Facturi uriaşe la energie. Trucul prin care furnizorii umflă facturile, cum eviţi înşelătoria. Sfaturi de la avocat

Tot mai mulţi oameni au început să primească facturi astronomice de curent, şi asta pentru lunile de vară. Furnizorii fie trimit două facturi odată pentru a nu te mai încadra în plafon, fie recalculează pe doi ani, deşi legea este clară cu privire la obligativitatea de a nu se face reevaluări mai mari de trei luni.
Filip Stan
17 sept. 2022, 09:31
Facturi uriaşe la energie. Trucul prin care furnizorii umflă facturile, cum eviţi înşelătoria. Sfaturi de la avocat

Zeci de oameni s-au trezit cu facturi uriaşe la electricitate pentru iulie şi august. Vorbim de sume de 3-4 ori mai mari prin comparaţie cu lunile anterioare. Furnizorii fie au omis să trimită o factură, iar cunatumul celei următoare a depăşit plafonul stabilit de Guvern şi automat tariful nu mai e subvenţionat, fie recalculează cu ani în urmă, de asemenea ilegal.

Consumul s-a raportat la cel de anul trecut, în aceeaşi perioadă, iar dacă a fost mai mare de pragul de 300 de kilowaţi, tariful aplicat este cel de pe piaţa liberă, care s-a triplat din primăvara la unii furnizori. Consumatorii nu au fost însă informaţi şi nu ştiau din 2021 că trebuie să facă economii. Între timp, ministrul energiei ne sfătuieşte să schimbăm becurile şi electrocasnicele, dar nu ştie nici el cu ce bani.

 

Salarii uriaşe în România, unde se pot câştiga lunar între 8.850 de lei şi 12.700 de lei

Disperaţi, mulţi le-au cerut explicaţii furnizorilor de energie la care sunt abonaţi în legătură cu aceste facturi uriaşe. O dată pentru sume dar şi pentru că le-au venit facturi cumulate. Cei mai mulţi dintre români nu ştiu că în calculul facturilor este luat în considerare consumul mediu lunar de anul trecut, dar la preţul de acum al kilowatului.

„Legea a apărut abia în aprilie, deci e clar că n-au fost informaţii anul trecut. Având în vedere că sunt foarte mulţi furnizori care au trimis cu întârziere facturile, practic acesta este momentul în care oamenii îşi dau seama de situaţie de fapt. În situaţia în care un consumator care anul trecut avea 300 kwh media pe lună, indiferent de ce consum are anul acesta el va plăti preţul pieţei, asta înseamnă că dacă prin absurd avea doar 2 kwh tot preţul pieţii l-ar plăti, indiferent de economia pe care a făcut-o. Asta este prevederea legală şi din păcate oamenii se vor confruntă cu această situaţie, mulţi se vor mira văzând că au tras puternic să facă economii şi cu toate astea vor plăti un preţ mare.”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert energie, la Pro TV.

Avocatul Adrian Cuculis, sfaturi pentru a nu plăti facturi uriaşe: „Am tot vazut zilele acestea mai multe persoane care isi publicau facturile la energie.


Nu intelegeam totusi cum ajungi pentru un bec, un televizor, un frigider si cateva aparate care consuma ocazional, sa platesti mii de lei factura la energie.
Dupa ce am facut un video ( acum 2 zile) si l-am publicat, unde indrumam oamenii cum sa faca sa conteste factura la curent daca are o valoare iesita din comun, ma trezesc ieri cu o factura la un apartament de domiciliu cu 2 camere, unde nu consumam mai mult decat ce am scris mai sus, de 3400 de lei.
Prin urmare, voi proceda si eu asa cum i-am indrumat si pe potentiatii petenti, sa conteste facturile nesimtite.
Ma gandesc in mod serios ca alaturi de colegii mei din societate sa initiem un proces colectiv pe furnizori separati cu grupuri separate prin care sa le cerem acestora, plata de daune si despagubiri morale pentru sarabanda pe care o fac de 9 luni de zile plus anularea facturilor aferente si restituirea sumelor de bani incasate pe acestea.
Sa aveti in vedere pentru moment, urmatoarele:
– Notificam in scris furnizorul de energie si contestam intinderea valorii facturii;
– Solicitam furnizorului de energie sa puna la dispozitie metrologia contorului si verificam cu indexul vechi daca nu cumva apare o discrepanta;
– Daca nu primim raspuns favorabil in maxim 15 zile, trimitem plangerea la ANRE la departamentul de protectie a consumatorului sau direct la ANPC;
– In pararel deschidem o actiune in instanta pentru anularea facturilor;
P.S Ne auzim in curand”

