Factură uriaşă primită de un român care a primit luni în şir numai facturi pe minus. „Salutare! Mi-a venit o factură la Electrica de 2100 RON. Nu am mai pățit așa ceva. Am mai avut regularizări (nu transmit indexul), dar chiar să ajungă la așa o sumă exorbitantă nu am mai pățit. În ultimele două luni veniseră facturile cu minus. A mai pățit cineva asta? E greșeală sau chiar atât trebuie să plătesc?”, a întrebat un clujeanul pe rețelele de socializare.
Internauții l-au sfătuit să verifice dacă indexul facturat coincide cu cel de pe factură, iar în caz contrar să contacteze furnizorul de electricitate.
„Vezi cât ai pe contor și cât zice Electrica că ai pe contor. Poți suna oricând să îi întrebi.”, a scris un internaut.
O altă persoană susține că vinovați pentru această situație sunt cei care ar trebui să citească contoarele, dar nu fac acest lucru și estimează consumul fără să verifice valorile reale.
„Cei care ar trebuii să-ți facă citirea contorului (firme subcontractate Electrica) la X timp pentru regularizare, nu și-au făcut treaba, mai precis au dat cifre din burtă. Până a venit acea persoană care ți-a citit contorul și a trimis contorul real. Am pățit același lucru. Îmi pare rău, dar ești bun de plată.”, susține o altă persoană.
Pe de altă parte, au existat și clujeni care au trecut prin experiențe similare și au reușit să dovedească că valoarea facturii este cu mult mai mică.
„E o greșeală! Și mama a primit o factură de 2.500 de lei. Au avut atac cibernetic în noiembrie.”, spune altcineva.
Burduja: Până la finalul săptămânii vom publica în transparenţă propunerea de act normativ privind noua schemă de plafonare-compensare: Scenariul de bază, continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni la energie electrică şi pentru 12 luni, la gaze
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis luni, după şedinţa Comitetului Interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice, că până la finalul săptămânii, vor publica în transparenţă propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin, scenariul de bază fiind continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni. El mai spune că, după finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vor implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie.
”Astăzi, la Palatul Victoria, am participat la şedinţa Comitetului Interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice. Împreună cu vicepremierul Marian Neacşu, reprezentanţi ai ministerelor, ANRE, Consiliul Concurenţei şi principalii actori din energie, am discutat despre viitorul mecanismului de plafonare şi compensare a preţurilor după 1 aprilie 2025”, a scris Burduja pe Facebook.
Ministrul precizează că până la finalul săptămânii, vor publica în transparenţă propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin. Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier şi să susţinem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an.
”Analizăm soluţii pentru a menţine energia accesibilă fără creşteri bruşte ale facturilor. Propunem măsuri tranzitorii pentru o piaţă mai transparentă, mai lichidă şi mai stabilă. După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine ţintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, a arătat Burduja. Potrivit ministrului Energiei, prioritatea zero rămâne protejarea românilor. ”Ne asigurăm că fiecare familie şi afacere va avea acces la energie la preţuri echilibrate, menţinând competitivitatea economică a ţării”, explică Burduja.
Ministrul subliniază că România are al 4-lea cel mai ieftin gaz şi a 5-a cea mai ieftină energie electrică din UE, conform Eurostat, pe baza actualei scheme de compensare-plafonare. ”Preţurile la energie sunt influenţate de factori geopolitici şi decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creşterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, preţul gazului a crescut cu 40% şi preţul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluţii s-ar fi reflectat direct în facturi”, arată Sebastian Burduja.
El precizează că singura soluţie pe termen mediu şi lung pentru reducerea facturilor este creşterea capacităţii de producţie de energie electrică şi gaz în România.
”Anul trecut a însemnat un număr record de proiecte noi puse în funcţiune, cu peste 1200MW (cărbune, solar, eolian, baterii). Anul acesta ne-am propus să dublăm această performanţă. Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiţie nouă, România îşi consolidează independenţa energetică şi beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină şi curată — în această ordine de priorităţi”, menţionează Burduja.
Ministrul mai declară că vor pune până la finalul acestei săptămâni propunerea de ordonanţă de urgenţă în transparenţă decizională, iar săptămâna viitoare îşi doreşte să adopte actul normativ în guvern.
”Până atunci, continuăm consultările cu toate părţile interesate, pentru a asigura funcţionarea corectă a sectorului energetic românesc. Obiectivul principal rămâne protejarea cetăţenilor români”, arată Burduja.