Facturile la energie electrică vor rămâne plafonate până la 1 iulie, iar cele la gaze, până la 1 aprilie 2026. „Astfel, prețul la energie electrică și la gaze rămâne în aceleași condiții de până acum. La energie electrică, schema se prelungește până la 1 iulie, iar la gaze ea acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare.
Mai mult, am propus măsuri pentru creșterea lichidității pieței prin facilitarea tranzacțiilor între producători și furnizori și o serie de măsuri pentru creșterea transparenței. Toate acestea au scopul de a încuraja concurența pe piață și de reduce prețul energiei”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul de resort.
Dacă Guvernul nu va adopta şi din vară măsuri similare de protecție pentru consumatorii vulnerabili sau dacă nu prelungesc schema de plafonare, facturile la electricitate vor crește semnificativ: gospodăriile cu un consum sub 100 KWh/lună vor plăti de 2,3 ori mai mult față de prețul plafonat de 0,68 de lei/KWh, iar cele cu un consum între 100 și 255 KWh/lună vor avea facturi aproape duble.
Facturile la electricitate vor crește semnificativ deoarece ofertele principalilor furnizori prevăd un preț al energiei active de aproximativ 0,8 lei/KWh, aproape dublu față de cel al Hidroelectrica, care a crescut și el cu 60%, până la 0,45 de lei/KWh.
Ofertele principalilor furnizori sunt între 1,45 și 1,6 lei/KWh, cu excepția Hidroelectrica, care oferă un preț final de 1-1,1 lei/KWh.
Oferta E.ON este de 0,83 de lei/KWh, ceea ce duce prețul final, cu tot cu taxe, la peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zonele de distribuție.
PPC, fosta Enel, are o ofertă de 0,79 de lei/KWh, prețul final, cu tot cu taxe, situându-se între 1,44 și 1,53 de lei/KWh, în funcție de distribuitor
Iar Electrica propune clienților săi casnici un preț al energiei active de 0,8 lei/KWh, prețul final ajungând între 1,45 și 1,53 de lei/KWh, în funcție de distribuitor.
Acum, prețurile la energie sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 de lei pe kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh lunar, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh lunar și 1,3 lei pe kWh pentru cei cu consum mai mare. Aproximativ 5 milioane de consumatori s-au încadrat în plafonul de 100 kWh pe lună, potrivit datelor din vara trecută.
Anunț de ultimă oră al PPC, fostul Enel. Decizia care va afecta facturille a milioane de români
Încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie va fi pe 31 martie, iar prelungirea cu trei luni începe de la 1 aprilie și se va termina pe 30 iunie, au precizat sursele Libertatea din interiorul coaliției de guvernare.
Schema de plafonare a prețurilor la energie va expira în aproximativ trei luni, iar piața se va confrunta cu o nouă realitate competitivă. Expertul în energie Dan Drăgan, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, consideră că această tranziție va aduce o optimizare a consumului și o mai bună gestionare a resurselor energetice.
Impactul eliminării plafonării
Odată cu revenirea la o piață liberă, Drăgan estimează că vom asista la: o competiție reală între furnizori, care ar putea duce la oferte mai avantajoase pentru consumatori, creșterea utilizării prețurilor dinamice, care permit ajustarea tarifelor în funcție de cerere și ofertă şi o mai bună planificare a consumului industrial, prin stabilirea unor marje de deviație și optimizarea schimburilor de producție.
Măsuri de sprijin pentru consumatori
Chiar dacă plafonarea se va încheia, consumatorii vor beneficia în continuare de două scheme de sprijin importante:
Sprijin pentru companiile energointensive, printr-un mecanism de exceptare de la plata certificatelor verzi, care a cumulat deja 750 de milioane de euro din 2015 până în prezent și va fi prelungit până în 2030.
O schemă de exceptare suplimentară, care poate ajunge la 150 de milioane de euro anual, destinată susținerii unor categorii de consumatori.
Aceste măsuri vor contribui la menținerea competitivității industriei românești și la stabilizarea pieței energetice.
Pași importanți pentru stabilizarea pieței
În paralel, Ministerul Energiei lucrează la implementarea certificatelor de origine, un mecanism care va oferi mai multă transparență privind sursa energiei furnizate. De asemenea, reglementatorul pieței energetice face eforturi pentru alinierea legislației secundare la standardele europene.
Un exemplu concret este inițiativa „market maker”, implementată deja pe piața gazelor, care are rolul de a stabiliza prețurile și de a reduce volatilitatea pieței.
Investiții masive în energia solară
Aceste schimbări legislative și de piață vin într-un context favorabil pentru sectorul energiei regenerabile. La Solar Energy Bucharest Summit, eveniment dedicat industriei solare, s-a discutat despre investițiile necesare pentru atingerea obiectivelor guvernamentale: