Facturi mai mici la curent şi gaze de miercuri. Ce pot să facă toţi consumatorii

De miercuri, intră în vigoare o procedură mai simplă pentru schimbarea furnizorului de curent și gaze. Spre deosebire de situația din prezent, noua procedură se va aplica atât pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale. Totodată, printr-un alt act normativ ce a modificat recent cadrul legal al distribuției de curent și gaze, au fost stabilite noi termene pentru liberalizarea totală a piețelor de energie.
Filip Stan
10 feb. 2020, 10:21
Facturi mai mici la curent şi gaze de miercuri. Ce pot să facă toţi consumatorii

Schimbare importantă pentru toţi consumatorii casnici de energie electrică şi gaze. Noua procedură unică, ce stabilește pașii ce trebuie urmați de consumatori pentru schimbarea atât a furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale, se găsește în Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 234/2019, document care se va aplica din 12 februarie 2020.

Mai exact, prin ordinul emis recent, ANRE a comasat cele două proceduri ce sunt folosite acum pentru schimbarea furnizorilor de energie, adică procedura de schimbare a furnizorului de electricitate și cea de schimbare a furnizorului de gaze naturale.

Apoi, ordinul ANRE extinde termenul actual în care se poate schimba furnizorul de energie electrică și asupra furnizorilor de gaze naturale. Mai exact, din 12 februarie, la fel cum se întâmplă acum în cazul curentului electric, și procesul de schimbare a furnizorului de gaze trebuie să dureze cel mult 21 de zile.

În principiu, noua metodologie unică extinde procedura ce trebuie utilizată în prezent pentru schimbarea furnizorului de curent electric și asupra schimbării furnizorului de gaze naturale. Procedura utilizată deja pentru schimbarea furnizorului de electricitate este simplă și nu implică mult efort din partea consumatorului, așadar, după intrarea în vigoare a ordinului ANRE, și schimbarea furnizorul de gaze va fi la fel de ușoară.

În prezent, nu există un termen clar în care se poate face schimbarea furnizorului de gaze, ci doar unul legat de preavizul pe care trebuie să-l acorde consumatorul care dorește schimbarea. Mai exact, acesta trebuie să anunțe furnizorul actual cu 30 de zile înainte că dorește rezilierea contractului, în cazul în care schimbarea se face prin trecerea de la furnizarea reglementată la cea negociată, și să respecte termenul și condițiile din contract, în cazul în care schimbarea furnizorului are loc în condiții de furnizare negociată sau prin trecerea de la furnizare negociată la furnizare reglementată.

Legat de tarifele reglementate, recent a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 1/2020, document ce stabilește, printre altele, și datele până la care se aplică prețurile reglementate la energie electrică și gaze naturale.

Mai exact, tarifele reglementate pentru livrarea de energie electrică destinată consumului clienților casnici se mai folosesc până la 31 decembrie 2020, în timp ce prețurile reglementate pentru gaze se vor mai utiliza până la sfârșitul lunii iunie 2020.

În esență, după aceste date, nu vor mai exista prețuri reglementate de către autoritatea ce activează în domeniul energiei, ci doar prețuri cu valoare stabilită de mecanismele pieței libere. Anterior apariției acestor modificări, prețurile reglementate pentru energie electrică și gaze s-ar fi putut folosi până în 2022.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor