FACTURI 2023. Facturile românilor se vor calcula în functie de consumul lunar şi nu de cel de anul trecut. Decizia a fost luată în Parlament. Ordonanța de urgență prevede și patru plafoane de preț care se aplică în funcție de consum, dar și în cazul celor vulnerabili. În cazul în care nu este trimis indexul, se face o medie pe ultimele trei luni.
Furnizorii nu sunt obligaţi să accepte plata în rate la facturile la energie electrică. Aceste modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Astfel, plata facturilor întârziate la energie electrică nu se poate face în rate, aşa cum spusese premierul Nicolae Ciucă, iar facturile vor fi calculate după praguri de consum.
Noutatea este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract.
FACTURI 2023. CÂT VOM PLĂTI ÎN FUNCȚIE DE CONSUM
– consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh
– consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh
– consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
– 1 leu/kWh: pentru IMM-uri
– consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh
SURSA: Romania Tv
0,68 lei/kwh:
– pentru consum de până în 100kwh
– pentru cei cu dispozitive medicale esențiale
– pentru familiile cu 3 copii pana în 18 ani sau 26 de ani – dacă urmează cursuri universitare
– pentru familiile monoparentale
0,80 lei/kwh:
– pentru consum de până în 255 kwh
1 leu/kwh:
– IMM-uri
– Spitale (public și privat)
– Școli, grădinițe, creșe (public și privat)
– Biserici
– Servicii publice
– Metrorex
– Industria farmaceutică
– Institute de cercetare
maximum 1,3 lei/kwh (sau prețul din contract care poate fi mai mic, spre exemplu: 1,2 lei/kwh)
– pentru consum de peste 255 kwh
– pentru industrii mari
Consumurile mari pentru casnici se calculează așa:
– între 0kwh – 255kwh (dar maximum 300kwh) – preț de 0,80 lei/kwh. Diferența dintre 255kwh până la 300kwh se va factura cu maximum 1,3 lei/kwh.
– dacă tot consumul este de peste 300kwh, tot prețul e cel din contract, dar maximum 1,3 lei/kwh
FACTURI 2023. CUM VOR FI CALCULATE FACTURILE
„Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul”.
Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie. Iar convenţia să fie cât mai apropiată de consumul real. „Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a explicat Cristina Păun, specialist energie.
Vouchere energetice. Marcel Boloş: „Românii ar putea primi 500-700 de lei pentru facturi”. Calendarul voucherelor sociale 2022-2023
Noul mod de calcul care ar urma să se aplice de anul viitor ar trebui să facă facturile mai clare, după o perioadă de confuzii. „Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei.
„Se poate întâmpla ca două luni la rând, un consumator, în funcţie de consumul curent, să fie într-o categorie şi să primească, de exemplu, 68 de bani. Şi în a treia lună, după se citeşte contorul, să fie refacturat”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.
FACTURI 2023. Sute de mii de români s-ar putea trezi cu facturi uriaşe
Acum, mai puţin de jumătate dintre clienţii companiilor de electricitate trimit în fiecare lună indexul care arată consumul. Noile reguli pentru facturare apar într-un amendament proaspăt depus la Parlament. Dacă se va aplica, în februarie anul viitor, sute de mii de români s-ar putea trezi cu facturi uriaşe, în urma regularizării, pentru că au consumat mai mult decât în 2021, dar au plătit mai puţin.
„Dacă este vorba de o regularizare şi dacă consumatorii nu s-au încadrat în tranşele de consum, regularizarea poate fi şi pozitivă şi negativă”, mai spune George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei. Pentru a susţine schema de compensare, statul a plătit până acum 6,2 miliarde de lei către furnizorii de energie.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat, recent, că tariful la energie va fi de cel mult 1,3 lei şi că efortul statului român va fi de 1,11 lei, pentru ca tariful să fie redus la 0,68 lei pentru cei care consumă lunar până în 100 kw.
Liderul social-democrat a declarat, marţi seară, la România TV, că noul preţ la energia electrică va fi publicat în Monitorul Oficial şi va fi valabil de la 1 ianuarie.
”De la 1 ianuarie, maximum de 1,3 va fi tariful la energie, chiar dacă se depăşeşte 200 kw. Asta a fost linia roşie a noastră. Va fi în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie. Regularizarea, dacă nu se face la Guvern, o trec prin Parlament şi tot o trec până la 1 ianuarie. Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum. Tariful va fi 1,3, e posibil să fie şi tarife mai mici. Sunt în jur de 8,7 milioane de consumatori, 8 milioane se încadrează până în 255, sunt 700.000 care erau încadraţi pe un anumit sistem de a avea un tarif de 4 lei, 7 lei, depinde. Sunt două componente, a noastră, casnică, unde, pentru ca un român să plătească 0,68 efortul statului român este de 1,11 lei. Statul român vine cu o compensare de 1,11 lei pentru ca tariful să fie de 0,68 pentru cei care consumă până în 100 kw şi scade 0,8, apoi la 1,3”, a declarat Marcel Ciolacu.
Social-democratul a subliniat că în România energia a ajuns mai scumpă decât în Germania. ”În această zonă se ajunsese ca preţul la energia electrică în România să fie mai scumpă decât în Germania. Dacă am fi continuat în acest ritm, economia românească ar fi fost la pământ. Eu am fost în companii mari care aveau facturi de 4,5 – 7,8, toate acestea vin la 1,3 de la 1 ianuarie. De asta l-am invocat şi pe domnul guvernator, Mugur Isărescu, fiindcă creşterea preţului la energie a dus la creşterea inflaţiei”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a explicat că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte gazele naturale. ”Nu sunt probleme la gaze. Cu adevărat, nu trebuia să aşteptăm atâta timp să ne dăm seama că îngenunchem o ţară, dacă nu venim pe o perioadă determinată cu o reglementare. Vreau să vă spun că sunt, acum sunt foarte supărat, există companii care au câştigat în 6 luni de zile, 200 milioane de euro. Au avut un profit între 1 şi 3 la sută, până acum. Existau traderi care operau pe teritoriul României fără să fie găsiţi şi impozitaţi”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Marian Neacşu: Pentru ca oamenii să nu plătească mai multă energie, în februarie 2023 se va face regularizarea şi încadrarea în consumul efectiv realizat
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a afirmat că în luna februarie a anului 2023 se va face regularizarea la facturile de energie şi încadrarea în consumul efectiv realizat de consumatori în cursul anului 2022.
Marian Neacşu a prezentat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ordonanţa de compensare a preţurilor la energie electrică. “Printre actele normative de mare importanţă adoptate astăzi a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură. Mecanismul iniţiat astăzi care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ aşa cum sunt conţinute în OUG 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare”, a explicat secretarul general al Guvernului.
Marian Neacşu a fost întrebat de ce mai este nevoie să fie modificată OUG în Parlament şi Guvernul nu a venit de acum cu preţul de 1,3 lei pentru toţi românii care consumă peste 255 khw pe lună.
“Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat”. El a mai fost întrebat dacă aceste prevederi nu puteau fi cuprinse în OUG.
“În cursul acestei săptămâni decidenţii politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuţie asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament, urmând dacă acest grafic se va menţine ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată ordonanţa, legea de adoptare a ordonanţei”.
Întrebat dacă nu îi este teamă în cazul în care este adăugat acest amendat doar la Camera Deputaţilor ca OUG să fie declarată neconstituţională dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, Marian Neacşu a răspuns: “Estimăm că nu ar trebui să sesizată de către opoziţie pentru că este un lucru care vine în beneficitatea întregii economii şi a consumatorilor casnici din România. Dacă lucrul ăsta este de sesizat atunci probabil că o vor face. Eu cred că nu ar fi oportun. Deci nu ne aşteptăm. Sau dacă se întâmplă acest lucru nu văd elementul de neconstituţionalitate. În Senat au fost adoptate o serie de amendamente printre care şi posibilitatea stabilirii unui preţ şi pentru ceilalţi consumatori. Noi le avem stabilite, nu erau prinşi acolo şi marea industrie şi consumatorii dincolo de nivelul de 255 care până acum primeau energie la preţul pieţei. Acum preţul la care vor primi este 1,3”.
Marian Neacşu a mai declarat că va rămâne în vigoare sistemul de raportare la consumul mediu din 2021. “Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. În OUG iniţială 119 şi vom menţine acest sistem vom rămâne raportaţi la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău pentru că a fost an de pandemie în care din păcate cea mai mare parte dintre români o parte din timp au stat acasă. Deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv ca oamenii să nu plătească mai multă energie şi un preţ mai mare decât cel pe care l-au realizat, în luna februarie a anului viitor se va face regularizarea pentru întreg anul şi încadrarea în consumul efectiv realizat”, a mai declarat Neacşu.
El a precizat că facturile greşite din ultimele luni au apărut ca urmare a faptului că operatorii şi-au actualizat cu întârziere sistemele informatice.
“Unul dintre lucrurile care în opinia noastră a dus la denaturarea sistemului a fost remanenţa cu care operatorii din sistem şi-au actualizat la prevederile legale sistemele informatice, motiv pentru care au apărut acele valuri de facturi greşite. Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu încercăm acum să schimbăm din mers mecanismele şi să le asigurăm o perioadă mai lungă de valabilitate pentru a nu fi nevoiţi ca ei să schimbe sistemele informatice la o lună sau la un trimestru şi să ne lovim cu acel val de facturi greşite. Pentru că ne raportam la acel nivel de consum de la 2021 el la această dată este cert. Consumul anului 2022 îl vom şti începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanţa intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanţei sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a explicat Marian Neacşu.