Fake news-ul momentului! Tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, o minciună crasă marca Europa – Liberă! Cine vrea să bage spaima în români și de ce?

Fake news-ul anului a apărut zilele trecute, atunci când Europa Liberă, sub semnătura de fake news clasic a jurnalistei Andreea Pora, a băgat spaima în bugetari, anunțându-i că vor rămâne fără 20% din salarii. De aici și până la absurditate nu a mai fost decât un pas.
Mircea Filipescu
15 iul. 2023, 12:03
Fake news-ul momentului! Tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, o minciună crasă marca Europa - Liberă! Cine vrea să bage spaima în români și de ce?

Zilele trecute, un articol semnat de jurnalista Andreea Pora de la Europa Liberă a făcut mare vâlvă în presa din România. Aici se specifica foarte clar că BNR, prin economistul șef, avertizează Guvernul că deficitul bugetar al țării va rămâne sub 6% doar aplicând două condiții extrem de severe.

Astfel, se presupune că bugetarii ar trebui să rămână fără 20% din salariu, iar săptămâna de lucru să se reducă la patru zile pe săptămână. Ba chiar, pentru a susține fake news-ul mincinos, publicația, prin semnătura jurnalistei renumită pentru astfel de practici, încearcă prin toți porii să întărească această minciună crasă prezentând și așa zisă reacție a premierului Marcel Ciolacu.

Deloc întâmplător, știrea a fost preluată și de alte publicații din România, citând ca sursă de ”încredere” Europa Liberă, știrea propagându-se destul de repede în mai toate marile publicații din online-ul românesc.

Iată ce scrie Europa Liberă:

Economistul șef al BNR, Valetin Lazea, avertizează că vom ajunge la deficit 6% și vom pierde fondurile UE. El propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, iar aceștia să primească la schimb o săptămână de lucru de doar patru zile. Premierul Marcel Ciolacu îi dă o replică tăioasă.
Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent.
Reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, mai spune economistul șef al BNR.
Chiar dacă ar exista un guvern dispus să-și asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, tot nu ar fi suficient pentru că vin din urmă cheltuieli deja legiferate. Astfel, crede Lazea, exclusiv din reduceri de cheltuieli, nu s-ar putea obţine o ajustare mai mare de 1,5-2%, în următorii patru ani.
„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR.
Lazea propune ca soluție săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, ceea ce ar însemna și reducerea cu 20% a salariului acestora.
„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.
O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, spune Valentin Lazea.
Propunerea economistului șef al BNR l-a înfuriat pe premierul Marcel Ciolacu, care i-a trimis o scrisoare deschisă guvernatorului Mugur Isărescu.
„Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, scrie Ciolacu.
Premierul spune că opinia lui Lazea privind reducerea săptămânii de lucru și scăderea salariilor cu 20% a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală”.

După ce a făcut și diferite trimiteri cu link către respectivele declarații, aici Andreea Pora își dă singură cu stângul în dreptul, pentru că, ce credeți? Atât declarațiile economistului șef Valentin Lazea, cât și cele ale lui Marcel Ciolacu au fost făcute, atenție, în urmă cu trei ani. Și cum bine știm, în 2020, Ciolacu nu deținea funcția de premier, ci doar pe cea de șef al PSD.

Europa Liberă nu se lasă și continuă cu încă o trimitere către un alt link, ”Obstacolele din calea reformei fiscale”, în care Valentin Lazea vorbea pe 11 iulie pentru opiniibnr.ro despre cu totul și cu totul altceva, mai puțin, evident, despre tăierile închipuite de salarii ale bugetarilor.

În urma articolului scris de Andreea Pora, jurnaliștii de la inpolitics.ro l-au contactat pe economistul șef al BNR, care s-a declarat îngrozit de aberațiile apărute în Europa Liberă.

Am avut o intervenție acum doi ani și ceva în cadrul căreia am expus o asemenea posibilitate, printre altele. Nu am mai ridicat de atunci asemenea chestiune, nu înțeleg de unde a apărut acum această intoxicare și cui servește” a spus Lazea, potrivit sursei citată.

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'