Facturi uriaşe la energie din toamnă. Ce trebuie să ştie românii pentru nu da tot salariul pe facturi

ANRE începe o campanie de informare a populației despre facturi și despre drepturile pe care le au clienții înainte ca preţurile să crească din nou.
Filip Stan
22 aug. 2022, 16:23
Facturi uriaşe la energie din toamnă. Ce trebuie să ştie românii pentru nu da tot salariul pe facturi

În plină criză a facturilor la energie și gaze, Autoritatea de Reglementare va începe o campanie de informare a populației despre facturi și despre drepturile pe care le au clienții. În urma campaniei media, clienții ar urma trebui să înțeleagă datele trecute în facturi și cum se se poate alege cea mai bună ofertă.

Campania ar trebui să pornească din luna august și se va desfășura în programele TV dar și pe internet, prin site-uri și platformele de socializare.

Informațiile sunt destinate celor 9 milioane 800 de mii de consumatori de energie electrică și peste 4 milioane de clienți ai companiilor de gaze natural, cum arată datele ANRE.

Clienților li se vor explica drepturile pe care le au în relația cu furnizorii de energie și cele mai importante aspecte legate de alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale.

De asemenea, vor fi ajutați să înțeleagă informațiile din facturi. Campania va avea o a doua parte în lunile octombrie-noiembrie și ar trebui să se încheie  la sfârșit de noiembrie.

Ministrul Muncii anunţă ce sume în plus vor primi pe card bugetarii în septembrie. Proiect ordonanţă

Economica.net: Nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România, mâine. 3.000 lei/MWh. Prețuri șocante și în Europa 

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 23 august 2022, este de 3.008 lei/MWh, sau 616 euro/MWh.  Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București.

Precedentele două recorduri de preț au fost stabilite tot în această lună. Cel anterior pentru ziua de livrare 18 august, 2.750 de lei, adică 563 de euro/MWh, iar precedentul pentru ziua anterioară, 17 august, 2.709 lei, adică 554 de euro.

Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi mâine în intervalul orar 20.00, 3.879 de lei/MWh.

Prețul spot de la noi este egal cu cel din Bulgaria și cu doar un euro sub  cel din Ungaria. Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Şedinţă de urgenţă la Guvern pe tema facturilor la energie. Anunţ crucial pentru români
Prețurile spot sunt mari în toată Europa. Prețuri de 600 de euro/MWh și peste sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța. De asemenea, prețuri identice cu cele din România sunt pe majoritatea piețelor spot din Europa centrală. Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt de peste trei ori mai mici (183 de euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.

În iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată. Comparativ cu prețul lunar de acum un an în iulie, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori)  – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'