Factura uriaşă la curent primită de o pensionară din Braşov. Femeia în vârstă de 78 de ani era să facă infarct în momentul în care a văzut cât are de plătit energia electrică.
Femeia din Codlea, judeţul Braşov, este disperată şi spune că de când a văzut factura la curent nu mai poate să doarmă, are tensiunea foarte mare şi îi vine să plângă tot timpul, chiar şi pe stradă.
„De când am primit aceste facturi, mi-a crescut tensiunea foarte mult, nu mai am somn și îmi vine să plâng mereu! Plâng și pe stradă! Am fost la sediul Electrica din Codlea și mi-a zis că nu are ce să facă, să plătesc și apoi mai vedem. Eu stau 6 luni în România și când stau în România, stau și la fata mea. Eu am 78 de ani și am un apartament cu două camere, 4 becuri led un frigider și o mașină de spălat. Stau singuă! Nu știu ce să mai fac! Cei de la curent au zis să o plătesc. De unde atâția bani?”, spune femeiea, potrivit observatornews.ro.
Într-o situaţie asemănătoare cu cea în care se află pensionara din Braşov sunt zeci de români. Reamintim că la sfârşitul lunii august, în Alba, două familii au primit facturi de 11, respectiv 22 de mii de lei la energie electrică.
De asemenea, o familie din Sibiu a avut un adevărat șoc atunci când s-a trezit cu o factură la curent de peste 130.000 de lei. După mai multe petiții pe care le-a trimis la compania electricitate, au rezolvat doar cu schimbarea contorului.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că ANRE şi ANPC fac verificări la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante. Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi, în unele cazuri amenzile fiind ”fabuloase”.
”Începe controlul ANRE cu Protecţia Consumatorului la toţi furnizorii de gaze. Lucrurile sunt foarte simple (…) nu aveau voie să mărească preţul pentru că în mai au anunţat oferta de 1 iulie. Compania respectivă a anunţat preţul, cu preţ fix pe un an de zile. Dacă tu modifici preţul şi ai anunţat că e preţ fix pe un an de zile, dacă modifici preţul, intri sub incidenţa a două legi: una e legea protecţiei consumatorului la ofertă înşelătoare, care nu are amendă aşa de mare. A doua este amendă între 5 şi 10% pe cifra de afaceri pe Legea energiei, pe acelaşi lucru: ofertă înşelătoare.
Eu îi rog pe toţi furnizorii să fie corecţi, să aibă corectitudine faţă de clienţi şi să nu abuzeze de poziţia lor dominantă pe piaţă, pentru că omul nu se uită pe contract când face. Se uită pe ofertă, vede, după care semnează mai departe (…) Dacă au semnat un contract în care au clauză de mărire şi nu au mers pe ofertă cu preţ fix, din păcate, acolo nu îi mai poate ajuta nimeni”, a mai declarat ministrul la Digi 24.
Hidroelectrica a primit cele mai mari amenzi de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în timp ce Enel este compania pe numele căreia s-au depus cele mai multe reclamaţii, arată datele furnizate de ANRE pentru AGERPRES.