Factura la electricitate arde veniturile oricărei familii. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric

Este vară, facturile sunt compensate până în martie 2023, dar "iarna se apropie", iar noi vă oferim câteva sfaturi pentru a mai rămâne cu ceva bani după plata energiei.
Filip Stan
22 iul. 2022, 10:31
Factura la electricitate arde veniturile oricărei familii. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric

Rata inflației a ajuns la 15,1% în luna iunie, cea mai mare scumpire având loc la factura de la gaze (89,5%), potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică (INS).

Analiștii estimează că mărirea inflației va afecta implicit puterea de cumpărare a românilor, iar în condițiile în care facturile la energie cresc încă de anul trecut, una din soluțiile precizate de experții consultați de Europa Liberă este cumpărarea de electrocasnice cu o eficiență energetică mare.

Aparatul de aer condiționat este indispensabil, dar aruncă factura în aer. Trucuri pentru ca aparatul de AC să consume mai puțin

Andrei Orban, directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, spune că aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie.

Cine umflă factura le electricitate, printre cele mai costisitoare surse de energie electrică se numără:

  • Aerul condiționat (aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă e folosit pentru încălzirea locuinței iarna);
  • Frigiderul (14%);
  • Boilerul electric (14-15%);
  • Mașina de spălat rufe (10-12%).

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat Andrei Orban pentru Europa Liberă.

Însă, în condițiile în care veniturile medii lunare ale unei gospodării din România au fost anul trecut de 5.683 lei, iar cheltuielile de 4.876 lei, schimbarea unor astfel de electrocasnice reprezintă mai degrabă o investiție decât o practică constantă în eficientizarea energetică a unui apartament.

Cât curent consumă, în realitate, mașina de spălat într-o oră. Cât te costă să-ţi speli hainele la maşină

Astfel, două treimi dintre români întâmpină dificultăți în a economisi bani, în timp ce restul afirmă că au pus mai puțini bani deoparte decât sperau anterior, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research (RMR) în luna aprilie.

Criza economică a transformat conceptul de „economii” dintr-o practică întâlnită într-un privilegiu pentru cei cu veniturile care au ținut pasul cu creșterea prețurilor.

Alte sfaturi pentru a reduce factura la energie

În privința electrocasnicelor, un alt studiu al RMR citat de Hotnews arată că românii încep să fie tot mai atenți la consumul de energie al produselor pe care le cumpără.

Alte sfaturi de reducere a consumului de energiei electrică – pe lângă cumpărarea de produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice – sunt:

  • cumpărarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic;
  • evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite;
  • electrocasnicele care nu sunt esențiale să fie scoase din priză la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Costuri amortizate după câteva luni

Uniunea Europeană a introdus începând cu 1 martie 2021 noi clase energetice, cum ar fi A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energie.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare”, transmitea atunci comisarul pentru energie, Kadri Simson.

De exemplu, un frigider din clasa energetică A+++ poate consuma cu 60% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa A, cumpărat în urmă cu zece ani, spune Andrei Orban.

Însă un produs cu o clasă energetică mai ridicată presupune costuri în plus din buzunarele oamenilor. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, îi îndeamnă pe aceștia să vadă cumpărarea unor astfel de produse prin prisma amortizării costurilor pe termen lung.

Sorin Mierlea, CEO la InfoCoins, o organizație națională de protecție a consumatorilor.

„În momentul în care cumpărăm un produs care are o eficiență energetică mai mică versus un produs ce ne poate scădea consumul între 30% și 40% la prețul de cost al curentului de astăzi, s-ar putea ca în 6-8 luni de zile să-l amortizăm”, a declarat Mierlea pentru Europa Liberă.

„Iar dacă acel produs îl ținem peste trei ani – chiar cinci ani – chiar o să avem un câștig semnificativ”, a continuat el.

În martie 2022, Statista estima că veniturile generate de piața electrocasnicelor în România în acest an va ajunge la 1,61 miliarde de dolari, în timp ce vânzarea de electrocasnice era așteptată la momentul respectiv să crească în fiecare an cu 12,77% între 2022 și 2027. Însă războiul din Ucraina fac din această estimare o presupunere incertă.

Rabla pentru electrocasnice și un scurt ghid de utilizare a frigiderului

În contextul crizei prețurilor, guvernul a pus la dispoziție la finalul lunii iunie, în prima sesiune a Programului Rabla pentru electrocasnice, aproximativ 62.500 de vouchere în valoare de 400 de lei pentru frigidere/congelatoare, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase.

Voucherele s-au epuizat în două ore și jumătate de la deschiderea sesiunii, iar următoarea sesiune a Programului va avea loc în lunile noiembrie-decembrie 2022.

În 2022, condițiile de aplicare pentru Program sunt mai stricte, iar oamenii nu vor mai putea aplica pentru același echipament în cursul acestui an.

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, etapa a 3-a. Bugetul epuizat după UN MINUT. Vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare
Andrei Orban îi îndeamnă pe români să beneficieze de astfel de programe, el precizând că voucherele reprezintă „reduceri semnificative” ale prețurilor la electrocasnice.

„Dacă luăm un echipament din gama ‘entry-level’, la care prețul este undeva la 1.200-1.300 de lei la, nu știu, un frigider din acesta care are și congelator de 100 de litri, reducerea ajunge să fie și o treime din preț”, a explicat el.

„Recomandarea mea este să folosească programul Rabla și să folosească facilitățile de creditare pe care le oferă majoritatea lanțurilor de magazine de retail, în care, prin rate lunare scăzute și prin acele vouchere să poată să-și achiziționeze produse noi, pe cât mai mult A++ la frigidere, spre exemplu”, a continuat Orban.

În plus, expertul dă câteva sfaturi utile pentru reducerea consumului de electricitate la frigidere:

  • Frigiderul trebuie să stea departe de orice sursă de căldură, în special de aragaz;
  • Ușile frigiderului trebuie deschise de cât mai puține ori pentru a evita pătrunderea căldurii în interiorul lui și pornirea, implicit, a compresorului care menține temperatura rece în interior;
  • Temperatura din interiorul frigiderului să fie setată la 4-5 grade Celsius – temperatură mai joasă duce la creșterea consumului de energie electrică;
  • Temperatura alimentelor atunci când sunt depozitate în frigider să fie cât mai scăzută.

În ceea ce privește boilere electrice, Andrei Orban recomandă ca temperatura de încălzire a apei să fie la niveluri rezonabile (40-50 de grade).

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o bagă în seamă. A renăscut din propria cenușă cu ajutorul investițiilor și e peste Sinaia, Predeal sau Bușteni. E plină de străini și are cazări spectaculoase
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Lukașenko pregătit să închidă internetul în timpul alegerilor dacă apar proteste
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili