Nici nu a început greva din Educație, programată începând cu ziua de luni, 22 mai 2023, că deja au apărut primele semne de destabilizare a mișcării cadrelor didactice, venite chiar din interior, reclamă profesorii. În grupurile interne ale dascălilor au apărut deja primele mesaje descurajatoare, ce conțin informații false.
Iată unul dintre ele:
„(…) vă transmit următoarele precizări:
l. Contractul individual de muncă se suspendă pe perioada grevei;
2. Nu le spunem părinților să nu-și trimită copiii la școală;
3. Cei care fac grevă trebuie să stea 8 ore la școala (inclusiv în zilele în care nu au ore);
4. Se asigură siguranța patrimoniului”.
George Purcaru, lider sindical FSLI, susține că în ultimele zile au apărut în social media, respectiv în grupurile de profesori, o mulțime de fake news. Inclusiv mesajul de mai sus, ajuns pe grupurile închise, conține două informații false, menite să descurajeze profesorii.
Mai exact, potrivit prim-vicepreședintelui Purcaru, cadrele didactice NU trebuie să stea la școală 8 ore, ci doar cât au programul obișnuit și NU trebuie să-i îndemne pe părinți să-și trimită copiii la școală.
„Doar două chestiuni sunt adevărate din acest mesaj. Trebuie să fim prezenți pe perioada grevei la unitate, dar nu 8 ore pe zi, ci așa cum avem programul în zilele respective.
A doua chestiune: noi am făcut un apel clar pentru părinți. Noi nu putem să le ordonăm ce să facă cu elevii. Noi le-am sugerat și i-am rugat să ne înțeleagă (…)”, a avertizat liderul sindical, pentru RomâniaTV.net.
De asemenea, un alt mesaj fals transmis pe grupurile interne se referă la desfacerea contractului de muncă. Nimeni nu va fi dat afară, a transmis Purcaru. Până la soluționarea revendicărilor, contractele vor fi doar suspendate pentru cadrele didactice care manifestă solidaritate.
„Într-adevăr, avem contractul de muncă suspendat. Nu este o noutate, întotdeauna a fost în lege acest aspect, că atunci când intru în grevă am un contract de muncă suspendat și nu poate nimeni să mă oblige să desfășor nici măcar o virgulă din fișa postului.
Dar pe perioada grevei trebuie să fiu în unitate la fel cum am programul, pentru a demonstra că într-adevăr sunt în grevă.
Dacă avem colegi care nu sunt în grevă, directorul va trebui să facă un program special, să aibă grijă de copii. De aceea facem un apel către părinți, să fie alături de noi, să înțeleagă că acolo unde colegii sunt în grevă, nu are cine să-i supravegheze.
Doar cei care sunt în grevă au contractul individual de muncă suspendat, așa prevede legea 367, cât și Codul Muncii. Așa a fost și la greva din 1999 și la cea din 2005, au fost aceleași prevederi legale. Și nu e o problemă treaba asta pentru colegii noștri, ba din contra! Au hotărât să meargă până la capăt.
Sigur, în această perioadă circulă în social media o mulțime de informații contradictorii, unele chiar pentru descurajarea grevei, dar colegii noștri nu trebuia să ia de bun tot ceea ce găsesc în social media sau diverse mesaje, ci doar ceea ce spune în lege. Iar noi, ceea ce am transmis ca informație – un material elaborat de juriștii noștri, am spus doar ceea ce prevede legea„, a mai transmis prim-vicepreședintele FSLI.
Sindicalistul a avertizat că profesorii sunt hotărâți să meargă până la capăt în acest demers, în ciuda diversiunilor puse la cale de unii sau de alții.
„Am văzut și eu mai multe mesaje. Faptul că cineva încearcă să inducă unor colegi de-ai noștri ideea că suspendarea contractului înseamnă desfacere, e total greșit. Desfacerea contractului înseamnă cu totul altceva decât suspendarea contractului de muncă.
Mesaje și diversiuni în social media au fost o grămadă și vor mai fi, inclusiv persoane care nu au înțeles mesajul nostru.
Dar vă spun sigur, că acolo unde colegii noștri au semnat (n.r. – pentru grevă), vom avea grevă începând cu luni, ora 08:00„, a mai punctat Purcaru.
Sindicalistul a avertizat că solidaritatea cadrelor didactice este esențială, în contextul în care Educația a ajuns să fie un domeniu batjocorit de la nivel guvernamental, de-a lungul ultimelor decenii.
„Avem cea mai bună dovadă că salarizarea este alarmant de demotivantă, faptul că avem forță de muncă necalificată în sistem. Tinerii nu-și mai doresc să intre în sistemul de Educație tocmai pentru că au salariile foarte mici. Un muncitor necalificat are un salariu mai mare decât un profesor.
La 2.600 de lei cu tot cu normă de hrană pentru un profesor debutant e evident că ajungem la astfel de cifre, cu oameni necalificați în sistem. Cei mai mulți dintre cei care intră în sistem părăsesc în primii ani această activitate. Dacă nu au o familie în spate care să-i întrețină, nu pot trăi. Ce să mai vorbim despre întemeierea unei familii, de achiziționarea unei case?!”, a conchis oficialul FSLI.
După ce Guvernul va satisface solicitările cadrelor didactice, orele vor fi recuperate, a asigurat liderul sindicaliștilor.