Facturi 2024. Câţi bani economiseşti dacă dai un grad în minus la centrală

Un grad în minus înseamnă 34 de lei economisiţi lunar. Care este temperatura recomandată de specialişti în casă pe timpul iernii.
Filip Stan
26 ian. 2024, 19:08
Facturi 2024. Câţi bani economiseşti dacă dai un grad în minus la centrală

Facturi 2024. Scăderea temperaturilor din locuințe este una dintre soluțiile la care apelează românii pentru a avea facturi mai mici. Reducerea temperaturilor cu un singur grad ar însemna o economie între 3 și 10%. Potrivit unui studiu, temperatura medie este de 22 de grade Celsius. Iar, reducerea temperaturilor cu un singur grad ar însemna o economie între 3 și 10%.

Facturi 2024: OMS susține că 18 grade sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă

Iar, astfel, într-un an, un român ar putea economisi 10 miliarde de metri cubi. În 2018, temperatura medie din dormitoarele românilor era de 22,3 grade Celsius, în vreme ce germanii stau la 18,2 grade.

OMS susține că 18 grade sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă, coborând nivelul de la cel precedent, de 21 de grade.

Însă, autoritățile din România au cu totul o altă părere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pe caînd se afla în Guvern: ”Am trăit aceste restricţii, nu prea ne sunt pe plac. Şi nici mie nu-mi sunt pe plac. Ce să vă zic, 25 de grade iarnă mi se pare mult. Adică e chiar cald la 25 de grade. Iar 19 grade iarna mi se pare frig”.

Cu fiecare grad în plus, costul facturii de gaze tot creşte. Aşa că nu e de mirare că mulţi români plătesc acum dublu ca să se încălzească. Spre exemplu, la un apartament cu patru camere din apropierea Bucureştiului factura pe noiembrie a fost de 270 de lei, iar cea pe decembrie de 550 de lei.

Cum putem să facem economie? „Într-o locuinţă bine izolată, dacă scădem temperatura cu un grad, ajungem să reducem consumul cu peste 100 de kW. Cum s-ar traduce asta în costul facturii? Vorbim despre o economie de 34 de lei pe lună pentru fiecare grad în minus”, potrivit Observator.

Anunţul momentului pentru facturile românilor. Cât timp se mai aplică schema de plafonare

„Putem să dăm un grad sau două mai jos termostatul. Este un efort care, în lunile cele mai reci, decembrie – februarie, l-am putea face şi acest lucru s-ar vedea în facturile noastre. Ar însemna undeva 6% la un grad, 12% la două grade”, explică Dumitru Chisăliţă, expert energie.

Concret, dacă reducem temperatura de la 24 de grade la 21 de grade, la un apartament cu patru camere bine izolat, putem economisi peste 300 de kW, iar factura poate să scadă cu 102 lei. Adică, dacă luăm acelaşi exemplu de mai sus, factura scade de la 550 de lei la mai puţin de 450 de lei.

De altfel, temperatura recomandată în casă e de 21 de grade. Mulţi dau însă termostatul mai tare. „18-17 când plecăm şi după aia dăm până la 22-24”, spune un român. „Întreţinerea a venit 800 şi ceva. Un apartament de 3 camere. Cam 22 de grade”, zice un altul. „Plătesc undeva la 1.000 de lei, vorbim de un apartament de 4 camere, 4 persoane. Câte grade sunt în casă? 23-24!”, mărturiseşte altcineva.

Facturi 2024. Sfaturi de la specialişti: cum facem economie

Pe lângă reducerea temperaturii, trebuie să mai ţinem cont de câteva sfaturi care ne-ar putea scădea factura. „Să avem echilibrarea instalaţiei făcută. Să fie cald şi uniform în toate camerele. Să nu avem radiatoarele acoperite cu perdeaua, cu obiecte, în aşa fel încât aerul să circule”, sfătuieşte Adrian Chicoş, instalator autorizat.

Cum au ajuns românii să plătească facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei în ciuda plafonării prețurilor la energie

Nici oprirea centralei când plecăm de acasă nu e o soluţie de economisire. „Nu este eficient să închidem centrala, întrucât locuinţa va ajunge la temperatura mediului. Aducerea casei la temperatura normală costă mult mai mult decât menţinerea constanţei temperaturii”, spune Corneliu Bodea, expert energie.

Şi izolarea locuinţei ne poate aduce o reducere de până la 30% a facturii de gaze. „Îmbunătăţirea etanşeităţii. Fie că e vorba de ferestre, fie că e vorba de pereţi. Faptul că locuinţa este bine izolată termic, aduce scăderi semnificative la plata consumului de gaze naturale”, adaugă Corneliu Bodea, expert energie. Specialiştii recomandă să punem termostatul în camera unde stăm cel mai mult.

 

Temperatura „legală” pe care să o ai iarna în dormitor, baie, bucătărie sau pe holuri. Dumitru Chisăliţă: „Nu se poate aşa ceva!”

Președintele Asociației Energia Inteligentă a vorbit despre temperatura ideală în sezonul rece. Sezonul rece vine cu provocări pentru cei mai mulți dintre români, având în vedere costurile ridicate pe care aceștia trebuie să le plătească pentru a avea căldură în apartamente. Există însă situații, mai ales în sistemul de termoficare centralizat, în care cei are stau în apartamentele de la parter să fie nevoiți să lase geamurile deschise, din cauza căldurii sufocante, ori de apartamente în care se tremură de frig pentru că agentul termic nu este în parametrii optimi.

Avertizare „wintercast” de vreme severă. Când începe să ningă în Bucureşti, se va depune strat de zăpadă. Luni, maxime de -5 grade Celsius

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, despre elementele componente care duc la obținerea unei temperaturi ideale, fie că vorbim de apartamentele racordate la sistemul centralizat, fie de cele cu centrală termică proprie.

”Din păcate, nu există așa ceva. Fiecare apartament are o anumită caracteristică termo-tehnică, fiecare om are o anumită abordare, din punct de vedere al percepției, în ceea ce privește temperatura resimțită. Există un comportament care s-a creat în timp, există o umiditate care modifică foarte mult percepția, există temperatura pereților care, în funcție de radiația pe care o lansează, îți modifică percepția.

Temperatura ideală pe care trebuie să o ai în casă. În fiecare cameră trebuie să fie un anumit număr de grade

Nu există o astfel de temperatură ideală. Ea este o sumă de mai mulți factori, care practic putem să spunem că depind aproape de la om la om și de la apartament la apartament. Ceea ce este important este să avem acea temperatură care ne satisface din punct de vedere al simțurilor termice, dar în același timp să avem și un apartament sau o casă în care pierderile să fie cât mai mici. Și, în funcție de aceste considerente, ne putem construi o temperatură care ni se potrivește cel mai bine”, a explicat Dumitru Chisăliță la DC News.

Care este temperatura ”legală”
Potrivit legislației în vigoare, Standardul SR 190-2: 1997, în cazul instalațiilor de încălzire, temperaturile interioare convenționale de calcul pentru locuințe prevede ca în camerele de locuit și holuri să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, 18 grade C în vestibuluri, 22 de grade C în băi și dușuri, respectiv, 18 grade C în bucătării.

De altfel, unii specialiști recomandă ca în camera în care se doarme, temperatura să fie mai scăzută cu 2 grade față de camera de zi.

Ordinul 119/2014 privind normele de sănătate publică, Art. 17, alin. 7 prevede media minimă de 20 grade C, temperatura standard minimă de confort la nivel internațional.

Vara, în schimb, mulți sunt puși în situația de a porni aerele condiționate, lucru ce umflă facturile la electricitate, urmare nu foarte plăcută a câtorva momente de răcoare. Dacă alegem să le pornim, este necesar să încercăm să păstrăm o temperatură de 20 de grade.

Dacă locuiești la bloc și stai la ultimul etaj, poți seta termostatul între 18-20 de grade, valoare care să fie uniformă în toată casa. Experții au dezvăluit care sunt temperaturile ideale pentru fiecare cameră:

Living: 20-22°C
Dormitor: 16-19°C
Bucătărie: 18-20°C
Baie: 22-24°C
Hol: 15-18°C
Cămară: 15-18°C
Bibliotecă: 20-22°C

Experții vin cu precizări și susțin că aceste valori sunt standard pentru persoanele care stau acasă și sunt active. Dacă ești în mare parte plecat, poți seta temperaturile cu câteva grade mai puțin decât cele redate mai sus.

Uneori, temperaturile pot avea un impact și asupra somnului. Experții sunt de părere că încăperile răcoroase contribuie într-un mod pozitiv la o noapte de odihnă profundă. Din acest motiv, ar trebui ca temperatura să fie în jurul valorii de 16-22 de grade. O valoare ridicată ne poate afecta capacitate de concentrare.

Pentru copii și sugari, temperatura ideală a camerei în timpul somnului ar trebui să fie cuprinsă între 16-24°C. În schimb, dacă temperatura din cameră nu este setată corespunzător poți ajunge să suferi de insomnii. De asemenea, setarea unei temperaturi potrivite ajută și la economisire, pentru că nu se va pierde căldură degeaba.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!