Factorii care duc la apariţia gingivitei

Dacă ai gingiile roșii, iritate, umflate și îți sângerează ușor când te speli pe dinți, e semn că ai gingivită. E o afecțiune frecventă și, dacă nu e tratată, poate da probleme mai grave.
Alina Costache
22 aug. 2017, 08:35
Factorii care duc la apariţia gingivitei

Gingivita e cauzată de placa bacteriană –pelicula lipicioasă, compusă în principal de bacterii, dar și de proteine din salivă, din zaharuri și acizi, care se acumulează pe dinți. Placa aceasta se îngroașă și se întărește, formând tartrul, dacă dinții nu sunt periați corect, în mod regulat. Tartrul e factorul responsabil de apariția bolii caracterizată prin gingii inflamate și dureroase, sângerări, halenă (miros neplăcut al gurii), abces dentar.

Factori care favorizează boala

Cel mai bun mijloc pentru a lupta contra afecțiunii este de păstra o bună igienă buco-dentară. Tutunul, alcoolul, anumite medicamente sunt factori care favorizează boala. Tulburările hormonale, stresul, menopauza, diabetul pot grăbi instalarea gingivitei. Pornind de la simptome, un medic stomatolog va pune diagnosticul, apoi va examina cu atenție gingiile. La nevoie, specialistul poate recurge la o radiografie, pentru a vedea dacă osul este afectat.

Posibile complicații

Gingivita este prima etapă a infecției parodontale. Dacă aceasta progresează, poate atinge țesuturile profunde, deci poate ajunge la os. În timp, acest lucru duce la căderea dinților, dar are efect și asupra stării generale de sănătate. Mai trebuie să știi că gingivita este asociată tulburărilor respiratorii. Bacteriile din placa ce acoperă dinții pot migra din grup în plămâni, cauzând infecții sau agravând infecțiile deja existente. S-a descoperit și o legătură între gingivită și diabet. Acesta din urmă e mai dificil de ținut sub control din cauza numărului mare de bacterii din sânge. La femeia gravidă, gingivita este asociată cu risc mai mare de naștere prematură și cu greutate mică a bebelușului la naștere.

Măsuri de prevenție

Prevenția e cea mai eficace metodă pentru a împiedica formarea tartrului. Periază-ți dinții cel puțin de două pri pe zi, după mesele principale, pentru a elimina placa bacteriană. Folosește pastă de dinți specială, fluorurată, ață dentară și apă de gură, pentru a elimina resturile alimentare și excesul de bacterii. Mergi în mod regulat la dentist, și fă, de maximum două ori pe an, un detartraj, dacă specialistul consideră că e necesar. Alimentația echilibrată, fără exces de zahăr, este de ajutor.

Știri din sănătate
Lipici medicinal din… limacși
Cercetători de la universitatea americană Harvard au descoperit proprietățile interesante ale unei substanțe aderente secretată de licmacși – melcii fără cochilie. Licipiul natural, secretat de limacși atunci când se simt amenințați, pentru a rămâne fixați de suprafețele umede, ar putea fi folosit pentru a lipi țesuturile interne, în special în chirurgia cardiacă.

Vaccin în pregătire contra bolii Lyme
Un vaccin preventiv contra bolii Lyme are toate șansele să apară pe piață. Întreprinderea franceză care pregătește vaccinul, aflat în stadiul de studii clinice, a primit undă verde de la agenția americană a medicamentului, pentru finalizarea mai rapidă a tratamentului. Boala Lyme, produsă de înțepătura căpușelor infectate, face sute de mii de victime anual în Europa.

Remedii naturale care ajută la tratarea gingivitei

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
Capital.ro
Doliu în presă. A murit un celebru prezentator TV. A făcut infarct
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
Adrian Câciu dă VESTEA mult așteptată! VOUCHERE pentru alimente, distribuite din octombrie pentru milioane de români!
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Rețeta care te învață să faci cel mai bun piure de cartofi. E testată de un mare chef
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Filmul crimelor „trase la indigo”, din Constanța. Descoperirea făcută de anchetatori în buzunarul Denisei, una dintre tinerele ucise de Șacalul
Capital.ro
Lista bolilor care te lasă fără permisul de conducere. Nu mai ai dreptul de a conduce
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Coreea de Nord lansează rachete balistice spre Marea de Est
MediaFlux
NOILE PENSII care scapă de IMPOZITARE. Măsura luată de ministrul de FINANȚE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...