Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susține o abordare de ieșire graduală din actuala schemă de plafonare și compensare în energie. Conform calendarului în vigoare, plafonarea prețurilor la energie ar urma să expire la 31 martie 2025.
Președintele ANRE, George Niculescu, consideră că anul 2024 va fi unul de traziție, atât înaintea ridicării schemei de plafonare și compensare, care ar exchivala cu o reliberalizare a prețurilor, dar și înainte de cea de-a cincea perioadă de reglementare în domeniul energiei, care acoperă intervalul 2025 – 2030, scrie gandul.info.
„Sunt două aspecte: Unul ce ține de partea de tarife reglementate de distribuție și transport. Și, așa cum am declarat, anul 2024, an de tranziție. Filozofia pentru anul 2025-2030, adică perioada a cincea de reglementare, o reprezintă o metodologie care să-insentiveze (stimuleze – n.r) și să încerce să-i i determine pe operatorii de distribuție să-și facă cât mai multe investiții din fonduri europene. Și am avut nenumărate discuții cu ei cu privire la utilizarea corectă și eficientă a sumelor disponibile din Fondul pentru modernizare. Știu de când eram secretar de stat în Ministerul Energiei că sunt 1,3 miliarde de euro disponibile pentru rețelele de distribuție de energie electrică. Fără acești bani, operatorii de distribuție evident că vor avea o misiune mai dificilă, din punctul meu de vedere, de a ține pasul cu toate nevoile rețelelor din ziua de astăzi – vedem evoluția mare a numărului de prosumatori”, a declarat, joi, președintele ANRE.
George Niculescu a confirmat că poate exista și varianta în care aceștia să fie penalizați dacă nu accesează astfel de fonduri, dar abordarea prioritară este încurajarea. „Poate, repet, poate exista și o măsură coercitivă în cazul în care nu se întâmplă lucrul acesta. Vorbim în momentul de față de de scenarii, repet, scenarii ipotetice pentru perioada a cincea de reglementare”, a spus șeful ANRE.
George Niculescu a prezentat și tarifele reglementate pentru distribuție energie electrică aferente anului 2024, aprobate în ședința de miercuri.
„Vreau să vă spun că analiza cu privire la aceste tarife a fost un proces foarte, au fost analizate foarte meticulos toate solicitările operatorilor de distribuție, luat în considerare conform metodologiei pe care o avem în vigoare și am ținut cont de propunerea lor în limitele metodologiei pe care o avem aprobată, iar tarifele, în medie, pot să vă spun că vom avea o creștere de tarife de distribuție de doar 3,39% media este alcătuită in toate donele de distribuție și pe toate nivelurile de tensiune. În medie, vom avea o creștere de doar 3,39% dacă comparăm cu rata inflației estimată de Comisia de Prognoză pentru anul 2024 de 4,6% suntem sub această rată a inflației”, a explicat George Niculescu.
Potrivit șefului ANRE, tarifele aferente anului 2024 nu se vor modifica, dat pentru perioada a 5-a de reglementare, care începe din anul 2025 se vor decide alte valori.
„Vom face tarifele de distribuție într-un mod care să reflecte cât mai corect nevoile operatorilor de distribuție de a investi, precum și capacitatea consumatorilor de a absorbi acest tarif de distribuție. Deci vom încerca să ținem un echilibru. Apelăm și la consultanți, nu lucrăm doar la nivelul autorității. Repet, apelăm și la consultanți pentru a ne creiona cât mai bine o direcție”, a precizat George Niculescu.