Facturi uriaşe de la Hidroelectrica au început să vină la clienţii companiei, iar românii trebuie să ştie că pot beneficia de eşalonarea plăţii facturilor, mai ales că ele vor veni din ultimele 9-10 luni.
Astfel, în funcţie de consumul de kilowaţi lunar, dar şi de perioada în care sunt emise facturile Hidroelectrica, clienţii companiei plătesc un preţ diferit. Cei care au avut o medie lunară a consumului de sub 100 kWh în 2021 plătesc acum 0,68 lei pe kilowatt, inclusiv TVA.
Pentru cei care au o medie a consumului de 100-300 kWh, ei plătesc preţul contract pentru perioada facturată până la 1 septembrie. Apoi, pentru perioada septembrie-decembrie 2022, clienţii Hidroelectrica plătesc în funcţie de consum, conform tabelului de mai jos.
În cazul clienţilor a căror medie lunară de consum este de peste 300 kWh, ei achită pentru perioada 1 aprilie-13 iulie 2022, preţul pieţei pentru întreaga cantitate consumată. În schimb, pentru perioada 14 iulie-31 decembrie 2022, românii vor da preţul contractual pentru întreaga cantitate consumată.
Mai este o categorie aparte, cea a locurilor de consum fără istoric în anul 2021. Aceşti clienţi vor plăti, pentru perioada 1 aprilie-31 august 2022, 0,68 lei pe kilowatt, inclusiv TVA, pentru întreaga cantitate consumată. În schimb, preţul kilowattului diferă în funcţie de consum, pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie 2022.
„Ca urmare a faptului că am avut confirmarea pe grupul nostru de clienţi, că cei de la Hidroelectrica au început de săptămâna trecută să emită facturi pentru lunile mai vechi de iunie 2022, sperând că într-un final în februarie se vor ţine de cuvânt şi vor începe să emită facturile pentru toţi clienţii, vă las mai jos tabelul cu logica de aplicare a ordonanţei de plafonare a preţurilor la energia electrică pe care trebuie să o regăsim în facturile Hidroelectrica.
cerere_esalonare_casnicClienţii Hidroelectrica îşi vor primi facturile restante în cel mult două luni. Întârzierile au fost generate de introducerea unui nou sistem informatic, iar, dacă suma de plată va fi prea mare, oamenii vor putea să achite factura şi în rate, conform Rador. Cererea pentru plata eşalonată a facturilor poate fi găsită pe site-ul companiei după cum a declarat Borbely Karoly, membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica. În acelaşi timp, el a dat asigurări că niciun client nu va rămâne deconectat.
”Anul trecut, politica companiei Hidroelectrica a fost de a extinde serviciile pe segmentul de consumatori casnici, ceea ce a generat, bineînţeles, un aflux foarte mare de clienţi. Paralel cu acest aflux de clienţi, dezvoltarea informatică ne-a pus un pic probleme, în sensul că trebuia schimbat tot sistemul. De acum doi ani am început această dezvoltare. Fiind companie de stat, toate procedurile trebuiau urmate, licitaţie şi aşa mai departe, iar implementarea etapelor acestui sistem informatic a durat mai mult decât ne-am aşteptat. După previziunile noastre, cam în două luni, de acum, vom ajunge la zi. S-a reuşit recuperarea primei jumătăţi din anul trecut, dar ritmul este extrem de accelerat, ceea ce ne va uşura foarte mult munca de acum încolo” a declarat Borbely Karoly.
Reprezentanții furnizorilor estimează că facturile vor întârzia câteva săptămâni. În unele situații, întârzierile sunt deja mari, cum este cea a companiei Hidroelectrica. Sunt peste 200.000 de clienți noi, atrași în ultimul an de prețurile mici, mulți dintre ei neprimind facturile de luni bune.
Sute de mii de români nu au mai primit factura la curent de peste 6 luni. Hidroelectrica anunță că primele facturi vor fi emise în februarie
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat vineri că a adoptat modificări consistente la Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali. Noul Regulament introduce o serie de beneficii, precum:
– furnizorul are obligația să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare
– clientul vulnerabil are dreptul să beneficieze de eşalonarea la plată a facturii curente, fără penalități, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi
– clientul final are dreptul să i se notifice în mod corespunzător orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale
– clientul final are dreptul să fie informat cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât să aibă posibilitatea să îşi regularizeze propriul consum de energie electrică
– furnizorul are obligația de a deține o pagină de internet prin care pune la dispoziţia clientului final prin acces parolat, gratuit, în timp real şi securizat informații esențiale la datele proprii privind valoarea facturilor emise și istoricul de consum aferent locului de consum propriu, transmiterea indexului autocitit, transmiterea și gestionarea solicitărilor/reclamațiilor, respectiv un ghid cu explicaţii privind elementele din conţinutul modelului de factură de energie electrică utilizat în relaţia cu clienţii.