp de 10 ani

Activitățile de cercetare – dezvoltare beneficiază din acest an de scutirea de impozit pe profit care, aplicată alături de scutirea de impozit pe venit pentru salariații cercetători și programatori, ar putea însemna un deceniu de "tax holiday" pentru companii.
Iulian Tudor
13 iun. 2017, 07:19
Facilităţi fiscale pentru cercetare-dezvoltare: Companiile ar putea beneficia de un

În Codul fiscal există, deja, de câţiva ani, şi alte mecanisme menite să impulsioneze domeniul cercetării – dezvoltării, însă din cauza dificultăţilor pe care companiile le-au întâmpinat în practică, rezultatele privind aplicarea acestora au fost modeste, în timp ce noua facilitate pare mult mai uşor de implementat.

Citeşte şi Ajutoarele de înmormântare ar putea fi impozitate. Ce alte taxe propune noul Cod Fiscal

Avantajele combinate ale scutirii de impozit atât pe profit, cât şi pe veniturile angajaţilor vin în întâmpinarea solicitărilor mediului de afaceri. Conform Deloitte CE Research & Development Survey realizat anul trecut, peste două treimi dintre respondenţi afirmau că stimulentele fiscale i-ar motiva să investească. Totuşi, companiile sunt încă reticente sau nu sunt familiarizate cu prevederile recent intrate în vigoare. În acest sens, studiul Deloitte citat arăta că aproape jumătate dintre respondenţi nu erau la curent cu facilităţile fiscale şi nu beneficiau de ele. Pe de altă parte, experienţa pe care unele companii au avut-o încercând să utilizeze facilităţile existente în Codul fiscal până în acest an nu a fost încurajatoare.

Ce s-a întâmplat cu facilităţile existente şi până în 2017

Astfel, Codul fiscal prevede de câţiva ani două mecanisme de stimulare pentru cercetare – dezvoltare prin care statul şi-a propus să sprijine indirect şi sectorul privat: supradeducerea (i.e. deducerea suplimentară la calculul impozitului pe profit a 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru cercetare – dezvoltare) şi amortizarea accelerată (i.e. deducerea a 50% din valoarea echipamentelor utilizate pentru cercetare – dezvoltare în primul an de utilizare, iar restul linear pe durata de viaţă a acestora).

Principala dificultate care a dus la neutilizarea acestor mecanisme pe scară largă constă în faptul că societăţile care intenţionează să aplice facilităţile nu au siguranţa că autorităţile fiscale nu vor veni ulterior să reconsidere aceste activităţi ca nefiind de cercetare-dezvoltare. Emiterea cu întârziere a normelor de clarificare sau neclaritatea acestora au determinat firmele să privească cu reţinere facilitatea referitoare la deducerea suplimentară a cheltuielilor.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor: Impozitarea pe gospodării e încă o ecuaţie complicată. Ce se întâmplă cu Codul Fiscal

O altă limitare a fost că, până anul trecut, pentru a beneficia de deducerea suplimentară, ar fi trebuit ca activităţile de cercetare – dezvoltare să ducă la rezultate capitalizate în beneficiul propriu al companiei ceea ce excludea contractarea către terţi. În practică, numeroase companii, de exemplu de dezvoltare de software, din industria auto sau farmaceutică, subcontractează către alte companii din grup sau terţi, rezultatele activităţilor de cercetare-dezvoltare fiind transferate clienţilor în schimbul unui preţ care se reflectă în veniturile impozabile. Autorităţile fiscale au apreciat că facilitatea nu ar trebui aplicată dacă rezultatele nu au fost în beneficiul propriu pe motiv că drepturile de proprietate intelectuală nu rămân la societatea din România.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru a doua zi de Crăciun. Ce se întâmplă cu Gemenii și Racii
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie, reintrodusă din 2025. Prima încorporare, în vară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Domeniul schiabil din Sinaia închis de Crăciun din cauza viscolului
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?