Ultima factură de la Institutul Regional de Oncologie din Iași face cât 10% din bugetul unității.
„S-a dublat efectiv valoarea facturii, este foarte mult, aproape 10% din bugetul pentru cheltuielile pe o lună ale spitalului, în afară de medicamente. Ne descurcăm destul de greu, începem să facem şi noi economii ca toate unităţile, pentru că este evident că preţurile au crescut”, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul spitalului.
Managerul spitalului a explicat că nu are ce măsuri suplimentare să ia în afara celor luate deja, care țin de cât se folosește de energie fiecare angajat în parte.
„Chiar dacă are deja 10 ani, spitalul este foarte bine izolat, nu avem pierderi de căldură sau pierderi de apă, toate corpurile de iluminat sunt LED, astfel că nu prea mai avem ce să schimbăm. Singura soluţie ar fi să punem nişte temporizatoare la calculatoare pentru că dacă uităm să le închidem nu înseamnă doar un consum de energie, ci şi o uzură a echipamentelor”, a completat ec. Mirela Grosu.
Mirela Grosu a apelat la Consiliul Județean Vrancea, după ce s-a lovit de refuzul Ministerului Sănătății de a îi ajuta cu plata facturilor.
„Creșterea prețului la utilități a îngenuncheat bugetul unității noastre. Situația financiară a spitalului este instabilă datorită faptului că decontările de la CJAS Vrancea sunt la pragul minim, iar prețurile furnizorilor, mai ales a celor de la gaz și energie electrică, au crescut de până la 5 ori.
Valoarea mare a facturilor la utilități pe lunile februarie, martie, aprilie au adus spitalul în imposibilitatea de a le achita. Suma facturilor la utilități este una exagerată, peste puterea de plată a instituției.
Făcând un raport simplu între veniturile spitalului și cheltuielile cu plata facturilor, reiese clar că la momentul actual achitarea facturilor la utilități este o sarcină imposibilă pentru unitatea noastră”, se arată într-o adresă trimisă de Constantin Mândrilă, managerul Spitalului, către conducerea Consiliului Județean Vrancea.