Facturile românilor sunt diferite în funcţie şi de cât de inspiraţi au fost la alegerea furnizorului. Cât costă un kilowatt în 2022 și care sunt furnizorii cu cele mai mici prețuri la energia electrică. Trebuie precizat din start că, până la 31 august 2023, prețurile la energie electrică sunt plafonate. Asta însemnă că indiferent care este oferta furnizorului, nu veți plăti mai mult decât prețul maxim plafonat. Acesta este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici care au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh. Pentru cei care au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, prețul maxim este de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus.
Aceste prețuri sunt valabile dacă consumul lunar nu depășește 255 kWh; tot ce trece la acest nivel se plătește la prețul din contract, adică neplafonat, conform ordonanței recent adoptate. Ca urmare, este foarte important să alegeți furnizorul potrivit, fiindcă e o mare diferență între a plăti kilowații suplimentari cu 0,69 lei sau cu 12,38 – acesta fiind intrevalul dintre cea mai ieftină și cea mai scumpă ofertă la energie electrică.
Având în vedere modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 (Lege) odată cu intrarea în vigoare a Ordonaței de Urgență nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, ofertele de serviciu universal se adresează numai clienților casnici de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel începând cu data de 1 ianuarie 2022 prin efectul Legii serviciul universal nu mai este aplicabil clienților noncasnici de energie electrică. ANRE a solicitat furnizorilor de energie electrică să opereze modificarea/eliminarea ofertelor de serviciu universal aferente clienţilor noncasnici, după caz, inclusiv a celor publicate în aplicația Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice.
Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice AICI
În clipa de față, există un singur furnizor care oferă un preț la energie electrică sub cel plafonat, iar aceasta este Hidroelectrica, în cazul clienților care au înregistrat un consum mediu de energie electrică între 100 kWh și 300 kWh în 2021.
Informațiile nu sunt valabile pentru consumatorii casnici care au consumat în medie peste 300 kWh lunar anul trecut – în cazul acestora, contractele și condițiile sunt diferite. Informațiile au ca sursă ANRE și sunt valabile doar pentru București. Clasamentul este similar și în restul țării, dar prețurile au diferențe de câțiva bani per kWh. În toate județele, cele mai mici facturi sunt la Hidroelectrica, potrivit datelor oficiale din comparatorul ANRE.
Hidroelectrica are, în acest moment, facturile cele mai mici la energie electrică – la fel cum s-a întâmplat și în august. Cu un preț de 0,69 de lei/kWh pentru București în oferta ”Viitor Verde”, la un consum lunar de 150 kWh, factura este de 104 lei. Facturile Hidroelectrica pentru clienții cu un consum mediu între 100 kWh și 300kWh au chiar un preț sub plafonul maxim – care este de 0,8 lei kWHh. Deci, la un consum lunar de 150 kWh, factura ar fi de 120 de lei, în vreme ce pentru un abonat Hidroelectrica, factura va fi de numai 104 lei, scrie wall-street.ro/.
Pentru locurile 2 și 3, competiția este practic între Grenerg, care are o ofertă cu preț variabil, și Electrica Furnizare, care are o ofertă cu preț fix. De la un consum peste 180 kWh pe lună, oferta Grenerg este mai avantajoasă; la un oncum mai mic, este mai bună cea a Electrică. Diferențele nu sunt foarte mari, ambii furnizori venind cu prețuri între 1,69 și 1.72 lei/kWh.
Prețul pentru un kilowatt de energie electrică s-a schimbat drastic în ultimii ani. Liberarea prețurilor și mărimile accentuate ale sumelor au adus la un disconfort al consumului casnic din punct de vedere financiar. Cu siguranță cei care au încheiat de curând un contract de energie electrică au văzut noile prețuri.
Valoarea unui kilowatt, de unde vin facturile mai mari:
Enel – 1,42 lei/kWh – după adăugarea taxelor
EON – 1.30 lei/kWh – după adăugarea taxelor
Electrica – 1.51 lei/kWh – după adăugarea taxelor
Cele mai bune prețuri se găsesc în oferta Hidroelectrica
-0,25253 lei/KWh (include componența de achiziție a energiei electrice, inclusiv tariful de transport – componența de introducere a energiei electrice în rețea și componența de furnizare)
-prețul energiei active pentru o perioada contractuală de 12 luni: 0,250 lei/KWh (valabil pentru contractele încheiate până- la 31.12.2022);
Prețuri ENEL
Noul preț de serviciu universal al Enel este de 1,35 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse pentru zona Muntenia inclusiv Bucuresti. Acesta a fost stabilit în data de 1 ianuarie 2022. Prețul pentru un kW la Enel variază între 1,35 – 1,45 sau chiar 2,30 lei în funcție de oferta ENEL de la momentul închiderii contractului.
Uniunea Europeană cere reducerea consumului la ore de vârf
Miniştrii europeni ai Energiei au ajuns vineri la un acord asupra unor măsuri de urgenţă în vederea ajutării gospodăriilor şi întreprinderilor să facă faţă creşterii vertiginoase a preţurilor energiei, anunţă preşedinţia cehă a Consiliului European, relatează AFP.
Aceste măsuri constau în recuperarea a unei părţi a ”superprofiturilor” producătorilor de energie şi redistribuirii acestora către consumatori, dar şi într-o reducere a cererii de electricitate la orele de vârf.