Facturile la energie s-ar putea dubla pentru consumatorii mici. Notificarea alarmantă primită de clienţi

Cei aproximativ 3 milioane de clienți ai furnizorului de energie PPC România, fostul Enel, au început să primească notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, când va expira actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor. Prețul depășește 1,3 lei pe kWh, adică dublu pentru unii consumatori.
Filip Stan
07 nov. 2024, 09:33
Facturile la energie s-ar putea dubla pentru consumatorii mici. Notificarea alarmantă primită de clienţi

De la 1 aprilie 2025, expiră plafonarea preţurilor la energie, iar asta inseamnă că, în unele cazuri, facturile se vor dubla. În acest context, toţi furnizorii au obligaţia să-şi informeze clienţii cu privire la schimbarea legislaţiei şi la noile tarife percepute. Deja, clienţii cărora le expiră contractele în această perioadă au început să primească notificări cu noile preţuri pe care le vor plăti după 1 aprilie 2025. Pe de altă parte, autorităţile spun că abia în ianuarie vor decide dacă liberalizarea pieţei se va face treptat sau nu.

Sebastian Burduja a subliniat că nu poate şti preţurile din facturile din primăvara următoare, însă, aşa cum arată piaţa până acum, toţi consumatorii din România vor plăti preţuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh.

Cum este plafonat tariful la energie electrică:
• pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh
• pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh
• pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh

Cele șapte trucuri prin care să mențineți căldura în casă iarna. Facturile la gaze vor fi mult mai ieftine

Cei aproximativ 3 milioane de clienți ai furnizorului de energie PPC România, fostul Enel, au început să primească notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, când va expira actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor. Prețul depășește 1,3 lei pe kWh, adică dublu pentru unii consumatori.

„Te întrebi de ce îți scriem acum? Si ce fel de vești îți dăm, în condițiile în care poate ai citit în presă că urmează creșteri de preț ale energiei electrice? Deocamdată nu se schimbă nimic! Vei continua să beneficiezi de preț plafonat al energiei electrice pană la data de 31 martie 2025.
După această dată, am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț de 0,735000 lei/kWh pentru componenta de energie electrică și un preț final de 1,31 lei/kWh, cu toate tarifele incluse”, arată notificarea trimisă de companie.

„Eu nu am un glob de cristal ca să văd în el viitorul şi să pot afirma cu certitudine că preţul va fi X sau Y. Şi sunt convins că nimeni nu o poate face. Sau cine o face fie are o doză de naivitate, exces de zel, fie are o doză de iresponsabilitate sau chiar rea-voinţă.(…) Cert este că preţurile plătite acum de gospodăriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Tocmai a fost publicat raportul Eurostat pentru trimestrul al doilea din acest an. Continuăm să plătim al 4-lea cel mai mic preţ pentru gaze naturale şi al 5-lea cel mai mic pentru electricitate. (…)

Am început discuţiile cu factorii implicaţi încă din luna iunie a acestui an, am analizat multiple scenarii şi am făcut o serie de simulări. Am iniţiat un comitet de lucru interministerial, având două obiective principale: pe termen scurt – protejarea consumatorilor vulnerabili şi pe termen mediu şi lung – combaterea sărăciei energetice. Pentru primul obiectiv, cel de protejare a consumatorilor vulnerabili după 1 aprilie, un scenariu care se conturează şi care va fi supus dezbaterii încă din prima şedinţă a comitetului este ca nicio gospodărie să nu ajungă sub pragul de sărăcie după ce îşi plăteşte facturile la energie. Deci niciun român care nu îşi permite plata facturilor nu va fi lăsat în urmă, ci protejat de statul român prin subvenţii ţintite, aşa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană”, a scris ministrul, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook.

El a reiterat că plafonul de 0,68 lei/kWh este nesustenabil, la un nivel mult sub nivelul pieţei, acest preţ fiind plătit de toate gospodăriile din România, care au un consum lunar sub 100 kWh, indiferent de mărimea sau valoarea locuinţei, de zona în care se află, sau de venitul proprietarilor.

