Facturile ar putea bubui la iarnă, românii ar putea rămâne fără prețuri plafonate. Anunţ de la Guvern: „Este o presiune majoră asupra bugetului”

Măsura care reduce facturile românilor la energie și care trebuia să se aplice până în 2025, ar putea dispărea chiar din acest an.
Filip Stan
23 aug. 2023, 17:32
Facturile ar putea bubui la iarnă, românii ar putea rămâne fără prețuri plafonate. Anunţ de la Guvern:

Comisia Europeană nu va prelungi măsurile de sprijin pentru energie, astfel că facturile românilor ar putea sări în aer la iarnă. Statul are în plan scoaterea măsurii de plafonare a facturilor la energie electrică, pe care intenționa să o pună în practică până în 2025. Cei care au venituri modeste s-ar mai putea bucura de aplicarea plafonării.

”Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante”, afirmă Sebastian Burduja, ministrul Energiei.  Potrivit acestuia, ”este o presiune majoră asupra bugetului de stat”.

Eliminarea plafonării prețurilor la gaze și curent va duce la facturi mai mari pentru români. Câți bani vor plăti românii în plus, dacă se elimină plafonarea

Ministrul Energiei declara că prin scoaterea acestei măsuri s-ar aduce astfel și mai mulți bani la bugetul de stat, în contextul în care se caută acoperirea găurii uriașe.

Cu toate acestea, valoarea facturilor va crește semnificativ în momentul în care se va renunța la plafonare.

Cresc facturile, cât vor plăti românii în plus

Pentru o comparație, a fost luată în calcul factura lui Marian L., un consumator casnic din București. Acesta locuiește într-un apartament cu două camere pentru care, în luna martie, a plătit o factură de 48,96 lei, la un consum de 72 kWh.Ținând cont de faptul că bărbatul a avut un consum de sub 100 kWh/lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh.

Hotnews.ro a analizat, cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, cât ar trebui să plătească bărbatul dacă factura nu ar mai fi plafonată.

Prima ofertă de pe comparator este a unui furnizor care vine cu o ofertă de 0,73 lei/kWh. La acest preț, Marian ar ajunge la o factură de 52 de lei, cu 8% mai mare decât prețul plafonat.

Citește și Veste senzațională pentru români! Prețul gazelor naturale a scăzut foarte mult, ajungând la nivelul de acum doi ani

A doua ofertă ar crește factura cu 12%. Mai exact, Marian ar plăti o factură de 54,19 lei. Iar prețurile continuă să urce. Semnificativ chiar. Următoarele oferte cresc valoarea facturii cu nu mai puțin de 78%. Cu alte cuvinte, Marian ar plăti o factură aproape dublă, de 85 de lei.

Iar asta nu este tot. Topul este completat de două oferte care duc factura la o valoare de 87, respectiv 88 de lei. Cu alte cuvinte, chiar dacă prețurile pe piața angro la energie sunt la jumătate față de anul trecut, ofertele de pe piață, în acest moment, sunt mult mai ridicate decât prețul plafonat. Diferențele între plafon și primele oferte sunt însă mult mai mici decât în ultimele luni.

Diferențe mai mari pentru cei care locuiesc la munte
Pe de altă parte, pentru cei care locuiesc la munte, diferențele sunt mai mari. Și asta deoarece consumul acestora este încă mare, din cauza temperaturilor scăzute. De exemplu, Adriana V., din Brașov, a consumat în luna martie 2.921 kWh, pentru care a plătit o factură plafonată de 662 de lei.

Tot cu ajutorul comparatorului de prețuri, putem vedea că cea mai bună ofertă pentru consumul acesteia crește factură cu 27%. Mai exact, Adriana va plăti 844 de lei pentru același consum.

Următoarele oferte cresc valoarea la 905 lei, adică facturi cu 36% mai mari.

Cât ar câștiga românii dacă ar plăti la prețul real al pieței

”Dacă ne uităm astăzi pe prețurile care există în piață putem vedea că, pe bursa din Amsterdam, prețul a ajuns la circa 120 lei/MW. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă am pune toate costurile cu tarife, cu absolut tot, la acest preț, am ajunge undeva la 0,21 lei/kW, față de 0,31, adică undeva la 32% mai puțin decât este în momentul de față prețul, acest preț care este plafonat.

Foarte simplu, pentru o casă, dacă s-ar aplica prețul pieței și nu prețul plafonat, ar avea de câștigat un om, într-un an de zile, undeva la 2.600 de lei, la un apartament circa 1.100-1.200 de lei.

Cu alte cuvinte, vedem că, în momentul de față, avem niște creșteri de prețuri artificial menținute la niște valori ridicate în avantajul clar al bugetului de stat dar și al unor companii care cumva profită de acest preț care este impus. Gândiți-vă că prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW, în condițiile în care prețul stabilit de Guvernul României, prin plafonare, este 150 lei la producător.

Dacă ne uităm, în momentul de față, pe comparatorul autorității de reglementare, vedem că la gazele naturale sunt în momentul de față 22 de oferte care se învârt exact în jurul plafonului. Deși ar putea furnizorii să vândă la prețuri mai mici, cu toate acestea, vând la ceea ce le-a recomandat statul. Sunt 22 de oferte în acest sens.

La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte și, exceptând oferta Hidroelectrica, ce este o ofertă politică aș putea spune, vedem că toate celelalte oferte sunt undeva în jurul la 1,2 – 1,3 lei/kW, deci din nou aproape de valoarea maximă a plafonului maxim care există”, a explicat Dumitru Chisăliță

”Este necesară o analiză de context pe noul context”

Comisia Europeană a recomandat statelor membre, recent, să oprească această măsură de sprijin până la finele acestui an, în vederea echilibrării finanțelor publice și respectarea regulilor fiscale 2024.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat dacă, în contextul în care prețurile pe piața de energie sunt în scădere, se impune o reducere în schema de plafonare pentru facturile la energie. Câciu este de părere că este necesară o reanalizare a schemei și adaptarea ei la prețurile de pe piața de acum, însă cu păstrarea unui scop.

”Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.

Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat Adrian Câciu.

Acesta a ținut să sublinieze că nu este vorba despre o reducere a sprijinului acordat de stat românilor vulnerabili.

”Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a conchis Ministrul Finanțelor.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea noroc pe toate planurile până pe 23 februarie. Chiar au dat lovitura
Capital.ro
ANAF trimite somații românilor. S-a dat ordinul în România. 6 ani de închisoare pentru cine refuză
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Schimbări pentru șoferi. Ce norme trebuie să respecte în parcările marilor magazine
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani și fac inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Olivier Christen avertizează asupra intensificării amenințării jihadiste în Franța
MediaFlux
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României