Facturi DUBLE la curent în ianuarie. Românii sunt sfătuiţi să plătească „în orb”. Compensare, doar pentru 10% dintre români

Sărbătorile de iarnă se vor termina cu buzunarele goale şi facturi mult mai consistente pentru toţi românii. Cei mai afectaţi sunt cei care vor primi în poştă două facturi în ianuarie.
Filip Stan
29 dec. 2021, 14:12
Facturi DUBLE la curent în ianuarie. Românii sunt sfătuiţi să plătească

În Ianuarie, unii români vor primi două facturi la curent. La caserii, clienții sunt sfătuiți să plătească în orb, „ca să nu se strângă. Românii vor intra în noul an cu datorii enorme. Şi asta pentru că unii consumatori nu au primit nici până acum factura la energie electrică sau gaze naturale. În ianuarie vor fi nevoiţi să achite două facturi şi aşa majorate. Ca să nu ajungă în imposibilitate de plată oamenii sunt sfatuiţi să plătească în orb.

De când sunt obligaţi angajatorii să majoreze salariul minim. Ce bugetari ar putea primi măriri din ianuarie
În unele puncte de lucru ale furnizorilor, clienții sunt sfătuiți să plătească facturi  în avans deși nu le-a venit deocamdată factură, pentru a nu acumula plăti. Cine nu plătește în orb, fără factură, riscă să se trezească că va trebui să plătească 2 facturi în aceeași perioada, și pe noiembrie și pe decembrie, ceea ce e greu de suportat, în contextul cheltuielilor de sărbători.

„Vă dau factura mai veche și puteți pune o anumită sumă de bani, că eu așa am făcut. M-am dus cu factura mai veche, am pus o parte din bani, că e 300, am pus în jur de 150. Puteți pune jumătate din sumă, ca să nu se strângă”, i se spune unui consumator, la punctul de lucru al furnizorului de energie electrică.

Asociaţia Energia Inteligentă: Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi compensări în această iarnă

Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Reprezentanţii asociaţiei au explicat de ce facturile la gaze şi energie au venit fără preţuri compensate sau cu compensaţii infime, în contextul în care mulţi consumatori au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei/lună.

Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a modificat. Noul ghid de finanţare şi calendarul de depunere a documentelor în aplicaţie
Asociaţia aminteşte că plafonarea se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

„În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh”, se arată în comunicat.

La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

„În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh”, spun specialiştii.

În ceea ce priveşte compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.

În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, acesta nu primeşte nici o compensaţie.

În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energiei electrică sunt de circa 0,69 – 0,7 lei/kWh şi atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensaţie de 1,25 – 2,5 lei/lună.

„Apreciem că circa 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună; circa 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la aproximativ 30 lei compensare pe lună”, au continuat reprezentanţii asociaţiei.

La gaze, în cazul în care utilizatorul consumă mai mult de 20 mc şi puţin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 202, se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

În situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumul este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021 sau sub 20 mc/lună, consumatorul nu primeşte nici o compensaţie.

În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

„Apreciem că circa 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 50% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună”, au conchis specialiştii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul