Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii trimit notificări cu preţuri exorbitante

Furnizorii de gaze au început să trimită notificări consumatorilor în care prezintă preţurile exorbitante pe care aceştia vor trebui să le plătească începând cu luna noiembrie 2021.
Filip Stan
16 oct. 2021, 14:42
Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii trimit notificări cu preţuri exorbitante

Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie. Furnizorii au început să trimită notificări în care îşi înştiinţează clienţii de noile tarife pe care vor trebui să le plătească.

Facturi uriaşe la gaze în luna noiembrie

Unul dintre furnizorii de gaze a trimis recent o notificare în care îi aduce la cunoştinţă consumatorului prețul pe care trebuie să-l achite  începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh. Acest lucru înseamnă o creștere a preţului cu 741% față de anul trecut.

“Abordarea aceasta denotă faptul că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), nu isi vor atinge scopul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisaliţă, potrivit ziare.com. 

Acesta a mai explicat ce se întâmplă în situația în care furnizorii cresc prețul gazului MW/h la valori exorbitante în mai multe situaţii.

Citeşte şi Cum va fi realizată compensarea preţurilor la energie şi amânarea plăţii facturilor. PNL vrea să amendeze ordonanţa

“În cazul subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ. Spre exemplu: un consumator care plătea, anul trecut, 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna, TVA inclus, dacă (atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1.000 mc/sezon rece 2021/2022 – într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită -) urmează să achite, lunar, pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh suma de 4.205 lei/lună, din care statul îi va compensa 1.051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3.153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele);

În cazul plafonării prețului cu subvenția furnizorului pentru plata diferenței între prețul de achiziție și prețul de vânzare al furnizorului, plecând de la declarația furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziționate iar prețul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/MWh, respectiv pentru o factură de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2.277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiții este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferență de preț achiziție-vânzare de 580 lei/MWh”, a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Sfat de milioane pentru cei care au centrale termice.Trucul care te scapă de facturile uriaşe

Prețurile de 700 – 900 lei/MWh la gazele naturale au apărut în piață după planurile autorităților de reducere a impactului creșterii prețului la gaze și electricitate pentru consumatori, aspect care demonstrează că orice acțiune are o reacțiune în teren.

Ce trebuie să facă cei care stau la bloc și au centrală de scară pe gaze pentru a beneficia de compensarea facturii la încălzire

Guvernul a emis o OUG  de compesare a facturilor la gaze și energie electrică pentru cele cinci luni de sezon rece, noiembrie-martie. Astfel, statul va suporta direct 0,21 de bani/kWh la energia electrică și un sfert din factura de gaze în această perioadă pentru clienții casnici cu un consum mediu.

Românii care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz trebuie să ştie că nu beneficiază automat de compensarea facturii la încălzire.

Asociația de Proprietari va “împărți” pe baza propriei metodologii consumul de gaze naturale al centralei de scară/bloc la numărul de apartamente de pe scară, de unde va rezulta consumul fiecărei unități locative. Datele respective se trimit la firma de furnizare a gazului și administratorii ar trebui să înceapă să se gândească la acest lucru, pentru schema de compensare se aplică de la 1 noiembrie, iar consumul ce trebuie compensat vine la plată în factura emisă în decembrie, scrie e-nergia.ro. 

Pentru a putea primi compensarea de 25%, fiecare locuință din bloc ar trebui să consume maximum 1.000 de metri cubi de gaz în cele cinci luni , dar nu mai puțin de 100 de metri cubi în această perioadă. Consumul compensat este stabilit lunar: 150 mc în noiembrie, 250 mc în decembrie, 250 mc în ianuarie, 250 mc în februarie, 150 mc în martie. Se acceptă o majorare de până la 10%, pentru consumul fiecărei luni, dar pentru un consum mai mare de atât compensația nu se plătește.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Sarmale cu frunze de podbal, cum făceau bunicile odată. Redescoperă gustul uitat al tradițiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver