Electrica Furnizare a stabilit noile prețuri pentru clienții casnici, după ridicarea plafonării. Clienții cărora le expiră contractul de furnizare a energiei electrice la finalul acestui an au primit deja noile oferte de la Electrica Furnizare.
Economica.net a analizat oferta și a explicat că, în mod diferit de cum am fost obișnuiți, Electrica Furnizare vine cu oferta de preț care se va aplica doar în prima jumătate a anului, între 1 ianuarie 2025 și 30 iunie 2025.
A doua noutate are legătură cu prețul care va fi aplicat clienților după 1 aprilie 2025, moment până la care, cel puțin potrivit legislației de până acum, prețurile vor fi plafonate. Astfel, clienții casnici au fost informați că Electrica Furnizare va aplica prețurile maxime plafonate pe tranșe de consum din lege, resepctiv 0,68 de lei, 0,80 de lei și 1,3 lei, prețuri maxime cu tarife de rețea, taxe și TVA. De la 1 aprilie 2025 însă, compania propune clienților săi un preț unic, indiferent de consum, care este de 0,775 de lei/kWh, valabil doar pentru energia activă, la care se adaugă tarifele de transport, distribuție, și taxele.
Astfel, socotind nivelurile de acum ale tarifelor reglementate de rețea – cel mai probabil ele vor crește la 1 ianuarie 2025, dar nu știm cu cât – clienții Electrica vor plăti, în funcție de zona de distribuție în care se află locul de consum prețuri finale cuprinse între 1,35 lei/kWh și 1,48 lei/kWh. La un calcul pentru cel mai mic preț final, scumpirea va fi așadar de 98% pentru clienții din tranșa cu consum mic unde prețul final era de 0,68 de lei, și de 68%, respectiv 3,8% pentru cei din tranșele de consum mai mari care plătesc acum 0,8 și, respectiv cel mult 1,3 lei/kWh.
Așadar, în oricare situație, prețul energiei electrice va fi, pentru clienții Electrica Furnizare, mai mare decât cel mai mare nivel maxim plafonat, indiferent de consum, pentru toți clienții, de la 1 aprilie, în situația în care mecanismul plafonării va fi ridicat de la acel moment.
Afirmaţiile guvernanţilor potrivit cărora, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, însă doar pentru clienţii vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă, consideră preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.
„În luna septembrie 2024, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, n.r.) a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Dezinteresul faţă de clienţi a mers până la ignorarea realizării până şi a acestui Ordin, care deşi era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieţei era totuşi o mică acţiune. Afirmaţiile guvernanţilor că, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienţilor vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă”, a arătat specialistul, într-un comunicat citat de Agerpres.