Facturile la gaze s-ar putea dubla. Avertisment cumplit pentru românii cu centrale

Românii beneficiază de prețuri plafonate la gaze și energie electrică până la finalul lunii martie 2025, dată de la care piaţa liberă va dicta tarifele şi facturile tuturor.
Filip Stan
30 ian. 2024, 07:35
Facturile la gaze s-ar putea dubla. Avertisment cumplit pentru românii cu centrale
Cât a costat statul român plafonarea facturilor la electricitate și gaze!

Facturile la gaze ar putea creşte enrom de anulk viitor. Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru evitarea dublării preţului la gaze în 2025, venind cu o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, preţul gazelor naturale a atins luni pe Bursa TTF valoarea de 27,850 euro/MWh, un preţ de 10 ori (925%) mai mic faţă de perioada în care România implementa plafonarea preţului la gaze (277,660 euro/MWh – august 2022).

„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, a afirmat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Facturile la gaze, mai mici datorită plafonării preţurilor

Guvernul României a aprobat în 2022 mai multe acte normative privind aplicarea unor măsuri pentru gestionarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care urmează să expire în 31 martie 2025. Astfel, legislaţia emisă a suspendat preţul din contracte şi a stabilit aplicarea unui preţ plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, cu plata de la bugetul de stat a diferenţei între costurile de achiziţie ale furnizorilor şi preţul plafonat, dacă costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh.

„Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preţ de vânzare compus din costurile de achiziţie la care se adaugă o marjă reglementată. Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh, preţ care cel mai probabil va rămâne valabil cel puţin până în vara anului 2025”, se precizează în document.

Astfel, începând cu luna aprilie 2025, preţurile din facturile la gaze vor fi duble. „Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, dar care va aduce preţuri uşor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piaţă înainte de plafonarea preţurilor la gaze (unele clauze abuzive, creşteri de preţuri urmare a unor clauze din contract etc.).”, susţin reprezentanţii AEI.

Conform sursei citate, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori, având în vedere că în lipsa unor acţiuni corespunzătoare derulate încă din 2024, la momentul încetării efectului acestor măsuri, preţul gazelor în facturile românilor ar putea fi dublu.

Astfel, pentru a evita ca preţul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de faţă, să devină preţ efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, este necesară realizarea unor activităţi precum demararea urgentă a unei campanii masive de informare şi pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieţei la gaze.

Reprezentanţii AEI mai solicită profesionalizarea „câinilor de pază” ai unei pieţe libere – reorganizarea ANRE, Consiliul Concurenţei, ANPC şi înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acţiuni principale elementele reactive – amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acţiuni preventive şi de reducere a abuzurilor asupra consumatorilor şi prevenire a încălcării legii.

Ce surprize aduc facturile la energie și gaze pentru români în noiembrie și decembrie. Guvernul ia decizii de ultim moment din cauza creșterii deficitului bugetar
Pe lista de măsuri se mai află: înfiinţarea unei entităţi de Soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa energiei, dezvoltată ca un Parteneriat Public cu o Asociaţie Non Profit de specialitate; suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piaţa de energie prin care furnizorii pot să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract/act adiţional.

Totodată, AEI consideră necesare reglementări ale pieţei. Printre acestea se numără organizarea de către ANRE (direct şi indirect) a unor sesiuni/acţiuni de ofertare concurenţială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenţei.

Reprezentanţii asociaţiei fac referire şi la abonamentul la gaze solicitând, printre altele, aplicarea modelului pentru aplatizarea vârfurilor de cost din perioadele de iarnă cu transferul costurilor în perioada cu minimum de cost (perioada caldă) şi publicarea marjei comerciale pe facturile de gaze care, conform estimărilor AEI, înseamnă o reducere a preţului gazelor cu circa 2% (pe baza datelor din anul 2021).

Pe listă se mai află şi măsuri fiscale, precum: reducerea TVA de la 19% la 5% pentru următorul an pentru toate contractele nou încheiate (nu se aplică pentru contractele care sunt prelungite prin act adiţional), măsură care ar determina o scădere a preţului mediu al gazelor la consumatorul final casnic cu circa 16%; impunerea unui nou model de impozitare progresist al supraprofiturilor furnizorilor, dar cu scopul unic de a reduce nivelul ofertelor de preţ şi nu de a colecta bani la bugetul de stat.

Cum au ajuns românii să plătească facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei în ciuda plafonării prețurilor la energie
Reprezentanţii AEI au făcut referire şi la măsuri pentru reducerea sărăciei energetice şi protejarea consumatorilor vulnerabili, precum extinderea aplicabilităţii legii de la „stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie” la „măsuri de diminuare a sărăciei energetice şi de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”.

În scrisoarea adresată Guvernului sunt menţionate măsuri de stimulare a reducerii pierderilor de energie şi creşterii eficienţei energetice la operatori şi consumatori, precum şi măsuri pentru cazuri de nefuncţionare a pieţei şi cazuri de urgenţă energetică – Planul de Urgenţă Energetică

„În viitor, când piaţa se va confrunta cu creşteri repetate de 20 – 30% ale preţului la nivel de câteva zile (5-10 zile consecutive), nu mai putem vorbi de o piaţă liberă pe deplin funcţională. O piaţă disfuncţională a energiei, cu un dezechilibru mare între cerere şi ofertă, impune o altă abordare, care trebuie legiferată. Este important să se stabilească când se aplică astfel de măsuri”, se mai precizează în document.

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) este o organizaţie non-profit care reuneşte profesionişti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei nucleare, energiei electrice şi eficienţei energetice.

DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Dezvăluiri dureroase făcute de iubita lui Cătălin Botezatu! „Mereu plângeam!“
Fanatik.ro
Ai voie sau nu să transporți mobilă cu mașina personală? Ce spune legea, de fapt, și în ce situații poți fi sancționat
Capital.ro
Un pericol mai mare decât Rusia. Profeția teribilă a lui Băsescu: Ei otrăvesc poporul
Playtech.ro
Poți transporta mobilă sau materiale de construcții cu autoutilitara personală? Ce prevede legea în 2025
DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Adevarul
Cel mai căutat român din Mexic: clienții stau la coadă ca să le vindece durerile
wowbiz.ro
Asasinat! Fostul politician își lăsa copiii la școală atunci când a fost împușcat
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Nu-ți ține toți banii la bancă! E o mare greșeală, avertizează specialiștii
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Peste 40% dintre șoferi rămân fără permis după un rezultat fals-pozitiv la DrugTest. Ce spun autoritățile
Cancan.ro
BREAKING | Donald Trump a făcut anunțul de care Europa se temea! Se retrage: 'De acum, Rusia și Ucraina trebuie să-și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia SUA zguduie România din temelii. Noul președinte a confirmat: Asta e politica
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
„Sunt distrusă” Mama Denisei, tânără care a dispărut fără urmă în Italia, face mărturii cutremurătoare! Ce au găsit oamenii legii în frigiderul victimei! Noi detalii schimbă cu totul cursul anchetei
Mai are statul român bani de pensii? Anunţ şocant: „Doar din împrumuturi! Nu mai avem bani!”
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI George Simion, surprins la Varșovia în ziua în care CCR a validat alegerile. De la cine își ia lumină liderul AUR în afara țării FOTO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alimentul care te ajută să supraviețuiești în situații de criză