Factura la electricitate arde veniturile oricărei familii. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric

Este vară, facturile sunt compensate până în martie 2023, dar "iarna se apropie", iar noi vă oferim câteva sfaturi pentru a mai rămâne cu ceva bani după plata energiei.
Filip Stan
22 iul. 2022, 10:31
Factura la electricitate arde veniturile oricărei familii. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric

Rata inflației a ajuns la 15,1% în luna iunie, cea mai mare scumpire având loc la factura de la gaze (89,5%), potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică (INS).

Analiștii estimează că mărirea inflației va afecta implicit puterea de cumpărare a românilor, iar în condițiile în care facturile la energie cresc încă de anul trecut, una din soluțiile precizate de experții consultați de Europa Liberă este cumpărarea de electrocasnice cu o eficiență energetică mare.

Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin

Andrei Orban, directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, spune că aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie.

Cine umflă factura le electricitate, printre cele mai costisitoare surse de energie electrică se numără:

  • Aerul condiționat (aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă e folosit pentru încălzirea locuinței iarna);
  • Frigiderul (14%);
  • Boilerul electric (14-15%);
  • Mașina de spălat rufe (10-12%).

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat Andrei Orban pentru Europa Liberă.

Însă, în condițiile în care veniturile medii lunare ale unei gospodării din România au fost anul trecut de 5.683 lei, iar cheltuielile de 4.876 lei, schimbarea unor astfel de electrocasnice reprezintă mai degrabă o investiție decât o practică constantă în eficientizarea energetică a unui apartament.

Cât curent consumă, în realitate, mașina de spălat într-o oră. Cât te costă să-ţi speli hainele la maşină

Astfel, două treimi dintre români întâmpină dificultăți în a economisi bani, în timp ce restul afirmă că au pus mai puțini bani deoparte decât sperau anterior, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research (RMR) în luna aprilie.

Criza economică a transformat conceptul de „economii” dintr-o practică întâlnită într-un privilegiu pentru cei cu veniturile care au ținut pasul cu creșterea prețurilor.

Alte sfaturi pentru a reduce factura la energie

În privința electrocasnicelor, un alt studiu al RMR citat de Hotnews arată că românii încep să fie tot mai atenți la consumul de energie al produselor pe care le cumpără.

Alte sfaturi de reducere a consumului de energiei electrică – pe lângă cumpărarea de produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice – sunt:

  • cumpărarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic;
  • evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite;
  • electrocasnicele care nu sunt esențiale să fie scoase din priză la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Costuri amortizate după câteva luni

Uniunea Europeană a introdus începând cu 1 martie 2021 noi clase energetice, cum ar fi A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energie.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare”, transmitea atunci comisarul pentru energie, Kadri Simson.

De exemplu, un frigider din clasa energetică A+++ poate consuma cu 60% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa A, cumpărat în urmă cu zece ani, spune Andrei Orban.

Însă un produs cu o clasă energetică mai ridicată presupune costuri în plus din buzunarele oamenilor. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, îi îndeamnă pe aceștia să vadă cumpărarea unor astfel de produse prin prisma amortizării costurilor pe termen lung.

Sorin Mierlea, CEO la InfoCoins, o organizație națională de protecție a consumatorilor.

„În momentul în care cumpărăm un produs care are o eficiență energetică mai mică versus un produs ce ne poate scădea consumul între 30% și 40% la prețul de cost al curentului de astăzi, s-ar putea ca în 6-8 luni de zile să-l amortizăm”, a declarat Mierlea pentru Europa Liberă.

„Iar dacă acel produs îl ținem peste trei ani – chiar cinci ani – chiar o să avem un câștig semnificativ”, a continuat el.

În martie 2022, Statista estima că veniturile generate de piața electrocasnicelor în România în acest an va ajunge la 1,61 miliarde de dolari, în timp ce vânzarea de electrocasnice era așteptată la momentul respectiv să crească în fiecare an cu 12,77% între 2022 și 2027. Însă războiul din Ucraina fac din această estimare o presupunere incertă.

Rabla pentru electrocasnice și un scurt ghid de utilizare a frigiderului

În contextul crizei prețurilor, guvernul a pus la dispoziție la finalul lunii iunie, în prima sesiune a Programului Rabla pentru electrocasnice, aproximativ 62.500 de vouchere în valoare de 400 de lei pentru frigidere/congelatoare, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase.

Voucherele s-au epuizat în două ore și jumătate de la deschiderea sesiunii, iar următoarea sesiune a Programului va avea loc în lunile noiembrie-decembrie 2022.

În 2022, condițiile de aplicare pentru Program sunt mai stricte, iar oamenii nu vor mai putea aplica pentru același echipament în cursul acestui an.

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, etapa a 3-a. Bugetul epuizat după UN MINUT. Vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare
Andrei Orban îi îndeamnă pe români să beneficieze de astfel de programe, el precizând că voucherele reprezintă „reduceri semnificative” ale prețurilor la electrocasnice.

„Dacă luăm un echipament din gama ‘entry-level’, la care prețul este undeva la 1.200-1.300 de lei la, nu știu, un frigider din acesta care are și congelator de 100 de litri, reducerea ajunge să fie și o treime din preț”, a explicat el.

„Recomandarea mea este să folosească programul Rabla și să folosească facilitățile de creditare pe care le oferă majoritatea lanțurilor de magazine de retail, în care, prin rate lunare scăzute și prin acele vouchere să poată să-și achiziționeze produse noi, pe cât mai mult A++ la frigidere, spre exemplu”, a continuat Orban.

În plus, expertul dă câteva sfaturi utile pentru reducerea consumului de electricitate la frigidere:

  • Frigiderul trebuie să stea departe de orice sursă de căldură, în special de aragaz;
  • Ușile frigiderului trebuie deschise de cât mai puține ori pentru a evita pătrunderea căldurii în interiorul lui și pornirea, implicit, a compresorului care menține temperatura rece în interior;
  • Temperatura din interiorul frigiderului să fie setată la 4-5 grade Celsius – temperatură mai joasă duce la creșterea consumului de energie electrică;
  • Temperatura alimentelor atunci când sunt depozitate în frigider să fie cât mai scăzută.

În ceea ce privește boilere electrice, Andrei Orban recomandă ca temperatura de încălzire a apei să fie la niveluri rezonabile (40-50 de grade).

DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
“A murit exact așa cum a visat”. Teo Trandafir, mărturisire tulburătoare despre Silviu Prigoană
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Mii de persoane evacuate în sudul Spaniei din cauza precipitațiilor torențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei