Facturile la utilităţi bubuie în România, dar românii care se simt furaţi de furnizori pot face reclamaţie. Astfel, ați putea beneficia de o soluționare promptă a litigiului și, dacă este cazul, de o rambursare și/sau o despăgubire.
Dacă reclamația nu este soluționată în mod satisfăcător atunci persoana se poate adresa ANPC ( Agenția națională pentru Protecția Consumatorului). Paul Anghel, director general ANPC, a explicat la Antena3 ce soluţii au românii care au primit facturi uriașe la energie şi gaze:
„Atunci când oferta sau factura pe care o primește nu concordă cu ceea ce a avut persoana în contract să trimită o sesizare către Protecţia Consumatorilor. Sigur că noi splituim competența cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care să şi ocupă de formele de contract existente astăzi pe piață. În aceste situaţii consumatorul trebuie să facă o sesizare mai întâi către operatorului economic respectiv furnizor să găsească o soluționare amiabilă acolo. În cazul în care nu găsește această soluționare amiabilă nu trebuie să plătească trebuie să se îndrepte și către ANPC.
VEDEŢI aici unde şi cum puteţi face reclamaţie! Telefonul consumatorului, 0219551
Specialiștii noștri vor verifica exact modul de calcul în conformitate cu prevederile actuale legale. În cazul în care modul de calcul nu este corect cu celeritate se vor restitui sumele, dacă acestea s-au plătit, dacă nu s-au plătit se va refactura clientului respectiv”, a explicat Paul Anghel, director general ANPC.
Ministrul Energiei: Facturile umflate la energie pentru români
Furnizorii au greșit pentru că au emis facturi la energie electrică și gaz fără compensare sau fără plafonare a declarat luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva intenționat ca să își bată joc de oameni”.
„Furnizorii au greșit. Au greșit pentru că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor, nu-i dau numele, până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea.
Abia astăzi, probabil în urma controlului declanșat de către Autoritatea de Protecția Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifica la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale dacă aplică legea, abia în urma acestui control, care a pornit și avansează, au început să emită facturi.
Toți au dat, să zicem așa în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-și adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ți adaptezi un program informatic pentru a face niște scăderi înmulțiri, împărțiri?…Că până la urmă lucrurile sunt simple… Eu totuși, fac un apel către toți furnizorii să-și revină și să dea drumul la facturile corectate la absolut toți oamenii”, a spus, la Realitatea TV, Virgil Popescu.
Băieții deștepți din energie fac bani pe spatele oamenilor de rând, facturile sunt fără compensări
„Oamenii au nevoie de bani. Nu trebuie să le bage mâna în buzunar. Este suficient, este gata, ajunge. Trebuie să înceapă să-și facă treaba dacă n-au făcut-o până acum.
În statul acesta există mai multe organe de control. Există Protecția Consumatorului care a acționat foarte repede, există Autoritatea de Reglementare în Energie, care ar trebui și ea să demareze un control, există Consiliul Concurenței pentru lucruri mai mari, dacă sunt înțelegeri de tip cartel și evident, există și Antifrauda, care și ea este la ANAF, care își ia este într-un control tematic absolut pe toată energia și așteptăm să vedem rezultate.
INDEMNIZAŢII de creştere a copilului 2022. Mii de mame primesc cuantumul minim, de 1250 de lei. Ce se întâmplă cu stimulentul de inserţie în acest an
Eu cred că absolut toți toate instituțiile statului trebuie să lucreze mână în mână, împreună și cu noi, cu Ministerul Energiei, cu guvernul, în așa fel încât să se pună o dată ordine în această în această piață a energiei, în această facturare.
Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva așa intenționat ca să își bată joc de oameni… Să știți că seara stau să mă gândesc… Oare ce o fi așa greu să emiți facturi cum trebuie?” a spus ministrul Energiei
Premierul Ciucă promite noi măsuri de ajutor pentru facturile mari
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că facturile nu o să fie penalizate. Șeful Guvernului îi liniștește în acest fel pe români, în contextul în care au început să vină facturi foarte mari la energie. „Am convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a inteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.
Nicolae Ciucă: De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar sub 300 Kwh vor beneficia de o schemă de protecţie cu TVA redus la 5 %
Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale.
În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalități.
De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5 la suta, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum. În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie.
Centralele de apartament, INTERZISE până în iunie 2022. Anunţ oficial de la Ministerul Mediului
Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie.
Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem. Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției”, a spus premierul Nicolae Ciucă.