În luna noiembrie, avariile la conductele magistrale ale Capitalei au lăsat zeci de mii de bucureşteni fără apă caldă şi căldură. În total, la mai bine de 3.000 de blocuri nu s-a furnizat agent termic la parametrii normali. Cu toate acestea, administratorii blocurilor din Bucureşti au primit deja facturile pe noiembrie pentru căldură și apă caldă, iar unii au fost surprinși să vadă diferențele foarte mari de valoare comparativ cu 2022, deși tariful este neschimbat.
”Este de 4 ori mai mult. În luna noiembrie 2023 factura a venit în valoare de 138 de milioane, aproape 140 de milioane în comparatie cu luna noiembrie anul trecut, când a fost în jur de 4.570 de lei”, a declarat un administrator de bloc din București, citat de observatornews.ro.
Și administratorul unui bloc din Sectorul 2 se plânge că este cea mai mare factură primită la căldură. Fiecare familie are de plătit cel puţin 300 de lei în plus. Locatarii sunt revoltați și nu vor să plătească, pe motiv că nici măcar nu au avut căldură mereu. ”E scump, e mult! N-am avut nici apă caldă, n-am avut, s-a lucrat la termoficare pe stradă”, spune un locatar.
Alt bloc, alt record, în Sectorul 3. ”La un apartament de 3 camere a avut luna trecută 329 de lei, acum are 587 de lei. Diferenţă mare, foarte mare”, spune un locatar revoltat.
Citește și: Legea Asociației de Proprietari 2024. Drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente
Reprezentanţii Termoenergetica spun, însă, că facturile sunt corecte și au și o explicație pentru facturile foarte mari: luna trecută a fost mai frig cu două grade Celsius decât în noiembrie 2022.