Guvernul trebuie să decidă până când va prelungi plafonarea prețurilor la energie, în special pentru gaze. Experții atrag atenția că, fără ajutor, facturile la gaze ar creste cu cel puţin 70 la sută. Cu atât s-au scumpit gazele pe piaţa europeană. Una dintre variantele autorităţilor este să prelungească actuala schemă pentru încă trei luni după data de 31 martie, dar experţii atrag atenţia că guvernul trebuie să găsească bani pentru asta.
Experții în energie atrag atenția că populația se va confrunta cu o majorare bruscă a prețurilor la gaze dacă Guvernul nu prelungește plafonarea pentru energie.
„Acum prețul plafonat cu TVA este 0,31 de lei pe kWh, iar la liber e 0,4-0,5 lei. Dacă nu am avea plafonare, ar însemana un pret cu 70 % mai mare”, spune Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă
Mai mult, experții spun ca prețul gazelor pe piața liberă din Europa s-a majorat cu 75 la sută în ultimul an. Iar una dintre cauze este că Ucraina nu mai permite tranzitul gazelor rusești. În România, scumpirea este mai mare, de aproape 100 la sută în utlimul an. În aceste condiții, Guvernul ar trebui să prelungească plafonarea la energie și după 31 martie, altfel facturile pentru populaţie vor exploda. Executivul ia în calcul continuarea schemei, dar pentru o perioadă limitată.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, miercuri seară, că ”scenariul de bază” este o prelungire a schemei de plafonare şi compensare la electricitate şi gaz, ”pentru trei, şase luni”, cât va permite bugetul. Ulterior, ajutoarele se vor acorda pe baza venitului familiilor, nu pe baza consumului, întrucât acum şi un miliardar cu un apartament gol poate primi subvenţie, la fel ca o familie care chiar are nevoie.
„Vedem cât va fi perioada – 3 luni sau 6 luni, după acea cred că România ar trebui să își direcționeze sprijinul către acei români care au într-adevăr nevoie”, a declarat Sebastian Burduja.
Întrebat dacă se va trece la subvenţionare în funcţie de venitul familiei, Burduja a declarat: ”Da, aşa este normal să fie, asta, sigur va fi în a 2-a jumătate a anului, în timp ce, din aprilie, trei sau şase luni va exista o prelungire a actualului sistem pentru toată lumea, acea perioadă fiind considerată una tranzitorie”.
ANAF e cu ochii pe firmele din România. Noi măsuri pentru prevenirea fraudelor
Experții susțin că plafonarea trebuie decisă pentru un an, la 1 aprilie, nu pentru o perioadă mai mică. În același timp, ajutorul ar trebui acordat doar celor cu venituri mai mici.
Plafonarea prețului la energie electrică este prezentată ca fiind un mare avantaj al consumatorului român, dar aceasta a adus profituri mai mari pentru mulți furnizori, până la profituri imense pentru câteva firme. Această situație demonstrează necesitate de a nu recurge în prezent la o simplă prelungire a plafonării prețului la energie și gaze, ci de o reașezare a modului de formare a prețului, într-o perioadă de tranziție și pregătirea liberalizării pieței de gaze.
Apelând la https://www.listafirme.ro/ am extras profiturile realizate de către companiile de furnizare a energiei electrice pe perioada plafonării prețului la energie, aspect care atestă că au existat companii care și au dublat, triplat profiturile în această perioadă.
Reglementări ale pieței: