CEZ Vânzare le-a pregătit o „surpriză“ neplăcută înainte de Sărbători clienţilor săi, care îşi va arăta efectele chiar din prima zi de iarnă. Fără să ţină cont de scumpirile masive din piaţă şi de greutatea cu care oamenii îşi plătesc facturile, mai ales în perioada rece, CEZ nu le mai dă nici o zi în plus de respiro şi o să impună penalităţi încă din prima zi de întârziere de la data scadentă. Marea problemă este că facturile în format tipărit ajung la destinatar, de cele mai multe ori, după data scadentă.
Ratele și facturile uriașe i-au scos pe români în stradă. Oamenii s-au săturat de promisiunile autorităților și au ieșit la protest
Principala noutate comunicată de CEZ se referă la anularea perioadei de grație la plata facturilor de energie electrică pe care compania o oferea clienților casnici. Astfel, aceștia nu mai au la dispoziție 30 de zile după data scadentă de plată a facturii pentru a plăti fără penalități, ci le vor suporta imediat după expirarea datei scadente de plată.
Cităm din notificare:
“Se elimină din contract clauzele referitoare la perioada de grație, precum:
“Clientul beneficiază de o perioadă de grație la plata facturilor emise pentru serviciul de furnizare a energiei electrice de 30 de zile de la data scadentă. Astfel, dacă Clientul achită contravaloarea facturilor în termen de maxim 30 de zile de la data scadentă, acesta nu datorează penalități de întârziere și nu este preavizat pentru deconectare.”
Cum se vor calcula facturile la energie electrică din ianuarie 2023. Şedinţă importantă a Coaliţiei pentru facturile, pensiile şi salariile românilor
“Ca urmare a eliminării perioadei de grație, clauzele referitoare la momentul de la care se procedează la calculul penalităților de întârziere și preavizarea pentru neplată se modifică după cum urmează:
“Neîndeplinirea obligațiilor de plată de către Client în termenul de scadență are drept consecință preavizarea clientului pentru deconectare, precum și plata unor penalități de întârziere, după cum urmează:
CEZ arată că prevederea va intra în vigoare începînd cu data de 1 decembrie și, în situația în care clientul notifică firma despre refuzul de a o accepta, contractul de furnizare va fi denunțat unilateral.
Ce spune CEZ Vânzare
Situația a fost prezentată deja în presa locală, Gazeta de Sud relatând despre situație. Publicația a solicitat explicații de la companie, iar aceasta a motivat decizia prin situația dificilă cu care se confruntă toți furnizorii de energie electrică ca urmare OUG 119/2022, care a intrat în vigoare la 1 septembrie.
“Modificările referitoare la eliminarea din contract a perioadei de grație sunt o consecință a prevederilor Ordonanței 119/2022 care nu include soluții pentru lipsa de lichiditate a furnizorilor de energie. În acest moment, furnizorii de energie electrică susțin în avans sprijinul pentru clienți, urmând ca statul să le deconteze diferența dintre prețul plafonat și cel real al energiei, care este cu mult mai mare”, a explicat CEZ Vânzare pentru Gazeta de Sud.
CEZ Vânzare este firma de furnizare deținută de grupul ceh CEZ în România, care a fost cumpărată, odată cu toate celelalte active (distribuția, parcul eolian din Dobrogea, microhidrocentralele din Caraș) de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacție totală de 4,7 miliarde de lei.
CEZ Vânzare are circa 1,38 milioane de clienți casnici și comerciali, primii situați în special în zona Oltenia, acolo unde grupul controlează și compania de distribuție.