Începând cu 1 iulie 2024, serviciul de Protecție extinsă a fost redus treptat, rămânând disponibil doar pentru consumatorii vulnerabili. Ceilalți utilizatori, care nu se încadrează în categoriile protejate, au fost obligați să treacă la piața liberă, unde prețurile ar putea fi mai mari.
Autoritatea de Reglementare pentru Energie, Rețele și Mediu a confirmat recent că, în primul trimestru al anului 2025, consumatorii cei mai vulnerabili, deserviți prin Protecție extinsă, vor vedea o creștere de 18,2% a facturii la electricitate.
Această creștere va afecta aproximativ 3,4 milioane de italieni, inclusiv persoane în vârstă de peste 75 de ani, persoane cu dizabilități, beneficiari ai bonusului social, rezidenți din insule mai mici sau locuințe de urgență, și utilizatorii de echipamente vitale.
Şi facturile la gaze ar putea înregistra creșteri semnificative, alimentate de o combinație între tensiuni geopolitice și tendințele sezoniere ale prețurilor.
Începând cu 1 ianuarie 2025, prețul mediu al electricității pentru „clientul tipic” (o familie cu consum mediu) va fi de 31,28 eurocenți per kWh, o creștere determinată în principal de costurile de aprovizionare cu energie electrică (+16%) și de costurile de dispecerizare (+2,4%).
Dacă adăugăm la acestea elementele legate de transport, gestionarea contoarelor și taxe, rezultatul final este o creștere semnificativă. Mai mult, și taxele și tarifele sistemice vor contribui la majorarea tarifelor.
Nici piața gazului nu promite vești bune. Prețurile la gaze pe piața europeană, cum ar fi cele de pe TTF Amsterdam, continuă să crească, cu o majorare de aproape 20% pentru gazul care va fi achiziționat în ianuarie. Deja la mijlocul lunii decembrie, prețul gazului ajunsese la 47,7 euro per MWh.
Această creștere, combinată cu cererea sezonieră ridicată ar putea duce la creșterea costurilor per familie.
În ciuda dificultăților, există câteva strategii care pot ajuta la limitarea impactului creșterilor asupra facturilor:
Verificarea ofertelor de energie: Verificarea periodică a ofertelor disponibile pe piață și compararea costurilor;
Accesarea bonusurilor și beneficiilor: Italienii care aparțin categoriilor vulnerabile (persoanele în vârstă, cu dizabilități sau familiile cu venituri mici) pot beneficia de bonusuri sociale și tarife reduse;
Reducerea consumului de energie: Optimizarea consumului este o metodă eficientă de a limita impactul creșterilor. Schimbări mici, precum stingerea luminilor inutile sau utilizarea electrocasnicelor mai eficiente, pot ajuta la reducerea facturilor, scrie firstonline.info
Monitorizarea continuă a prețurilor: Deoarece prețurile pot fluctua rapid, este recomandabil să urmăriți evoluția tarifelor și să evaluați posibilitatea schimbării furnizorilor în momente strategice.