„Spuneam că nu am un glob de cristal ca să văd în el preţurile din facturile din primăvara viitoare, însă ne uităm pe cifre, facem analize, scenarii şi luăm în calcul mai multe ipoteze. Astfel, aşa cum arată piaţa până acum, toţi consumatorii din România vor plăti preţuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh. Din situaţia tranzacţiilor realizate până la data de 24.10.2024 pe pieţele de energie electrică administrate de OPCOM, energia cu livrare în perioada 2025, profil bandă, a fost vândută la un preţ mediu ponderat de 485,28 lei/MWh, iar profilul vârf la 539,31 lei/MWh. Adăugăm costurile cu echilibrarea ale furnizorilor, marja de profit şi toate celelalte taxe şi tarife reglementate şi vedem că în toate zonele de distribuţie preţul final de vânzare este cuprins între 1,1 şi 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 lei kWh. Spun din capul locului că obiectivul meu ca ministru al energiei şi vicepreşedinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice este să ne asigurăm că aceste diferenţe nu vin ca o povară pe bugetele familiilor care au cu adevărat nevoie de sprijin”, a explicat Burduja.

Hidroelectrica anunță schimbări importante la facturi. Sunt vizați circa jumătate de milion de clienți

Acesta a subliniat că principiul pieţei libere „este unul sănătos”, înseamnă concurenţă între furnizori, deci preţuri şi servicii mai bune pentru consumatori.

„Chiar şi în acest moment sunt furnizori care oferă preţuri indiferent de consumul anual mult sub plafonul maxim, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale. Sunt oferte pe site-ul ANRE şi la 0,90 lei/kWh, ceea ce pentru românii care consumă peste 300 kWh/lună înseamnă o scădere substanţială. Chiar Hidroelectrica a avut oferte de 12 luni, până la 1 octombrie, de 0,80 lei/kWh. Piaţa liberă nu trebuie să ne sperie. Ea, într-un cadru sănătos, vine cu beneficii pentru consumatori, la pachet cu o mai mare responsabilitate din partea noastră, în calitate de clienţi, de a fi mai exigenţi cu furnizorul nostru, de a căuta preţul şi serviciile corecte, care să ni se potrivesc fiecăruia. Până la 1 aprilie ne propunem să adoptăm mecanismul de sprijin la care am început să lucrăm şi, cel mai important, să accelerăm investiţiile în energie. Doar cu investiţii vom ajunge să nu ducem grija facturilor la energie. Am atras deja peste 13 miliarde de euro în primele 15 luni de mandat, vedem noi parcuri fotovoltaice şi eoliene care au fost puse în funcţiune cu bani nerambursabili din PNRR, în următoarele 45 de zile finalizăm şi prima licitaţie pentru Contractele pentru Diferenţă (în total investim 3 miliarde de euro), iar în curând reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă devin certitudine şi intră pe un drum cu sens unic”, a punctat ministrul.

Ce soun analiştii economici:

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: Avem ofertele, în momentul de față se învârt în jurul a 1,3 lei cu TVA/Kwh. Dacă se va materializa, pentru 50% dintre români factura va fi dublă, pentru 40% va fi cu 75% mai mare și pentru restul populației va fi aceeași ca până acum.

Adrian Negrescu, analist economic: Va fi un adevărat șoc pentru majoritatea populației, în primul rând, mai ales pentru cei care consumă puțină energie și gaze, acolo unde prețurile plafonate sunt sub nivelul pieței ei. Pentru ei, facturile din primăvara anului viitor vor crește, aproape se vor dubla, iar asta va pune presiune pe puterea de cumpărare. Ne așteaptă noi creșteri de prețuri nu numai la energie, gaze, dar și la carburanți.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: Furnizorii au și ei avantajul lor la prețurile astea, statul are și el avantajul.

Un ordin al ANRE arată că furnizorii vor fi obligați să-și informeze clienții cu cel puţin o lună înainte că nu vor mai exista prețuri plafonate şi să le indice oamenilor cum își pot schimba furnizorii.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ponturi pentru desfundat scurgeri. Cum scapi de o mare problemă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri