În plină criză a facturilor la energie și gaze, Autoritatea de Reglementare va începe o campanie de informare a populației despre facturi și despre drepturile pe care le au clienții. În urma campaniei media, clienții ar urma trebui să înțeleagă datele trecute în facturi și cum se se poate alege cea mai bună ofertă.
Campania ar trebui să pornească din luna august și se va desfășura în programele TV dar și pe internet, prin site-uri și platformele de socializare.
Informațiile sunt destinate celor 9 milioane 800 de mii de consumatori de energie electrică și peste 4 milioane de clienți ai companiilor de gaze natural, cum arată datele ANRE.
Clienților li se vor explica drepturile pe care le au în relația cu furnizorii de energie și cele mai importante aspecte legate de alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale.
De asemenea, vor fi ajutați să înțeleagă informațiile din facturi. Campania va avea o a doua parte în lunile octombrie-noiembrie și ar trebui să se încheie la sfârșit de noiembrie.
Ministrul Muncii anunţă ce sume în plus vor primi pe card bugetarii în septembrie. Proiect ordonanţă
Economica.net: Nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România, mâine. 3.000 lei/MWh. Prețuri șocante și în Europa
Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 23 august 2022, este de 3.008 lei/MWh, sau 616 euro/MWh. Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București.
Precedentele două recorduri de preț au fost stabilite tot în această lună. Cel anterior pentru ziua de livrare 18 august, 2.750 de lei, adică 563 de euro/MWh, iar precedentul pentru ziua anterioară, 17 august, 2.709 lei, adică 554 de euro.
Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi mâine în intervalul orar 20.00, 3.879 de lei/MWh.
Prețul spot de la noi este egal cu cel din Bulgaria și cu doar un euro sub cel din Ungaria. Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.
Şedinţă de urgenţă la Guvern pe tema facturilor la energie. Anunţ crucial pentru români
Prețurile spot sunt mari în toată Europa. Prețuri de 600 de euro/MWh și peste sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța. De asemenea, prețuri identice cu cele din România sunt pe majoritatea piețelor spot din Europa centrală. Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt de peste trei ori mai mici (183 de euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.
Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.
În iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată. Comparativ cu prețul lunar de acum un an în iulie, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori) – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.