În cadrul contractului, ce va avea o durată de 7 luni, prestatorul specializat va asigura elaborarea documentaţiilor tehnice de proiectare, întocmirea documentației specifice, asistența tehnică pentru obținerea de fonduri europene neramursabile, precum și asistența tehnică în timpul procedurii de atribuire a contractului de lucrări.
Noul proiect se adresează persoanelor cu vedere slabă, cu un câmp vizual limitat și/sau persoanelor fără vedere, care depind în principal sau exclusiv de informații acustice sau tactile pentru a se deplasa.
Astfel, în spațiile publice aparţinând reţelei de metrou (accesele de metrou, pasajele pietonale, peroane) vor fi amplasate elemente specifice menite să asigure o cale de deplasare tactilă pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Elementele specifice vor consta în benzi speciale din dale ceramice, ce vor permite persoanelor care utilizează bastonul alb să obțină informații despre un anumit traseu sau despre prezența unui eventual pericol.
Acţiunea de accesibilizare a staţiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilităţi este asumată de Metrorex ca parte a strategiei sale de funcţionare şi dezvoltare. În acest sens, este de menţionat că Metrorex a implemetat deja în stațiile de metrou proiectul „Facilități pentru accesul persoanelor cu handicap în rețeaua de metrou existentă”, proiect prin care s-a asigurat dotarea stațiilor cu echipamente (escalatoare, lifturi interioare/ exterioare, porți de acces) pentru facilitarea transportului călătorilor cu dizabilități, informează Metrorex.
Toate aceste facilități au fost şi sunt în continuare create pentru a creşte calitatea vieţii beneficiarilor, pentru a asigura prezenţa lor activă în societate şi pentru a le facilita integrarea socială, educaţională şi profesională.
La momentul actual, trenurile de metrou din generația nouă sunt prevăzute cu pictograme afișate pe ușile de la capetele trenului, pictograme simbolizând accesul persoanelor care utilizează căruciorul mobil. De asemenea, în interiorul trenului — la capetele acestuia — sunt prevăzute două locuri speciale rezervate pentru persoanele care utilizează căruciorul mobil, precum și bare de susținere.
Anunțul referitor la atenționarea privind închiderea ușilor este audio (pentru a putea fi auzit și de nevăzători) și vizual (pentru a putea fi văzut și de persoane cu afecțiuni de auz — printr-o lampă cu lumină roșie intermitentă, montată în zona fiecărei uși și vizibilă atât din interiorul, cât și din exteriorul trenului). Semnalul de alarmă cu interfon este amplasat la o înălțime corespunzătoare și accesibilă și persoanelor care utilizează căruciorul mobil, explică Metrorex.
Compania precizează că hărțile de metrou afișate în stații au indicații cu stațiile accesibilizate, prin pictograme specifice. Informațiile sunt disponibile pe site-ul Metrorex, precum și pe toate pliantele ce conțin harta Metrorex.
Potrivit legislației în vigoare se oferă gratuitate la transportul cu metroul persoanelor cu dizabilități, iar în cazul persoanelor cu dizabilități de gradul I gratuitatea este oferită și însoțitorilor. Cartelele de acces în metrou sunt eliberate numeric, în baza unei convenții încheiate între compania noastră și consiliile locale, iar distribuirea acestor cartele gratuite pentru persoanele cu dizabilități, precum și pentru însoțitorii acestora, se face prin Direcția Generală de Asistență Socială.