În cadrul unei conferinţe la Clubul naţional de presă al BTA, Ţvetanov a prezentat proiectul viitoarei instalaţii de reciclare a deşeurilor, care va fi realizată pe terenul centralei termice din Sofia, ca parte a unui plan mai vast al primăriei oraşului de gestionare a deşeurilor.
Uzina va produce anual între 60 şi 70 milioane de metri cubi de combustibili, permiţând realizarea de economii la sistemul de termoficare şi ţinerea sub control a preţurilor la încălzire, a precizat Ţvetanov.
În timpul verii, centrala termică din Sofia va produce apă caldă folosind doar combustibili din reciclarea deşeurilor la uzină, fără să utilizeze gaze naturale. O parte a clădirii va avea pereţi transparenţi, astfel încât noaptea modul de funcţionare a instalaţiei va putea fi văzut din exterior, a explicat Ţvetanov, precizând că este vorba de un proiect ecologic, viabil din punct de vedere economic, care le va oferi locuitorilor Sofiei agent de încălzire ieftin, potrivit Agerpres.
Această centrală termică este cea mai veche şi depăşită din capitală. O nouă turbină, prima din ultimii 30 de ani, va intra în funcţiune până la sfârşitul acestui an şi alta va fi operaţională anul viitor. Astfel, respectiva centrală va deveni cea mai modernă din Balcani, a mai spus Ţvetanov.
Potrivit declaraţiilor viceprimarului Sofiei pentru probleme de mediu, Maria Boiadjiiska, au loc negocieri cu guvernul pentru a face proiectul eligibil pentru finanţare din partea Uniunii Europene între 2014 şi 2020, în baza unuia dintre programele operaţionale susţinute de UE.
Viceprimarul a mai spus că, în prezent, în cadrul proiectului finanţat de UE pentru Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor din Sofia, au fost construite o rampă de gunoi, o uzină de tratare a apelor uzate şi două instalaţii de biocompost. Prima etapă a sistemului, care este pe cale de a se finaliza, costă 345 milioane de leva.