Ce este satietatea?
Ritmul alimentar al fiecarui om corespunde unei alternante de foame si satietate. Iti este foame la un anumit interval de timp dupa ce mananci. Creierul ii cere atunci organismului sa caute hrana, pentru a-si suplini nevoile. Foamea se manifesta printr-o senzatie de neliniste in stomac, oboseala si dureri de cap, cauzate de scaderea glicemiei.
Odata foamea potolita, apare satietatea. Satietatea este senzatia pe care o resimtim dupa ce mancam, cand nu ne mai este foame. Ea trebuie sa nu mai apara pana la urmatoarea masa, de aceea este important sa alegi alimentele potrivite, ca sa nu mananci intre mese.
Citeşte şi Alimente delicioase care te ajută în dietă
Satietatea corespunde si senzatiei de a nu mai avea chef sa mananci o anumita mancare. Poti sa te saturi de un gust. Poti foarte bine sa nu mai vrei un anumit gust, dar sa vrei sa mananci un alt aliment, cu un alt gust. De exemplu, este posibil sa nu mai vrei sa mananci felul principal si sa lasi in farfurie, dar sa iti fie suficienta foame pentru desert.
Cum faci diferenta intre foame si pofta
Pofta este independenta de foame. Cu toate astea, de cele mai multe ori nu poti distinge intre cele doua. Poti fi satul, dar sa vrei totusi sa mananci si un alt aliment. Trebuie sa iti asculti corpul si sa respecti adevarata senzatie de foame, ca sa nu mai mananci dupa ce te saturi. De asemenea, nu confunda foamea cu impulsurile alimentare. Acestea sunt de ordin psihoogic,
nu tin de nevoile fiziologice ale organismului.
Citeşte mai mult pe curademiere.ro
Citeşte şi Alimentaţie sănătoasă: Regulile de bază pe care toţi nutriţioniştii le acceptă