@cuculis

Ce fac daca primesc o factura colosala la energia electrica? #facturalalumina

♬ sunet original – Cuculis Adrian Calin

Cei care sunt nemulţumiţi de facturi pot să se mute la un alt furnizor de energie electrică. Găsiţi oferte pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei – anre.ro, unde există şi un comparator. La un consum estimat de 588 kwh, avem de dat conform facturii 1.126 de lei. Pe site găsim 87 de oferte de la diferite companii. De exemplu, pentru același consum, la HIDROELECTRICA am achita în jur de 405 lei, iar la un alt furnizor până-n 1.700 de lei.

„Pentru persoanele fizice acasă, aici trebuie să venim în sprijinul loc, schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente care au clasa A+ A++, care să fie cu A în faţă. Şi acolo oamenii trebuie ajutaţi că nu e uşor să schimbi, trebuie să ai banii să schimbi. Eforturile de economisire sunt doar parţial văzute în factură. Ne gândim la o modalitate de a bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru. Și vrem să venim nu numai cu trebuie să plătească mai mult dacă consuma mai mult, şi dacă cumva economisesc să câştige ceva. Şi ne gândim să îmbinăm aceste 2 lucruri.”, recomandă minsitrul Virgil Popescu.

Păcăleala grosolană de la raftul Mega Image: Două mărci, acelaşi lapte Napolact, acelaşi producător, preţuri diferite

Din septembrie, statul a coborât plafonul la 255 de kwh. Între 255 şi 300 de kw beneficiaţi de o plafonare parţială. Pentru ce consumaţi peste o să achitaţi kilowatul la preţul de pe piaţa liberă.

Aproape 47% dintre consumatorii casnici au avut anul trecut un consum mediu de 54 de kWh. O treime au avut un consum mediu lunar în 2021 de 155 de kWh, iar 11% au consumat anul trecut în medie circa 292 de kWh. Numărul celor cu un consum mediu mare este mic.  După ce ați identificat care este consumul mediu pe anul trecut, trebuie să știți că în funcție de el vi se aplică un anumit tarif. Cei cu un consum mediu sub 100 kWh pe lună anul trecut plătesc cel mult 68 de bani kWh, cei cu un consum sub 300 de kWh plătesc 255 de kWh la prețul de cel mult 80 de bani pe kWh. Cei cu un consum lunar anul trecut de peste 300 kWh plătesc tot ce consumă la prețul din contract, asta chiar dacă fac economie acum și au reușit, de exemplu, ca în luna august să-și diminueze consumul până la, să zicem 250 de kWh. Dacă prețul din contract este de 1,8 lei pe kWh înseamnă că vor plăti la curent pentru luna august 450 de lei. Dacă încadrarea acestor consumatori s-ar fi făcut după consumul din luna august, ei s-ar fi încadrat la preț plafonat și factura ar fi fost de doar 200 de lei, spun cei de la Asociația Energia Inteligentă.

Ciolacu: UE a venit şi a spus că PSD a avut dreptate şi anume faptul că preţul la energie trebuie plafonat, reglementat şi creat un fond de solidaritate. Vom avea energie electrică fără nicio problemă în România

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că instituţiile europene au dat dreptate social-democraţilor şi lui inclusiv când au spus că preţul la energie trebuie plafonat, reglementat şi creat un fond de solidaritate. „Vom avea energie electrică fără nicio problemă în România”, a adăugat liderul social-democraţilor.

„Cred că mesajul a fost foarte clar şi din partea mea şi a colegilor de coaliţie. În acest moment avem o legislaţie care impune la consumatorii casnici 0,68 cu 0,8 cu anumite plafoane cum este normal. A venit o ordonanţa mai detaliată care este acum în vigoare şi a venit UE, acum 48 de ore, cred, care a spus ce spunea şi PSD prin toţi membri săi, dar mai ales prin mine, şi anume faptul că preţul la energie trebuie plafonat, reglementat şi creat un fond de solidaritate. Mă bucur că am avut dreptate şi lucrurile merg în direcţia corectă. Vom avea energie electrică fără nicio problemă în România”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Călăraşi, ce se discută la nivelul coaliţiei legat de criza la energie.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București