Primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL), a declarat, marţi, că „ce face Guvernul cu centralizarea în acest moment a Finanţelor şi a instituţiilor deconcentrate este să lase golaşe judeţele”.
„Constatăm că Guvernul, folosind tema regionalizării, centralizează funcţiile deconcentrate, desfiinţând activităţile din judeţe. Astfel, judeţele pierd direcţiile de finanţe, pierzând capacitatea de autodezvoltare, sărăcind zestrea financiară a judeţelor, dar întărind forţa Guvernului prin structura naţională şi regională”, a afirmat Falcă.
Primarul a spus că regionalizarea nu trebuie să aibă legătură cu funcţiile deconcentrate.
„Acestea, o parte se transferă către consiliile judeţene, iar o parte îşi menţin structura, având legătură directă cu ministerele. Nu trebuie înfiinţate instituţii regionale aparţinând Guvernului, pentru că vom avea structuri administrative ale regiunii”, a spus democrat-liberalul arădean.
Totodată, într-un comunicat de presă transmis marţi, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din cadrul Consiliul Local Arad, Ovidiu Moşneag (PDL), şi-a exprimat „îngrijorarea faţă de modul de derulare a procesului de reorganizare şi regionalizare a ANAF şi a structurilor subordonate”.
„Obsevăm că în aceste zile USL face împărţeala sediilor regionale după bunul plac, reorganizarea administrativă se face în funcţie de interesele politice, nicidecum pentru interesele oamenilor, despre criteriul eficienţei nici nu poate fi vorba”, a afirmat Ovidiu Moşneag.
El s-a declarat „îngrijorat de faptul că desfiinţarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad va afecta grav activitatea economică a judeţului”.
„Este foarte clar că un judeţ care nu mai are o astfel de instituţie dispare practic ca importanţă de pe harta economică a ţării. Activitatea Finanţelor Publice se va diminua considerabil, atât numeric, cât şi ca eficienţă. La Arad, 60 de persoane de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad îşi vor pierde locul de muncă. Dincolo de măsura antisocială luată asupra acestor arădeni, prin scăderea activităţii economice în judeţ riscăm ca numărul celor care-şi vor pierde locul de muncă să fie mai mare şi nu doar din instituţiile publice, ci din economia reală, cea care generează fonduri la buget”, a afirmat Moşneag.
Aproximativ 300 de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Timiş continuă, marţi, pentru a doua zi consecutiv, protestele faţă de intenţia de mutare a sediului instituţiei de la Timişoara la Deva, în urma regionalizării, ei anunţând contribuabilii că ghişeele instituţiei vor rămâne închise până când se revine asupra ideii de mutare.